20 de ani de vinuri bune – Aurelia Vișinescu

20 de ani de vinuri bune – Aurelia Vișinescu


În luna mai 2023 Aurelia Vișinescu și Domeniile Săhăteni au împlinit 20 de ani de vinuri bune. Astăzi mă bucur să îți spun aici povestea cramei Domeniile Săhăteni și a Doamnei Fetească Neagră.

În 2003 enologul Aurelia Vișinescu înființează alături de Steve Cacenco, asociatul și vărul sau prin alianță, crama Domeniile Săhăteni situată în localitatea Săhăteni, județul Buzău. Crama se află pe locul unei foste ferme ce a fost restaurată în 2006 și ia forma cramei pe care o găsim astăzi în podgoria Dealu Mare.

Crama Domeniile Săhăteni deține 82 ha de viță de vie în satele Săhăteni, Năeni si  Fințești din Dealu Mare și are o capacitate de producție de 650.000 sticle pe sezon. Sunt cultivate atât soiuri românești – Fetească Albă, Tămâioasă Românească, Fetească Neagră , cât și soiuri internaționale precum Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Grigio, Merlot, Syrah, Pinot Noir și Cabernet Sauvignon. 

În 2006 crama are prima recolta din via proprie, primul vin fiind îmbuteliat în 2007 sub numele “Divin”. Acesta a fost începutul, primul pas către consumatorii de vin. În 2010 compania are parte de un rebranding, crama luând numele Aureliei și lansând gamele de vinuri ce sunt cunoscute până astăzi:

Anima – reprezintă gama de vinuri de top ce sunt lansate numai în anii cei mai potriviți pentru fiecare tip de strugure în parte
Artisan – este gama dedicată soiurilor de struguri românești
Nomad – gama dedicată vinurilor tinere, proaspete.

Un an mai târziu, în 2011, are loc lansarea gamei Karakter ce reunește vinuri din soiuri internaționale. Tot în 2011 apare primul vin numit “Anima 3 Fete Negre”, un asamblaj creat cu vinuri din fetească Neagră din 3 recolte diferite și anume 2007, 2008 și 2009, acesta urmând a fi cunoscut în timp ca și vinul semnătură al Aureliei.

Feteasca Neagră este soiul cu care Aurelia lucrează cel mai mult și totodată un soi de strugure autohton ce a început să reprezinte România dincolo de granițele țării. Originar din Moldova (atât regiunea Moldova de pe teritoriul României cât și din Republica Moldova), acest tip de strugure este cultivat în peste 3000 de hectare pe teritoriul țării noastre.

Aurelia Vișinescu este unul din enologii îndrăgostiți de acest soi de strugure pe care îl vinifică de 20 ani și pe care îl cunoaște cel mai bine. I se spune „Doamna Fetească Neagră” datorită faptului că a fost primul enolog din România care a reușit să vinifice Feteasca Neagră în sec. Astăzi, Aurelia Vișinescu semnează vinurile de la Domeniile Săhăteni iar din cele 82 de hectare de viță de vie pe care le deține crama, Feteasca Neagră ocupă 19, 4 hectare, fiind cea mai extinsă plantație.

“Am pornit la drum acum 20 de ani plină de entuziasm, de speranța și cu o imensă putere de muncă. Credem că pot să mut munții din loc. Nu am mutat munții dar cu ajutorul vostru un deal așa mai micuț din marele Dealu Mare cred că am reușit să mutăm…

Am pornit la drum cu un vis, un vis măreț pe care nu aveam suficientă îndrăzneala să îl duc până la capăt  dar pe care cu cu ajutorul vostru am reușit să îl transform în realitate.

Am pornit la drum cu resurse financiare limitate dar cu o mare dragoste pentru acest produs care se numește vin.”

Cuvintele de mai sus le-a rostit Aurelia la petrecerea aniversară ce a avut loc în luna mai 2023.

Și, pentru că în an aniversar este timpul pentru vinuri memorabile, cu această ocazie Aurelia a lansat ediția cu numarul 10 a vinului “3 Fete Negre” Seria 009 (prima ediție a acestui vin nu a avut număr, a fost considerată punctul “0” iar a două ediție a primit numărul 001, astfel încât acum ediția cu numărul 10 are pe eticheta numărul 009). Oaspeții invitați la petrecere au avut ocazia să deguste vinul din ediția aniversară iar surpriză serii a fost invitația adresată tuturor celor prezenți de a lăsa un mesaj pe un baric ce va fi umplut cu cel mai bun vin din recolta 2023, care va fi servit la următoarea aniversare importantă a cramei, peste 10 ani.

Tot în cadrul evenimentului aniversar Aurelia a mai declarat:

“Drumul nu a fost ușor, nici greu dacă mă uit acum în urmă, au fost suișuri dar și coborâșuri, au fost multe provocări dar și multe realizări. Am intrat pe piață cu stângul, în plină criză economică cu un brand nu tocmai potrivit. Am căzut dar ne-am ridicat repede, ne-am rebranduit și repoziționat, am renăscut mai puternici. Am învățat că atenția la detalii este foarte importantă.

Astăzi suntem foarte mândrii de ceea ce am reușit să construim. Am construit o companie sănătoasă, cu oameni frumoși și dedicați, am construit un brand care a ajuns nu numai în toată țara dar și în mai toate colțurile lumii.

Astăzi mă uit spre viitor cu și mai multă speranță și optimism decât am avut vreodată.”

Aurelia Vișinescu semnează vinurile din toate gamele cramei: Anima, Signature, Artisan, Karakter, Promessa, Arbora, Signum și Nomad. Vinurile sunt distribuite atat în țară cat si peste hotare în UE, SUA, Asia dar si in Brazilia.

În 2021 crama a avut prima recolta certificată BIO, înțelegând importantă agriculturii biologice și impactul pe care îl are asupra mediului și vinului. Pe viitor așteptăm lansarea vinurilor BIO și, bineînțeles, și alte noutăți.

Mai multe detalii despre crama Aurelia Vișinescu/Domeniile Săhăteni găsești pe siteul lor.

Carmina Nițescu
Winesday.ro & Winesday App

Alte sugestii

Povestea Domeniului Catleya – Pe urmele lui Marcel Proust
Povestea Domeniul Bogdan – Natura într-un pahar cu vin
Frescobaldi – producător de vinuri cu o poveste de peste 700 de ani
Povestea Gramofon Wine
Descoperiri noi – Crama Țelna