Turism la crame: picnic în vie la Velvet Winery

Turism la crame: picnic în vie la Velvet Winery


Enoturism. Oenoturism. Turism viticol. Turism la crame. Toate aceste cuvinte reprezintă unul și același lucru și anume ideea de a călători la crame cu scopul de a vedea care este activitatea unei crame, cum se îngrijește via, cum se face vinul și, bineînțeles, de a degusta vinuri de la acea cramă.

Astăzi tipurile de călătorii pe care le putem face sunt foarte diverse: pornim de la vacanțele la munte sau la mare, ajungem la city breakuri sau croaziere, pentru ca mai apoi să ne îndreptăm gândul către pasiunile sau interesele noastre, moment în care accesăm așa numitul “turism de nișă”.

Vizilele la cramă fac parte din turismul de nișă și nu sunt o noutate în România. Acestea s-au dezvoltat destul de mult în ultimii ani, însă, dacă luăm exemplul altor țări la acest capitol, în România încă mai avem multe de învățat în ceea ce privește acest tip de turism. A face turism este cu totul altceva față de a face vin. Sunt două domenii total diferite, însă, dacă există interes pentru călătoriile la cramă, oare nu este o idee bună să dezvoltăm acestă zonă mai puțin știută? Practic iubitorii de vin doresc să afle mai multe despre vinuri și despre activitatea unei crame vizitând cramele la ele acasă. Personal, văd o oportunitate imensă aici.

Avem în România din ce în ce mai multe crame care și-au deschis porțile către turism. Unele crame au construit chiar și unități de cazare proprii sau au deschis restaurante care să adauge servicii adiționale vizitelor la crame și astfel au început să creeze adevărate experiențe. Alte crame și-au dezvoltat partea de tururi ghidate, degustare de vin însoțită de aperitive sau meniu de mâncare, iar pentru unele dintre aceste servicii apelează la colaboratori din zonă.

Când vrei să faci turism nu înseamnă că trebuie să le faci tu pe toate. Turismul poate fi un domeniu total nou pentru o cramă și, neștiind de unde să înceapă, o idee bună este să colaboreze cu acele companii din zonă cu care știu că pot crea experiențe inedite.

Una din cramele din România care crează deja experiențe inedite este Velvet Winery. Situată în inima regiunii viticole Dealu Mare, podgoria Tohani, Velvet Winery este o cramă boutique ce are cunoscute pe piață game de vinuri precum La Țigănci, Wine Deco și Magiq. Crama a dezvoltat de câțiva ani în mod serios partea de vizite și evenimente la cramă.

În acest moment Velvet Winery este una din cramele care oferă mai multe opțiuni atât pentru evenimente private (unde serviciile pot fi personalizate), cât și pentru degustare de vin – au pregătit 5 tipuri de degustare:
  • degustare de 4 vinuri
  • degustare 5 vinuri Summer Vibe
  • degustare 6 vinuri Private Selection
  • degustare 8 vinuri Complete Experience
  • Wine Maker Experience LG: cea mai complexă experiență oferită chiar de Liviu Grigorică, cel care semnează vinurile produse la Velvet Winery
Totodată, Velvet Winery a dezvoltat și conceptul de "Picnic în vie" pentru momentul în care nu vrei sa participi la o degustare prezentată de cineva, ci vrei să vii însoțit de prieteni și să aveți, pentru câteva ore, spațiul vostru dedicat. Astfel, în cadrul unui picnic în vie pachetul standard oferit de Velvet Winery este un spațiu amenajat cu o umbrelă și 4 locuri unde poți petrece timp de 4 ore în compania celor dragi. Ai totodată incluse 2 sticle de vin la alegere (din gamele La Țigănci, Wine Deco Chardonnay, Cabaret), 4 sticle de apă de 0,5l și 1 platou rece. Crama deține 5 astfel de spații amanajate, așa că dacă ai mai mulți prieteni, poți veni cu cu ei pentru că este loc destul!

Winesday App salută inițiativa Velvet Winery de a crea nu numai degustări de vin, ci și experiențe unice de vizită și relaxare în via lor din Dealu Mare! Detalii suplimenatre despre experiențele de călătorie la Velvet Winery găsești aici.

Carmina Nițescu
Winesday.ro & Winesday App

Alte sugestii

Villa Vinea te așteaptă în fiecare sâmbătă la cramă
Povestea Cramei Ferdi - interviu Fernando Mihăilescu
Crama de Piatra are noi opțiuni de cazare în Dealu Mare
Povestea Domeniului Catleya – Pe urmele lui Marcel Proust
Povestea Domeniul Bogdan – Natura într-un pahar cu vin