Povestea Cramei Ferdi - interviu Fernando Mihăilescu

Povestea Cramei Ferdi - interviu Fernando Mihăilescu


Aflată în regiunea viticolă "Dealurile Olteniei și Munteniei", la limita podgoriei Dealu Mare, Crama Ferdi este una dintre cramele mici, renumite în special pentru vinurile pe care le produce, dar și pentru dorința de a crea vinuri cu personalitate și cu cât mai puțină intervenție din partea omului pentru a lăsa fiecare soi de struguri să se exprime cât mai frumos an după an.

Am avut plăcerea de a sta de vorbă cu Fernando Mihăilescu, proprietarul și creatorul cramei, precum și a vinului produs aici. Las mai jos interviul pe care acesta l-a acordat pentru Winesday App, din care vei află atât povestea cramei cât și cave noutăți pentru anul în curs.

Carmina Nițescu: Buna Fernando! Îți mulțumesc ca ți-ai făcut timp pentru acest interviu! Spune-mi te rog ceva despre începuturile cramei Ferdi. Cum ți-a venit ideea, când ai hotărât să lansezi cramă, cum ai ales locul și cum ai ales numele. Înțeleg că este un business de familie, Paul fiind și el implicat în afacere, deci chiar te rog să povestești puțin și despre asta.

Fernando Mihăilescu:
Mă bucur sa fiu alături de voi astăzi cu ocazia acestui interviu!

Probabil că rigorile școlii militare urmate în cadrul Academiei Navale “Mircea cel Bătrân” din Constanța și faptul că am profesat câțiva ani că ofițer de navigație, m-au făcut să-mi doresc să fiu propriul meu stăpân. Nu a fost deloc ușor, mai ales în mediul economic instabil de după ’90, asumându-mi mai multe riscuri antreprenoriale, precum cele din industria alimentară sau textilă.

În anii ce au urmat am avut ocazia să mă întâlnesc, în diverse ocazii, cu vinuri deosebite din lumea largă, în peregrinările și întâlnirile mele cu diverși colaboratori la Paris și Viena. Astfel că plăcerea de a savura un vin bun mi-a intrat încet, dar sigur, în sânge și am început să vizitez zone viticole renumite în lume cu crame boutique, învățând, de la fiecare, cum se face vinul de excepție. Primul vin, produs de Crama Ferdi, a fost în 2009, pe care l-am băut alături de prieteni; aceștia, apreciindu-l, m-au încurajat în demersul meu, ajungând ca producția din 2010 să o îmbuteliez în primele sticle de vin. Tot prietenii, dar de această dată, colegii mei de pescuit, mi-au spus cu ani în urmă, "Ferdi", iar în momentul înființării cramei mi s-a părut cel mai reprezentativ nume pentru acesta. Fiul meu, Paul, a luat acum câțiva ani, de la mine, “microbul” vinului, în prezent lucrând foarte bine împreună, el urmând și un master în vinificație, pregatidu-se pentru viitor de preluarea frâielor cramei.

Carmina: Ce suprafață de viță de vie există la Crama Ferdi și ce soiuri aveți plantate? Faceți vinuri numai din plantațiile proprii, sau există și cazuri în care cumpărați struguri?

Fernando:
Anual noi producem vin de pe aproximativ 6 hectare din care 1,5 hectare aflate în proprietate, acestea fiind răspândite în zona Tohani. Deși nu deținem o parte din hectarele menționate, ne îngrijim îndeaproape de tot ceea ce presupune efectuarea lucrărilor în vie, respectând procedeele noastre de ghidare în creștere, dezvoltare și selecționare pentru că rezultatul, respecitv strugurii, să fie așa cum ne dorim. Soiurile din care facem vinul sunt, pentru roșu: Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Shiraz, Cabernet Franc și Blaufrankisch iar pentru alb: Sauvignon Blanc, Chardonnay și Tămâioasă Românească.

Carmina: Cu ce soiuri de struguri îți place să lucrezi cel mai mult și de ce?

Fernando:
Iubind majoritatea soiurilor de struguri îmi place să vinific din cât mai multe, de aceea am și atâtea etichete, fiindcă mi-am dorit să văd și să gust rezultatul din fiecare; dar cred că totuși am o preferință spre Fetească Neagră, poate și din cauză că e singurul roșu românesc pe care îl produc. În orice caz, fiecare soi de struguri are caracteristici unice care contribuie la profilul aromatic, gustativ și textural al vinului; tocmai aceasta fiind frumusețea, să vezi cum un soi produce vinuri atât de diferite față de alt soi, chiar și în aceleași condiții de terroir.

Carmina: Dacă ar fi să alegi un singur an de recoltă de când faci vinuri la Crama Ferdi, un an pe care îl consideri cât mai aproape de Perfecțiune (pentru un anumit soi de struguri, în regiunea voastră) care ar fi acela și de ce?

Fernando:
De când produc eu vin mi se pare că 2019 a fost un an caracterizat de condiții meteo favorabile, care au permis obținerea unor vinuri de calitate superioară în Dealu Mare precum și în multe dintre regiunile viticole importante din lume. Vinurile din acest an sunt printre cele mai echilibrate, cu o gama variată de arome și un bun potențial de învechire.

Carmina: Povestește-mi puțin despre vinurile cramei Ferdi, despre unicitatea lor. Ca atunci când povestești prima dată despre vinuri cuiva care nu le-a încercat până acum.

Fernando:
În cazul nostru, unicitatea vinului este determinată de o combinație complexă de factori care conferă fiecărei sticle de vin un caracter distinct și inconfundabil. Voi începe cu terroir-ul și clima din Dealu Mare propice în special pentru strugurii din care facem vinul roșu, dar iată că de câțiva ani am reușit să producem în această zonă și vinuri albe foarte apreciate. Ca procedeu specific, urmează selecția strugurilor încă din perioada de formare și dezvoltare, lăsând pe vița de vie doar ciorchinii care considerăm noi că trebuie să ajungă la maturitate. De asemenea, fermentarea în barrique și maturarea, între 1 și 2 ani, în barrique-uri de stejar francez, american și românesc, unde nu uităm de ele în toată această perioadă, ci le mutăm periodic, ca vinurile să se bucure de toate tipurile de barrique pe care le avem, iar la finalul procesului de maturare să aibă amprenta specifică vinificatorului. Astfel că, unicitatea unui vin este rezultatul unei interacțiuni complexe între toți acești factori, făcând fiecare vin o expresie unică a terroir-ului, soiului, metodei de producție și influențelor culturale.

Carmina: Noutăți în ceea ce privește vinurile aveți vara aceasta?

Fernando
: În ceea ce ne privește, noi ne axăm pe calitate înainte de toate, dorind să fim an de an mai buni decât am fost anul anterior. Iar cei care ne iubesc vinurile au fost mereu plăcut surprinși de planurile noastre, respectiv de fiecare lansare a unei noi etichete, de evenimentele de degustare și aspectul mereu în schimbare al cramei noastre, noi dezvoltând-o cărămidă cu cărămidă. Restul de inițiative nu le voi dezvălui, aș dori să fie descoperite, treptat, de cei care ne urmăresc și vor să fie mereu actualizați cu muncă noastră. Într-adevăr, vara aceasta ne bucurăm de un Pétillant-Naturel denumit Sauvage, din recolta de Chardonnay 2023, cu zero dosage și zero sulf, fiind prima dată când producem spumant și ne bucurăm că este foarte apreciat pentru prospețimea sa, caracterul rustic și efervescența naturală. Acesta oferă o alternativă interesantă la vinurile spumante tradiționale, atrăgând iubitorii de vin care apreciază naturalețea și autenticitatea în vinificare.

Carmina:  Unde se pot comanda vinurile Cramei Ferdi?

Fernando:
Având un produs premium, ne adresăm în principal locațiilor care vor, la rândul lor, să ofere calitate clientului. Astfel că vinurile noastre se pot găsi la cramă și pe site-ul nostru dar și în restaurante unde chefi iscusiți pregătesc meniuri deosebite care pot fi asociate foarte bine cu vinul bun, în baruri și magazine de vinuri care organizează și degustări cu cei care doresc să cunoască în detaliu arta vinului.

Dintre acestea voi spicui restaurante și bistro în București: Gastrolab, Fork, Soro Lume, Papila, Hambar, Le Bab, Bucătăria Local Food, Mosafir, Băcănia Veche, The Grill, Tuya precum și magazine sau wine bar-uri: The Great Hill, Indivino, Ototo, Ethic Wine, Uva, Vino, Lovin, Wine Industry, Wine Bouquet, Booze Town; magazine online: king.ro, unvinpezi, lovewine, vinmagazin, oenoartis, freshful. De asemenea în țară ne puteți găsi în locații deja cunoscute chiar si la nivel național, în orașe precum: Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Oradea, Timișoara, Craiova, Galați, Brăila, Alba-Iulia.

Carmina: Am văzut din ce în ce mai multe evenimente ce au loc la voi la cramă. Spune-mi te rog mai multe despre acestea. Sunt degustări de vin, degustări de vin însoțite de mâncare, evenimente corporate și/sau private? Dă-mi te rog mai multe detalii despre ce tip de eveniment se poate organiza la voi, ce capacitate aveți și ce vin este cel mai solicitat într-o degustare la cramă? Întreb pentru că utilizatorii aplicației sunt interesați și de asta și m-aș bucura să am mai multe informații despre perioadele de peste an/zilele din săptămână în câte se pot face vizite, care este numărul minim de persoane pentru o vizită și cam cu cât timp înainte e nevoie de o rezervare pentru o astfel de vizită.

Fernando:
La Crama Ferdi, cei care ne calcă pragul, au o experiență completă, de la întâlnirea cu noi cei care producem vinul și administrăm cramă (eu, fiul meu și soția mea), până la un tur de cramă cu degustare asociată cu câteva produse gastronomice tot locale.

Deși crama noastră este micuță, iubitorii de Ferdi sunt încântați de sentimentul familial pe care această îl oferă și de vinurile bune pe care unii le descoperă chiar și pentru prima oară. Vizitatorii sunt ghidați de noi prin diferitele etape ale vinificației, de la presarea strugurilor la fermentație, maturare și îmbuteliere.

Degustările includ de obicei o selecție de vinuri disponibile și la vânzare, variind de la vinuri albe și roșé la roșii și, uneori, spumant. Vă recomandăm să faceți o rezervare, măcar cu câteva zile sau chiar cu o săptămână în avans, pentru a vă asigura că aveți loc la turul dorit, capacitatea noastră fiind momentan redusă, de până la 25 - 30 persoane (privat sau corporate). Un tur de cramă cu degustare de vin nu este doar o oportunitate de a savura vinuri delicioase, ci și de a învăța despre arta și știința vinificației, de a aprecia muncă din spatele fiecărei sticle și de a descoperi noi preferințe de vin.

Carmina: Fernando, mulțumesc tare mult pentru timp. Abia aștept să ajung la voi la cramă pentru o degustare! Și sper că o bună parte din utilizatorii aplicației Winesday App să fie curioși de o degustare la voi la Crama Ferdi, precum și să caute în restaurante, wine bar-uri și wine shop-uri vinurile voastre.

Fernando:
Plăcerea a fost de partea mea. Va așteptăm cu drag!

Alte sugestii

Villa Vinea te așteaptă în fiecare sâmbătă la cramă
Turism la crame: picnic în vie la Velvet Winery
Crama de Piatra are noi opțiuni de cazare în Dealu Mare
Povestea Domeniului Catleya – Pe urmele lui Marcel Proust
Povestea Domeniul Bogdan – Natura într-un pahar cu vin