Primordial Elogium Merlot 2020 – un elogiu adus enologului Philippe Cambie

Primordial Elogium Merlot 2020 – un elogiu adus enologului Philippe Cambie


Domeniul Bogdan, cramă cunoscută pentru vinurile sale bio și biodinamice produse în Dobrogea, tocmai a lansat un vin inedit: Primordial Elogium Merlot 2020. Acesta este ultimul vin creat de regretatul Philippe Cambie în România.

Așa cum îi spune numele, vinul aduce un elogiu creatorului său și încheie totodată o etapă în povestea Domeniului Bogdan.

Philip Cambie a fost unul dintre cei mai apreciați oenologi la nivel internațional ce a fost numit "Enologul anului 2010" și a avut 15 vinuri cotate cu 100 de puncte Parker. Philippe Cambie a fost consultant în cadrul cramei Domeniul Bogdan și a semnat o multime de vinuri realizate în Dobrogea, vinuri extrem de apreciate de public.

Stând de vorba cu Oana Stan, Marketing Manager la Domeniul Bogdan, am aflat că, deși de-a lungul timpului au avut mai multe recolte de Merlot pe care i le-au propus lui Philippe pentru a fi incluse în gama Primordial, recolta anului 2020, ultima de care Philippe s-a ocupat, a fost specială, iar Philippe a spus “da” adăugării soiului Merlot din acea recoltă în colecția “Primordial”. Astfel, Domeniul Bogdan lansează în această primăvară ediția limitată de 10 500 de sticle de Primordial Elogium Merlot.

Primul și ultimul Merlot Primordial semnat de Philippe Cambie, este o mărturie a pasiunii și experienței sale, un dar pentru lumea vinului. Un vin care ne amintește că, în fiecare picătură, se află povestea și pasiunea unui om dedicat vieții sale.

Datorită lui Philippe Cambie, vinurile făcute în Dobrogea au atras atenția pieței internaționale, cât și a celei interne ducând mai departe principiile agriculturii biodinamice ce pun pe primul loc grija față de mediu și față de viitor, vinuri ce reflectă terroirul, zona geografică din care provin, precum și talentul creatorului lor.

Vinul are o culoare roșu violaceu intens, iar în miros se simt note de fructe de pădure, mure, migdale, vanilie și lemn. În gust se disting taninurile ferme, precum și note de coacăze, cireșe foarte coapte și smochine. Vinul are 14,5% alcool și a fost maturat parțial în barrique francez cu ardere medie aflat la a doua utilizare, parțial în budate, timp de minim 9 luni. Este un vin gastronomic ce se potrivește cu brânzeturi măturate și preparate din carne de vită și de miel.

Odată cu acest vin o etapă din povestea Domeniului Bogdan se încheie, iar altă începe. Philippe Cambie preda astfel ștafeta lui Stephane Derenoncourt (foto dreapta în imaginea de mai sus) și echipei sale.

Din 2022 Stéphane Derenoncourt s-a alăturat echipei de la Domeniul Bogdan ca și consultant cu compania sa, Derenoncourt Consultants. Stephane este un consultant viticol din Bordeaux ce are o reputație solidă atât în Franța cât și în lume ca și expert în cultivarea viței de vie. De numele său se leagă proprietatea viticolă Domaine de l’A din Castillon Côtes de Bordeaux, precum și Château Canon la Gaffeliere, Château Pavie Macquin, Château Prieuré-Lichine. Totodată, în 2014 publicația The Drinks Business l-a numit pe Stéphane “unul dintre cei mai influenți 10 oameni din industria vinului”.

Cu ale sale 154 de hectare situate în podgoria Murfatlar, Domeniul Bogdan este o cramă îndrăzneață: a pornit la drum în 2011 și și-a propus ca pe întreaga sa suprafață să cultive viță de vie în mod cât mai natural, fără a folosi produse chimice pentru sol sau pentru plante. Scopul este acela de a crea vinuri bio și vinuri biodinamice, adică din struguri de cea mai bună calitate, sănătoși și gustoși. Te invit ca pe viitor să urmărești vinurile Domeniului Bogdan și, bineînțeles, să încerci noul Primordial Elogium Merlot!

Carmina Nițescu
Winesday.ro & Winesday App

Alte sugestii

Velvet Winery lansează gama de vinuri Magiq
Vinul Primul – alb, rose și roșu
Sauvignonasse 2022 – Crama Bauer
O nouă gamă de vinuri vine din Dobrogea: Caii de la Letea Princeps
Caii de la Letea a lansat gama „Inimă de stejar”