Vinul Primul – alb, rose și roșu

Vinul Primul – alb, rose și roșu


După ce la finalul anului 2021 mi-a rămas în suflet vinul Primul Roșu (Fetească Neagră, Syrah și Cabernet Sauvignon, recolta anului 2019) realizat de Marina Samoilă de la Desprevin.ro, am urmărit îndeaproape activitatea Marinei și următoarele lansări.

Anul acesta la început de vara Marina a venit cu o surpriză completă: după ce a obținut o medalie de Argint la renumitul concurs Decanter cu vinul mai sus menționat, a anunțat că lansează nu unul ci 3 vinuri din gama Primul. Un alb și un rose proaspete, din recolta 2022, precum și următorul vin Primul Roșu, realizat din Fetească Neagră, Syrah și Cabernet Franc.

La lansare am cumpărat câte 1 sticlă din fiecare pentru a le încerca iar astăzi a sosit timpul pentru a împărtăși cu tine câteva note de degustare despre Primul Alb și Primul Rose. 

Mi-am dorit ca acest articol să includă și impresiile pentru Primul Roșu însă căldura de afară nu m-a lăsat să îl încerc și pe acesta din urmă. Cum celelelate 2 vinuri sunt extrem de proaspete și savuroase, am zis că mai bine îți povestesc despre ele acum în toiul verii când se potrivesc tare bine și prefer să aștept zilele mai răcoroase de toamnă pentru a încerca și Primul Roșu.

Primul Alb 2022

Realizat din struguri de Fetească Albă 60% și Chardonnay 40%, vinul are o guloare galben lămâie deschis, iar de cum am pus vinul în pahar i-am simțit notele fructate foarte persistente.

În miros am găsit arome de măr verde, pepene galben (cantalup, din cel zemos), ananas, mango, chiar și banane, dar și grapefruit și note de flori de cireș.

În gust notele de fructe exotice (ananas, mango), precum și de pepene galben și grapefruit și-au făcut simțite prezența și s-au adăugat puține portocale, piersici, caise și flori de portocal.

Vinul este sec, cu 13% alcool bine integrat, are o aciditate ridicată și se potrivește tare bine a fi savurat ca atare într-o zi călduroasă de vară, precum și cu preparate ușoare (salate, brânzeturi proaspete, pește, fructe de mare).

Am savurat vinul acesta la 2 temperaturi diferite iar diferențele au fost destul de mari.

Savurat inițial la 12°C au fost scoase în evidență în miros în principal notele de fructe tropicale. Savurat apoi la 8°C, vinul devine mai floral, se accentuează senzația de prospețime și sunt mai evidente notele de flori de cireș, ba chiar și flori de portocal. Bineînțeles, notele de fructe sunt și ele acolo însă se simt mai mult atât în miros cât și în gust când vinului i se mai adaugă câteva grade stând în pahar.

Vinul a fost realizat de Marina Samoilă de această dată împreună cu Valea Ascunsă. Așa cum a spus încă de la lansarea primului vin Primul, Marina creează vinurile alături de cramele care au impresionat-o cel mai mult de-a lungul timpului și mă bucur că pe această cale descoperim crame noi.

Primul Alb poate fi achiziționat de aici, de pe siteul DespreVin.ro

Primul Rose 2022

Realizat din struguri Busuioacă de Bohotin și Pinot Noir (recolta 2022), Primul rose este un vin extrem de proaspăt și ușor de băut.

Culoarea foiță de ceapă te îmbie să savurezi vinul într-o zi călduroasă, iar mirosul de transpune imediat în inima naturii în mijlocul unei livezi de căpșuni și fragi.

În miros se disting aromele de căpșuni, fragi, cireșe, dar și lămâie, grapefruit, mango, caise și flori de caise.

Gustul este mai puțin fructat decât anunță nasul însă și aici se regăsesc notele de căpșuni și cireșe, însă domină grapefruitul și caisele.

Vinul este sec, are 12,5% alcool, are aciditate ridicată și poate fi savurat ca atare sau cu mâncare (salate, peste, fructe de mare, brânzeturi proaspete). Recomare de servire: foarte rece, la 6-8°C.

Vinul Primul Rose 2022 este realizat de Marina împreună cu Domeniile Averești iar vinul se află la cea de-a două ediție.

Primul Rose poate fi achiziționat de aici, de pe siteul DespreVin.ro

Cât despre Primul Roșu promit să revin cu un update pe acest articol de îndată ce îl încerc.

Carmina Nițescu
Winesday.ro & Winesday App

Alte sugestii

Primordial Elogium Merlot 2020 – un elogiu adus enologului Philippe Cambie
Velvet Winery lansează gama de vinuri Magiq
Sauvignonasse 2022 – Crama Bauer
O nouă gamă de vinuri vine din Dobrogea: Caii de la Letea Princeps
Caii de la Letea a lansat gama „Inimă de stejar”