Povestea Domeniul Bogdan – Natura într-un pahar cu vin

Povestea Domeniul Bogdan – Natura într-un pahar cu vin


Cu ale sale 154 de hectare situate în podgoria Murfatlar, Domeniul Bogdan este o cramă tare îndrăzneață: a pornit la drum în 2011 și și-a propus ca pe întreaga sa suprafață să cultive viță de vie în mod cât mai natural, fără a folosi produse chimice pentru sol sau pentru plante. Scopul este acela de a crea vinuri bio și vinuri biodinamice, adică din struguri de cea mai bună calitate, sănătoși și gustoși.

Am avut ocazia să ajung la crama Domeniul Bogdan în vara anului 2022 să văd crama, noua sală de degustare pe care au inaugurat-o atunci și să stau de vorbă cu cei de la cramă. Pentru mine a fost primul contact cu o cramă care produce vinuri biodinamice și mi-a trezit interesul să aflu mai multe despre asta.

Am avut ocazia să observ tipuri noi de vase în cramă, cum ar fi amforele de beton (unele sub forma de ou) - am aflat astfel că una din regulile biodinamicii este de a folosi numai vase ce permit micro - oxigenarea în realizarea vinului, cum sunt cele din lemn sau din beton.

Domeniul Bogdan se ghidează după principiile agriculturii biodinamice - știința forțelor de viață, sistemul de cultură cu cea mai accentuată abordare holistică, aceasta fiind și viziunea lor privind viitorul agriculturii, către o hrană sănătoasă. Astfel au creat prima fermă viticolă biodinamică din România.

Respectul pentru viață în toate formele ei este baza filozofiei la Domeniul Bogdan: respect pentru natură, pentru pământ, plante, animale, insecte, pentru mediul înconjurător, pentru oamenii care lucrează în fermă și nu în ultimul rând, pentru oamenii care consuma vinurile. Strugurii de înaltă calitate pot fi obținuți doar prin respectarea principiilor și ritmurilor naturii, acest mod de cultivare permițând terroir-ului să se exprime prin dezvoltarea de arome autentice și prin producerea de vinuri cu personalitate.

Intenția cramei este să integreze agricultura biodinamică cu cele mai noi tehnologii de producere a vinului pentru a produce vinuri de excepție.

Certificarea de Ecologic a Domeniului Bogdan, a fost obținută în 2016, de la Austria Bio Garantie, Organism de Inspecție si Certificare activ încă din 1994. În prezent Domeniul Bogdan deține certificarea Ecocert.

Terroir de Dobrogea și viticultura biodinamică

Terroir înseamnă pe de de o parte "pământ, teren", însă, în lumea vinului este mai mult de atât: reprezintă atât pământul, cât și din ce este format acesta, poziționarea față de soare, latitudinea la care se află, factorii de mediu din regiunea respectivă (apropierea de mare/ocean/râuri/lacuri, vântul specific zonei, clima regiunii, numărul de ore de soare din zi și din sezon, diferența de temperatură de la zi la noapte precum și cea dintre vară și iarnă).

Pe scurt, terroir reprezintă cam tot ce poate influența creșterea viței de vie, formarea florilor, strugurilor, coacerea acestora, dar și momentul recoltării care poate fi afectat de pericole naturale (ex. o furtună cu grindină ce poate surveni chiar înainte de recoltare poate distruge o recoltă sau o simplă ploaie poate dilua aromele acumulate de struguri).

Domeniul Bogdan are viile în Dobrogea, în regiunea Murfatlar, loc așezat între Dunăre și Marea Neagră ce are o tradiție milenară în viticultura și vinificație. Viile sunt așezate în apropiere de satul Peștera unde se bucură de un sol bogat în humus, începând cu cernoziom în partea superioară, urmat apoi de calcare, nisipuri, argile și altele. Viile au parte de zile calde și nopți răcoroase și se bucură de briza Marii Negre ce oferta ventilație și dau caracter mineral vinurilor.

În producerea strugurilor de calitate, sănătoși și gustoși, Domeniul Bogdan nu folosește produse chimice de sinteză (ierbicide, pesticide, fungicide, îngrășăminte chimice) pentru sol sau pentru plante ci stimulează fertilitatea naturală a solului, biodiversitatea din sol și din vie și utilizează calendarul lunar.

Chiar dacă au o suprafață mare de 154 de hectare de care trebuie sa aibă grijă, în cultivarea strugurilor munca manuală este regula. Atât lucrările de tăiere în vie cât și culesul strugurilor se fac manual, în acest fel având posibilitatea selectării boabelor cele mai coapte care se vor transforma apoi în vin de calitate.

În activitatea sa, Domeniul Bogdan și-a adus alături oenologi și consultanți de soi.

Leonello Anello, Doctor în Agricultura Biodinamica este unul dintre aceștia. Leonello este fondator al metodelor biodinamicii moderne (1990), membru fondator al secției Toscana și inspector de certificare al Asociației Demeter Italia, membru asociat al Societății Italiene pentru Științele Solului și al International Union of Soil Sciences și garant internațional al sistemului de certificare “Vini Biodinamici”

Pana de curând l-au avut alături și pe regretatul Philippe Cambie, unul dintre cei mai apreciați oenologi la nivel internațional ce a fost numit "Enologul anului 2010" și a avut 15 vinuri cotate cu 100 de puncte Parker. Vinuri precum Primordial Fetească Neagră recolta anului 2020 (atât de apreciată și la degustările organizate de Winesday în ultimii 2 ani) sunt făcute alături de acesta, crama având încă surprize ce îi poartă semnătura.

Din 2022 Stéphane Derenoncourt s-a alăturat echipei de la Domeniul Bogdan ca și consultant cu compania sa, Derenoncourt Consultants. Stephane este un consultant viticol din Bordeaux ce are o reputație solidă atât în Franța cât și în lume ca și expert în cultivarea viței de vie. De numele său se leagă proprietatea viticolă Domaine de l’A din Castillon Côtes de Bordeaux, precum și Château Canon la Gaffeliere, Château Pavie Macquin, Château Prieuré-Lichine.

Natura într-un pahar cu vin

Vinurile de la Domeniul Bogdan exprimă terroir-ul Dobrogei și grija cu care este îngrijită via cât și vinurile de când sunt produse până când ajung în paharele iubitorilor de vin.

Domeniul Bogdan are mai multe game de vin din care poți alege: 
  • Pătrar - gama de vinuri 100% biodinamice
  • Primordial - gamă lansată sub semnătura lui Philippe Cambie și continuată de Stéphane Derenoncourt
  • Cuvee Experience - gamă de cupaje diferita de la un an la altul în care fiecare soi de struguri aduce aportul pentru a crea un vin nou, unic, în fiecare an
  • Domeniul Bogdan Premium - gamă de vinuri varietale (sau monosoi) ce este menită a prezenta tipicitatea soiului 
  • Domeniul Bogdan Clasic - gamă de retail menită sa îți facă cunoștință cu soiurile cultivate la Domeniul Bogdan
  • Duh - un vin transformat în operă de artă
Soiurile cultivate, toate în regim biodinamic, sunt următoarele:
  • Fetească Neagră
  • Pinot Noir
  • Syrah (Shiraz)
  • Merlot
  • Riesling
  • Muscat Ottonel
  • Chardonnay
  • Sauvignon Blanc
  • Cabernet Sauvignon
  • Tămâiosă Românească
Vinurile Domeniul Bogdan poartă cu ele eleganța locului, soarele Dobrogei și sufletul oamenilor care lucrează zi de zi pentru ca vinul ce ajunge în paharul tău să fie savuros, natural și potrivit cât mai multor gusturi.

Carmina Nițescu
Winesday.ro & Winesday App

Alte sugestii

Povestea Domeniului Catleya – Pe urmele lui Marcel Proust
Frescobaldi – producător de vinuri cu o poveste de peste 700 de ani
20 de ani de vinuri bune – Aurelia Vișinescu
Povestea Gramofon Wine
Descoperiri noi – Crama Țelna