Povestea Domeniului Catleya – Pe urmele lui Marcel Proust

Povestea Domeniului Catleya – Pe urmele lui Marcel Proust


Situat în regiunea viticolă numită “Dealurile Olteniei și Munteniei”, Domeniul Catleya este o cramă boutique din România, deținută și condusă de Laurent Pfeffer.

După încheierea studiilor în viticultura și oenologie în Bordeaux în 2003, Laurent a făcut un stagiu de 4 luni la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Bujoru, situată la 80 km nord de Galați. Cu această ocazie, sub îndrumarea directorului tehnic al acestui centru, Nicolaie Bîrliga, Laurent a descoperit România, cultura, istoria ei și a putut aprecia tot potențialul acestei țări și mai ales potențialul pentru producerea vinurilor de calitate.

Din această experiență s-a născut ideea de a reveni în România pentru a căuta un terroir potrivit pentru producția de vinuri de mare calitate și pentru a crea un domeniu viticol.

Așa a ajuns Laurent la Corcova, județul Mehedinți, unde a creat Domeniul Catleya, o cramă boutique ce are pe rod 14,5 hectare.

“Catleya” este numele unei orhidee, simbol al iubirii în cartea lui Marcel Proust « În căutarea timpului pierdut ».

Corcova are un trecut bogat. În plină perioadă de Belle Époque, prințul Anton Bibescu, Marcel Proust și prietenii lor degustau la Paris vinurile de Corcova, în timp ce evocau florile de păr din acel loc mitic. Bibescu, prinț de origine română, a fost cel ce a hotărât să-și extindă via pe cele mai frumoase și bogate dealuri de la Corcova. Ajutat de agronomul francez Sauget, le-a dat acelor vinuri calitățile și renumele lor.

Proust, admirator și bun prieten al lui Bibescu, a dorit să i se alăture la Corcova, dar boala l-a  împiedicat să călătorească. Evocarea acestui loc a rămas însă prezentă în scrierile sale, ba chiar Bibescu a inspirat unul dintre personajele principale din romanul “În căutarea timpului pierdut”.

În 2007, alături de alți 3 francezi pasionați de vinuri și îndrăgostiți de România, Frédéric Vauthier, Dominique Pfeffer și Raymond Claude, Laurent a pus bazele Domeniului Catleya și a ales orhideea Catleya pentru a simboliza vinurile obținute din viile replantate pe vechile pământuri ale prințului Bibescu, prietenul și admiratorul lui Marcel Proust.

Din suprafața de 14,5 hectare, un total de 4 hectare este plantat cu soiul Merlot.

“Ideea noastră inițială era să plantăm doar soiuri românești dar ne am dat seama repede că era [și încă este și astăzi] complicat să cumperi vițe altoite din soiuri românești, de calitate, fără să aibă viroză sau alte probleme. Din acest motiv, am hotărât să începem cu o plantație din soiuri internaționale ce sunt cultivate și în Bordeaux, zonă pe care o cunoaștem foarte bine, Merlot și Cabernet Sauvignon. Am plantat mai mult Merlot pentru că este un soi versatil, din care se pot face vinuri rose fructate, precum și vinuri roșii mai light sau mai taninoase.” spune Laurent Pfeffer, enologul și sufletul Domeniului Catleya Wines.

Vinurile semnate de Catleya sunt realizate numai din struguri proprii, iar din 2021 crama și via sunt în conversie oficială către agricultură ecologică, în vederea certificării.

Pe domeniul Catleya sunt plantate următoarele soiuri de struguri: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah, Fetească Neagră, Fetească Regală, Fetească Albă.

Pe tot parcursul anului echipa domeniului Catleya lucrează via într-o manieră rezonabilă și minimalistă pentru a o ajuta să producă cei mai buni struguri posibili. Tratamentele, esențiale pentru a proteja via împotriva manei și făinării, sunt limitate la minimum și exclusiv cu produse biologice. Lucrările, cum ar fi tăierea, copilirea, legarea, ridicarea și o mare parte din întreținerea solului sub butuc sunt realizate manual, iar recoltarea se face tot manual, strugurii fiind transportați în cutii mici pentru a le respecta integritatea.

Am avut ocazia de a sta de vorbă cu Laurent Pfeffer despre soiurile de struguri cu care îi place să lucreze cel mai mult, despre anul de recoltă pe care îl consideră a fi cel mai bun la Catleya, precum și despre cel mai nou vin lansat, “Steaua fără nume”. Las mai jos cele discutate.

Cu ce soiuri de struguri iti place sa lucrezi cel mai mult și de ce?

Laurent: "Sunt fan Fetească Neagră. Era un soi total nou pentru mine când am ajuns în România și după 10 ani în care am lucrat cu acest soi atât în vie cât și în cramă, am descoperit cât de subtil și fin poate fi. Pentru plantația de Fetească neagră pe care o avem la Catleya, am vrut să facem ceva diferit: am plantat vița de vie o cu o densitate de 10 000 de butași la hectar, cum se face în cele mai prestigioase domenii din Burgundia și Bordeaux. Cu cât mai mult mărești densitatea, cu cât mai mult se creează o concurență între vițe, iar strugurii pe fiecare butuc vor fi mai puțini dar de o mare calitate.”

Spune-mi câteva cuvinte despre vinul "Steaua fără nume", o Fetească Neagră 2019 lansată în 2023 care nu se încadrează în cele 3 game de vin pe care le aveți la Catleya (Freamăt, Perfect Simplu și Epopee).

Laurent : « « Steaua fara nume » este un vin de colecție elaborat doar cu struguri de Fetească Neagră. Strugurii de Fetească Neagră provin dintr-o vie plantată la o densitate de 10.000 de vițe la hectar pentru a obține o scădere a cantității produse în favoarea calitații aromatice și tanice a strugurilor. Pentru a sublinia expresia terroir-ului, am folosit drojdii și fermenți lactici sălbatici. Culesul și desciorchinarea s-au făcut manual, bob cu bob, strugurii au fermentat o perioadă de 4 săptămâni în 3 butoaie de stejar românesc de 400 de litri. Vinul a fost apoi învechit în aceleași butoaie timp de 2 ani.

Numele este un omagiu scriitorului Mihail Sebastian autorul piesei de teatru „Steaua fără nume”, scrisă la Corcova atunci când a locuit o perioadă în conacul prietenului său, Anton Bibescu. »


Dacă ar fi sa alegi un singur an de recolta de când faci vinuri la Catleya, un an pe care îl consideri cât mai aproape de Perfecțiune (pentru un anumit soi de struguri, în regiunea voastră) care ar fi acela și de ce?

“Aș alege 2019 cu soiul Fetească Neagră și mai ales selecția de struguri din acest soi cu care am creat prima ediție de Steaua fără nume. A fost un an foarte bun la Corcova, fără niciun extrem climatic, iar vremea bună de toamnă ne a oferit șansa de a culege strugurii exact când vroiam, cu o maturitate excepțională, mai ales maturitatea fenolică.”, spune Laurent.

În întreaga sa activitate, Laurent are ajutor de nădejde: pe soția sa, Anne-Cecile, și cele două fetițe de 9 și 11 ani. I-am întrebat cum  este să și locuiască aproape de vie și cum s-a schimbat viața lor de când s-au mutat la Catleya.

Ați ales să locuiți în România, aproape de vie, locul în care va petreceți majoritatea timpului. Ați schimba ceva? Cum reușiți să împărțiți timpul între viața la cramă și cea de familie?

“Am lucrat 11 ani la București înainte de a mă muta la Corcova. Terminarea renovării clădirii pentru crama noastră în 2019 a fost elementul deciziv pentru mutare. De la apartament la București la casă pe deal este o mare schimbare dar nu aș face drumul invers! De când locuim cu toții în Corcova (fetele noastre au 9 și 11 ani acum), ne putem bucura din plin de viața de familie.

La cramă, eu mă ocup de partea administrativă și Laurent se ocupă de producție, ne intersectăm pe partea de comercializare și promovare.”
spune Anne-Cecile.

Am văzut că ați organizat câteva evenimente la cramă. Doriți să promovați partea aceasta de tururi la cramă?

Anne Cecile: “Din 2019, primim și noi grupuri pe tot parcursul anului la crama din Domeniul Catleya, și mai ales în timpul recoltării, când amatorii pot participa la recoltare și pot face singuri vinul.

În 2021 am construit un pavilion de degustare în mijlocul viei, o structură ușoară, semideschisă, realizată în întregime din lemn. Astfel putem oferi degustări în inima podgoriei.

Primim grupuri de la 6 la 30 de persoane. Turul cuprinde vizitarea cramei și degustare de 5 vinuri cu platouri de gustări rece (mezeluri și brânzeturi artizanale). Recomandăm rezervare cu minim 3 zile înainte.


Acestea fiind spuse, îți doresc să încerci și să descoperi toate vinurile din gamele lansate de Catleya Wines:

  • Freamăt, prima colecție și best sellerul cramei Catleya, propune cupaje moderne și proaspete, care se potrivesc ușor la un prânz în familie sau o seară între prieteni.
  • Perfect Simplu este, în primul rând, un omagiu pentru Oltenia, regiunea in care se afla crama. Este totodata o gamă de vinuri monovarietale, gândite și vinificate pentru a scoate în evidență tipicitatea fiecărui soi.
  • Épopée: vinurile din gama Épopée sunt elaborate doar în anii excelenți, într-o cantitate mică, din cei mai buni struguri din anul respectiv, cu toată grija, experiența și priceperea oenologului.
Poți descoperi vinurile Catleya atât în restaurante și magazine specializate, cât și în magazinul online al cramei. Stai cu ochii pe Ofertele Speciale de aici din aplicația mobilă Winesday App pentru că găsești în fiecare lună câte o ofertă specială de la Catleya. Totodată, când ai drum prin țară și curiozitatea de a vedea cu ochii tău cum se îngrijește via și cum se face vinul la Catleya, oprește-te pentru un tur de cramă (nu uită de rezervarea în avans, ai toate detaliile aici în aplicație pe contul Catleya Wines).

O zi cu vinuri pe placul tău îți doresc!

Carmina Nițescu
Winesday.ro & Winesday App

Alte sugestii

Turism la crame: picnic în vie la Velvet Winery
Crama de Piatra are noi opțiuni de cazare în Dealu Mare
Povestea Domeniul Bogdan – Natura într-un pahar cu vin
Frescobaldi – producător de vinuri cu o poveste de peste 700 de ani
20 de ani de vinuri bune – Aurelia Vișinescu