Frescobaldi – producător de vinuri cu o poveste de peste 700 de ani

Frescobaldi – producător de vinuri cu o poveste de peste 700 de ani


Cu peste 700 de ani de istorie și 29 de generații, Frescobaldi este una dintre cele mai vechi familii care produce vinuri în lume iar povestea ei este strâns legată de cea a Toscanei.

În Florența medievală, familia Frescobaldi și-a răspândit influență că bancheri, câștigând titlul de trezorieri ai coroanei englezești, iar odată cu înflorirea erei Renascentiste, au devenit finanțatori ai unor lucrări de anvergură în Florența, precum construcția podului Santa Trinita și a oferit terenul pentru construcția Basilicai Santo Spirito de către Brunelleschi.

Familia Frescobaldi încorporează mai multe domenii pe teritoriul Italiei, iar astăzi mă bucur să îți spun povestea ei. Iar dacă vrei să încerci și tu vinurile Frescobaldi află că în România sunt aduse de Parmafood Group Distribution și le găsim în magazinul online Parmashop.

Printre lucrurile importante de menționat din istoria Frescobaldi se numără:
  • În 1500, Frescobaldi a susținut financiar o campanie a regelui Maximilian I Augsburg.
  • Frescobaldi a avut relații importante cu regele Henric al VIII-lea și Curtea Regală.
  • Donatello și alți artiști renascentiști erau obișnuiți să ceară vinurile Frescobaldi.
Astăzi de numele Frescobaldi se leagă cele 9 domenii pe care le dețin pe teritoriul Toscanei (Gorgona, Tenuta Castiglioni, Tenuta Castelgiocondo, Tenuta Ammiraglia, Tenuta Perano, Tenuta Calimaia, Remole, Castello Pomino, Castello Nipozzano), precum și nume cunoscute precum: Masseto, Ornellaia, Tenuta Luce, Attems, Danzante și chiar și brandul de ulei de măsline Laudemio.

Totodată, Frescobaldi deține două restaurante: unul în Florența, altul în Londra

Frescobaldi cultivă diversitatea Toscanei și mizează pe sustenabilitate

Faptul că Frescobaldi deține mai multe domenii în regiunea Toscanei îi face să aibă o diversitate foarte mare în ceea ce privește vinurile, tocmai datorită climatului atât de diferit. Când la Tenuta Ammiraglia aflată pe malul Marii Tyrrhenian/Tireniene vremea este încă de vara, în același timp la Castelo Pomino pot cădea primii fulgi de zăpadă ai anului.

Frescobaldi cultivă diversitatea Toscanei și ia în calcul terroir-ul specific fiecarui loc:

“We want the family estates, with their vineyards, to be the expression of this diversity and for the wines to reflect each individual terroir, respecting their nature and authenticity.

Diversity is also a promise of pure tastes, from wines to olive oil to the dishes cooked in our restaurants.

În toată activitatea sa Frescobaldi folosește principiile producției integrate și a agriculturii durabile, iar din anul 2012 domeniile lor au primit certificarea "AgriQualità" din Regiunea Toscana.

Certificarea AgriQualità este acordată pentru utilizarea tehnicilor agricole durabile din punct de vedere ecologic, compatibile cu protecția mediului natural.

Pentru a avea o producție sustenabilă, pentru a reduce utilizarea sticlei, a apei și a energiei electrice consumate în producție, precum și emisiile de dioxid de carbon (CO2) în timpul producției și al transportului, Frescobaldi utilizează un tip nou de sticle prietenoase cu natură, mai ușoare. Datorită acestor noi sticle, aceștia preconizează că reducerea de CO2 pentru un an ar trebui să se ridice la 350 tone.

Din punct de vedere a energiei electrce consumate, domeniile din portofoliul Frescobaldi folosesc sisteme fotovoltaice ca și sursă de energie regenerabilă.

Domeniile deținute de Frescobaldi

În România găsim vinuri de la mai multe domenii ce aparțin familiei Frescobaldi, iar mai jos găsești o scurtă descriere a acestora.

Tenuta Castiglioni, Montespertoli – aici a început povestea acum 700 de ani

Tenuta Castiglioni este situată pe dealurile blânde din Val di Pesa. Solurile tipice proaspete și argiloase de aici sunt ideale pentru evidențierea fructului în vinuri.

Tenuta Castiglioni se află în proprietatea familiei Frescobaldi încă din secolul al XI-lea, iar documentele găsite indică faptul că aceștia produceau vinuri încă din anul 1300. Proprietatea se întinde de-a lungul străvechii Via di Castiglioni, construită de români pentru a unifică nordul Toscanei cu Roma.

Castello Nipozzano

Castelul Nipozzano este situat în inima prestigiosului teritoriu Chianti Rufina și reprezintă cetatea antică defensivă a Florenței din anul 1000. Castello Nipozzano este astăzi cea mai celebrată și istorică proprietate a familiei Frescobaldi.

Numele castelului vine de la cuvântul Nipozzano care înseamnă “fără fântână”, dovadă a lipsei de apă din zona. Primele documente care menționează vinurile renumite din Nipozzano datează din perioada Renașterii când artiști precum Donatello și Michelozzo Michelozzi cumpărau în mod regulat vin de la proprietate.

O caracteristică unică a zonei este atribuită previziunii unui strămoș al familiei Frescobaldi care, în 1855, a investit 1.000 de florini pentru a începe cultivarea unor soiuri necunoscute până atunci în Toscana, precum Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc și Petit Verdot. După mai mult de un secol de îngrijire cu răbdare, aceste vițe de vie magnifice produc marele vin al proprietății, Mormoreto

Castelo Pomino – The hidden gem of Toscana

Domeniul Pomino datează din anul 1500, anul în care a fost construit castelul cu același nume. Încă de la început a fost renumit pentru excelența locației sale. În anul 1716, Marele Duce Cosimo III de’ Medici a identificat cele mai apreciate patru teritorii ale Toscanei pentru producția de vinuri , domeniul Pomino a fost mentuonat alături de Chianti, Carmignano și Val d’Arno di Sopra. Anunțul de la vremea respectivă a fost cinsiderat precursorul denumirii moderne de “DOC” (Denominazione di Origine Controllata,/Denumire de origine controlată).

Astăzi castelul este o bijuterie ascunsă, înconjurată de sequoia, brazi și castani, și plantații deviță de vie ce urcă la o altitudine de 700 de metri.

Tenuta CastelGiocondo, Montalcino

Castel Giocondo este una dintre cele patru proprietăți ce datează încă din 1800, de când a început producția de Brunello di Montalcino. Este o fortăreață antică construită în 1100 pentru a apăra drumul care duce de la mare la Siena. Tenuta CastelGiocondo este situată la o altitudine de aproximativ 300 de metri, un terroir ideal pentru producția de Sangiovese.

Este cel mai mare domeniu din Montalcino și are podgorii selectate cu exactitate: expunere sud-vestică, altitudine 350-450m și soluri bine drenate.

Tenuta Ammiraglia – Toscana by the sea

În mijlocul regiunii Maremma se află Tenuta Ammiraglia, un teren încălzit de soare și mângâiat de briza marii. Dacă în celelalte zone din Toscana suntem obișnuiți cu peisaje deluroase, aici marea din apropiere își spune cuvântul, iar podgoriile cramei străpung coasta Tireniana din apropiere.

Domeniul Ammiraglia este un loc de o frumusețe naturală incontestabilă, amplasat într-un teritoriu cu mare potențial pentru producerea de vinuri de înaltă calitate.

Vinurile cramei Ammiraglia pe care le găsești și în România sunt aici.

Remole

Construită în 1300 de-a lungul râului Arno, această casă istorică ce a luat numele de Remole a aparținut strămoșilor familiei Frescobaldi.

Vinurile cramei Remole pe care le găsești și în România sunt aici

Alte sugestii

Crama de Piatra are noi opțiuni de cazare în Dealu Mare
Povestea Domeniului Catleya – Pe urmele lui Marcel Proust
Povestea Domeniul Bogdan – Natura într-un pahar cu vin
20 de ani de vinuri bune – Aurelia Vișinescu
Povestea Gramofon Wine