Sauvignonasse 2022 – Crama Bauer

Sauvignonasse 2022 – Crama Bauer


Mi-am propus să vizitez cât mai multe crame la ele acasă, motiv pentru care la jumătatea lunii mai am ajuns cu mare curiozitate în regiunea Drăgășani, loc în care n-am mai fost din 2017.

Am făcut cunoștință pe îndelete cu vinurile de la Crama Bauer și Stirbey și am avut parte de povești savuroase spuse de Oliver Bauer și Bauer Raluca. Mi-au rămas în minte vinuri precum Sauvignonasse, Syrah și Petit Verdot la Bauer și Novac și Negru de Drăgășani la Stirbey, precum și grija față de struguri, vie, oameni și sufletul pe care îl pun in tot ceea ce fac.

Și pentru că vinurile care îmi rămân în suflet într-o astfel de călătorie merg cu mine acasă, de curând am savurat vinul Sauvignonasses din recolta anului 2022, vin care tocmai fusese îmbuteliat când am ajuns la cramă, primise eticheta și era gata de lansare pe piață.

A durat un pic până am ajuns să îl savurez pe îndelete însă căldura toropitoare din ultima vreme m-a făcut să încerc vinurile albe pe care le păstram pentru “momentul potrivit”. Așa că astăzi îți povestesc despre Sauvignonasse, recolta 2022 a cramei Bauer.

Sauvignonasse este un soi de strugure mai puțin cunoscut ce este confundat uneori cu Sauvignon Blanc, alteori cu Furmint, cu Muscadelle și chiar Riesling.

Sauvignonasse, cunoscut și sub numele de Friulano (nordul Italiei), Sauvignon Vert (centrul Franței și Chile), Tocai sau Tocai Friulano (Friuli, Italia) este o varietate de strugure originar din zona Gironde din sud-vestul Franței unde nu a fost cultivat niciodată la scară largă. Această a fost adus în regiunea Friuli, în nord-estul Italiei în secolul al XIX-lea. (sursă: “Wine Grapes”, Jancis Robinson, Penguin Books, pag 959)

Sauvignonasse este un soi de strugure viguros și fertil ce înmugurește repede, are o coacere timpurie spre medie și este susceptibil la o mulțime de boli, ceea ce îl face mai greu de cultivat.

Sauvignonasse 2022, Crama Bauer

Vinul are o culoare galben-verzuie iar mirosul este foarte persistent.  În miros am simțit arome de lămâie, portocale coapte, piersici, caise, flori de piersici și puțin pepene galben.

Gust: vinul este sec, cu un alcool de 13%, aciditate ridicată, iar fructele simțite în miros le-am regăsit și în gust. Piersicile și florile de piersică au fost mai evidente în gust decât în miros. Vinul este unul proaspăt, cu o mineralitate aparte și poate fi savurat ca atare, cât și cu mâncare (aperitive, salate, fructe de mare, preparate din carne albă).

Recomand consumul acestui vin foarte rece (6-8 grade), cu măsură și cu prieteni alături.

Îl găsești pe siteul Cramei Bauer, aici.

Iar aici găsești cuvintele creatorului acestui vin, Oliver Bauer:

“Un adevărat Sauvignonasse prezintă mai puțină aromă de fructe verzi sau tropicale, fiind mai picant, cu mai multe caracteristici minerale. Cheia echilibrului și a expresiei sale tipice rezidă în combinația de vie veche, perioada recoltării și vinificația corecta. Rezultatul este un vin condimentat, mineral, de o complexitate fină și cu un bun potențial de învechire.

Sauvignonasse 'Bauer' este ușor, dar complex - un reprezentant expresiv al acestui soi.”
Carmina Nițescu
Winesday.ro & Winesday App

Alte sugestii

Gamele de vinuri de la Crama de Piatră
SABRIZE - vinuri dedicate verii
Primordial Elogium Merlot 2020 – un elogiu adus enologului Philippe Cambie
Velvet Winery lansează gama de vinuri Magiq
Vinul Primul – alb, rose și roșu