Freezante Băbească rose 2021 – Caii de la Letea

Freezante Băbească rose 2021 – Caii de la Letea


Am început luna august cu câteva vinuri noi, așa că astăzi vin aici cu câteva impresii despre acestea.

Crama Caii de la Letea tocmai a lansat două vinuri rose, tocmai bune pentru această vară, dintre care unul petiant, numit FreeZante Băbească, ce face parte din noua gamă de vinuri, FreeZante.

Realizat numai din struguri de Băbească Neagră din recolta 2021, este un vin rose petiant, adică ușor efervescent (presiunea în sticlă este 2,5 bari). Este un vin proaspăt, ușor, de vară, efervescența acestuia făcându-l foarte potrivit a fi savurat la orice ora din zi, atât ca atare cât și cu ceva de mâncare.

Eu l-am savurat la finalul unei zile călduroase și a fost tare gustos. Culoarea roz somon mi s-a părut extrem de vibrantă, iar perlajul fin și îndelung m-a surprins. Vinul este realizat prin metoda charmat (fermentare în tancuri de inox), efervescența lui rezultând exclusiv din propriul proces de fermentație, fără dioxid de carbon adăugat.

În miros am simțit încă de la început notele de căpșuni și zmeură, dar și puține citrice. În gust notele de căpșuni și zmeură foarte coapte au fost completate frumos cu cele de fragi. S-a simțit și aroma de lămâie, precum și aciditatea ridicată. Per total este un vin foarte proaspăt și fructat, numai bun de savurat în zile de vară cum este aceasta.

Am savurat vinul la aproximativ 8-10 grade Celsius, alcoolul de 12 % nu s-a prea simțit, însă zahărul rezidual mi s-a părut un pic mai sus decât eram obișnuită (are 5,95 g/litru). Este un vin pe care îl consider potrivit atât la picnic cât și la piscină și poate chiar și la un mic dejun leneș, de weekend sau de vacanță. Dacă ar fi să îl savurez cu ceva de mâncare aș alege o salată ușoară de vară, brânzeturi moi sau fructe de mare.

Postgustul a fost mediu plus, aciditatea ridicată și notele de lămâie dându-i prospețimea inconfundabilă acestui vin. Dacă ești în căutarea unui vin proaspăt cu note foarte intense de căpșuni și zmeură, încearcă și tu Freezante Băbească  rose de la crama Caii de la Letea.

Carmina Nițescu
Winesday.ro & Winesday App

Alte sugestii

Primordial Elogium Merlot 2020 – un elogiu adus enologului Philippe Cambie
Velvet Winery lansează gama de vinuri Magiq
Vinul Primul – alb, rose și roșu
Sauvignonasse 2022 – Crama Bauer
O nouă gamă de vinuri vine din Dobrogea: Caii de la Letea Princeps