De Sărbători dăruiește un vin aparte - "Steaua Fără Nume"
"Luna cadourilor", decembrie, este deja aici, așa că dacă ești în căutarea unor idei de cadouri potrivite pentru iubitorii de vin astăzi venim cu o propunere.
Un vin aparte este întotdeauna o idee bună de cadou. Am stat de vorba cu Laurent Pfeffer, enologul Catleya Wines, despre vinul numit "Steaua fără nume", un vin lansat în ediție [foarte] limitată ce este potrivit mai ales pentru iubitorii de Fetească Neagră. L-am rugat pe Laurent să ne spună mai multe despre acest vin și las mai jos cuvintele sale.
Carmina: "Steaua Fără Nume" este o Fetească Neagră de excepție. Spune-mi te rog mai multe despre acest vin: de unde îi vine numele și cu ce este el special?
Laurent: Prin acest vin, am vrut să aducem un omagiu scriitorului Mihail Sebastian, autorul piesei de teatru „Steaua fără nume”, scrisă la Corcova atunci când a locuit o perioadă în conacul prietenului său, Anton Bibescu.
Strugurii de Fetească Neagră provin dintr-o vie plantată la o densitate de 10.000 de vițe la hectar pentru a obține o scădere a cantității produse în favoarea calității aromatice și tanice a strugurilor. Pentru a sublinia expresia terroir-ului, am folosit drojdii și fermenți lactici sălbatici. Culeși și desciorchinați manual, bob cu bob, strugurii au fermentat o perioadă de 4 săptămâni în 3 butoaie de stejar românesc de 400 de litri. Vinul a fost apoi învechit în aceleași butoaie timp de 2 ani.
Carmina: Vinul din recolta anului 2019, primul care poartă numele "Steaua Fără Nume", a fost lansat în 2023. Când să ne așteptăm că va fi lansată următoarea recoltă și din ce an va fi aceasta?
Laurent: Următoarea recolta pentru "Steaua Fără Nume" este 2020. Vinul este deja îmbuteliat și se află în crama de învechire. Va fi lansat spre vânzare în primăvară 2026.
Carmina: "Steaua Fără Nume" va rămâne un singur vin sau va fi o întreagă gamă de vinuri?
Laurent: Vinul Steaua Fără Nume este un singur vin de Fetească Neagră cu o metodă de recoltă și de vinificatie aparte. Este un vin remarcabil prin metoda de vinificare : desciorchinare manuală bob cu bob și o fermentație de 4 săptămâni în butoie de stejar.
Carmina: Știm că îți place să lucrezi cu soiul Fetească Neagră iar la Catleya Wines produceți mai multe vinuri din acest soi. Spune-ne te rog câte ceva între diferența între game (Steaua Fără Nume, Perfect Simplu) sau despre stilul de vinificare când vine vorba de Fetească Neagră.
Laurent: La Domeniul Catleya, avem în total 1,6 hectar de Fetească Neagră, la densitate de 10,000 de vițe de vie la hectar, ce crează o concurență între plante și o concentrație a aromelor în struguri.
Din această plantație producem două vinuri: Perfect Simplu și Steaua fără Nume.
Am povestit despre metoda de vinificație deosebită folosită pentru a crea Steaua fără Nume, dar reprezintă o producție de doar 1200 sticle și 169 de magnum-uri.
Restul producției de struguri este vinificat pentru a crea vinul Perfect Simplu Fetească Neagră. Metoda de vinificare este următoare: după o macerare pentru a extrage culoare și aromele, fermentația alcoolică și malolactică sunt realizate cu drojdii și fermenți sălbatici. Urmează o maturare de 10-12 luni din care 20% în butoi de stejar românesc și restul în cisternă de inox.
Rezultă un vin elegant, echilibrat cu arome florale și fructate (violete, cireșe amare) cât și pe cele specifice soiului, de ierburi proaspăt tăiate, și chiar note de lemn dulce.
La finalul discuției Laurent ne-a lăsat și descrierea realizată de Iulia Scavo DipWSET pentru "Steaua fără Nume" Fetească Neagră recolta 2019 pe care o redăm mai jos:
"Invăluit în purpură profundă, vinul prezintă un olfactiv delicat cu deschidere spre coacăze negre suculente și cireșe, cu tente de lemn dulce pe fundal floral de violete. Subtil, dar tipic, debordând de personalitate, amintește și ceva note afumate, unele nuanţe de ciocolată. Un vin sec, cu un prim contact amplu, texturat, corpul său cărnos este contrabalansat de prospeţimea vibrantă. Textura este lină și mătăsoasă, susținută de taninuri ușor ferme, însă cu granulație fină. Aromele indică lemn dulce, condimente și o mulțime de fructe negre întrepătrunse cu violete și un dram de cacao. Postgustul este generos, savuros, persistent și plin de caracter. Vinul poate învechi până la un deceniu.
Recomandare wine pairing: File de mistreț glazurat cu sos redus de coacăze negre, piure de butternut sau o reinterpretare surprinzătoare a tonului roșu în stil Rossini."
Ocazii de a oferi cadouri sunt din plin acum la final de an, așa că sperăm că propunerea de mai sus să îți fie de folos. Vinul poate fi achiziționat de pe site‐ul Catleya Wines, precum și din magazinele specializate.
Îți dorim de pe acum La Mulți Ani si o luna întreagă cu zâmbete si momente frumoase alături de cei dragi!
Carmina Nițescu
Winesday.ro & Winesday App
Un vin aparte este întotdeauna o idee bună de cadou. Am stat de vorba cu Laurent Pfeffer, enologul Catleya Wines, despre vinul numit "Steaua fără nume", un vin lansat în ediție [foarte] limitată ce este potrivit mai ales pentru iubitorii de Fetească Neagră. L-am rugat pe Laurent să ne spună mai multe despre acest vin și las mai jos cuvintele sale.
Carmina: "Steaua Fără Nume" este o Fetească Neagră de excepție. Spune-mi te rog mai multe despre acest vin: de unde îi vine numele și cu ce este el special?
Laurent: Prin acest vin, am vrut să aducem un omagiu scriitorului Mihail Sebastian, autorul piesei de teatru „Steaua fără nume”, scrisă la Corcova atunci când a locuit o perioadă în conacul prietenului său, Anton Bibescu.
Strugurii de Fetească Neagră provin dintr-o vie plantată la o densitate de 10.000 de vițe la hectar pentru a obține o scădere a cantității produse în favoarea calității aromatice și tanice a strugurilor. Pentru a sublinia expresia terroir-ului, am folosit drojdii și fermenți lactici sălbatici. Culeși și desciorchinați manual, bob cu bob, strugurii au fermentat o perioadă de 4 săptămâni în 3 butoaie de stejar românesc de 400 de litri. Vinul a fost apoi învechit în aceleași butoaie timp de 2 ani.
Carmina: Vinul din recolta anului 2019, primul care poartă numele "Steaua Fără Nume", a fost lansat în 2023. Când să ne așteptăm că va fi lansată următoarea recoltă și din ce an va fi aceasta?
Laurent: Următoarea recolta pentru "Steaua Fără Nume" este 2020. Vinul este deja îmbuteliat și se află în crama de învechire. Va fi lansat spre vânzare în primăvară 2026.
Carmina: "Steaua Fără Nume" va rămâne un singur vin sau va fi o întreagă gamă de vinuri?
Laurent: Vinul Steaua Fără Nume este un singur vin de Fetească Neagră cu o metodă de recoltă și de vinificatie aparte. Este un vin remarcabil prin metoda de vinificare : desciorchinare manuală bob cu bob și o fermentație de 4 săptămâni în butoie de stejar.
Carmina: Știm că îți place să lucrezi cu soiul Fetească Neagră iar la Catleya Wines produceți mai multe vinuri din acest soi. Spune-ne te rog câte ceva între diferența între game (Steaua Fără Nume, Perfect Simplu) sau despre stilul de vinificare când vine vorba de Fetească Neagră.
Laurent: La Domeniul Catleya, avem în total 1,6 hectar de Fetească Neagră, la densitate de 10,000 de vițe de vie la hectar, ce crează o concurență între plante și o concentrație a aromelor în struguri.
Din această plantație producem două vinuri: Perfect Simplu și Steaua fără Nume.
Am povestit despre metoda de vinificație deosebită folosită pentru a crea Steaua fără Nume, dar reprezintă o producție de doar 1200 sticle și 169 de magnum-uri.
Restul producției de struguri este vinificat pentru a crea vinul Perfect Simplu Fetească Neagră. Metoda de vinificare este următoare: după o macerare pentru a extrage culoare și aromele, fermentația alcoolică și malolactică sunt realizate cu drojdii și fermenți sălbatici. Urmează o maturare de 10-12 luni din care 20% în butoi de stejar românesc și restul în cisternă de inox.
Rezultă un vin elegant, echilibrat cu arome florale și fructate (violete, cireșe amare) cât și pe cele specifice soiului, de ierburi proaspăt tăiate, și chiar note de lemn dulce.
La finalul discuției Laurent ne-a lăsat și descrierea realizată de Iulia Scavo DipWSET pentru "Steaua fără Nume" Fetească Neagră recolta 2019 pe care o redăm mai jos:
"Invăluit în purpură profundă, vinul prezintă un olfactiv delicat cu deschidere spre coacăze negre suculente și cireșe, cu tente de lemn dulce pe fundal floral de violete. Subtil, dar tipic, debordând de personalitate, amintește și ceva note afumate, unele nuanţe de ciocolată. Un vin sec, cu un prim contact amplu, texturat, corpul său cărnos este contrabalansat de prospeţimea vibrantă. Textura este lină și mătăsoasă, susținută de taninuri ușor ferme, însă cu granulație fină. Aromele indică lemn dulce, condimente și o mulțime de fructe negre întrepătrunse cu violete și un dram de cacao. Postgustul este generos, savuros, persistent și plin de caracter. Vinul poate învechi până la un deceniu.
Recomandare wine pairing: File de mistreț glazurat cu sos redus de coacăze negre, piure de butternut sau o reinterpretare surprinzătoare a tonului roșu în stil Rossini."
Ocazii de a oferi cadouri sunt din plin acum la final de an, așa că sperăm că propunerea de mai sus să îți fie de folos. Vinul poate fi achiziționat de pe site‐ul Catleya Wines, precum și din magazinele specializate.
Îți dorim de pe acum La Mulți Ani si o luna întreagă cu zâmbete si momente frumoase alături de cei dragi!
Carmina Nițescu
Winesday.ro & Winesday App