O nouă gamă de vinuri vine din Dobrogea: Caii de la Letea Princeps

O nouă gamă de vinuri vine din Dobrogea: Caii de la Letea Princeps


Primăvara aceasta am observat apariția unei noi game de vinuri în cadrul târgurilor de vinuri: Caii de la Letea Princeps.

Dacă despre gamele Caii de la Letea Volumul I, Caii de la Letea Volumul II și chiar și Caii de la Letea Geneza (gama pe care o găsești exclusiv la Carrefour) ai mai auzit, astăzi vreau să povestesc puțin despre gama Caii de la Letea Princeps despre care e posibil să afli abia acum.

Acesta nouă gamă include 7 vinuri semnate de crama “Caii de la Letea” (poate cunoști crama cu numele anterior, Viaviticola Sarica Niculițel) aflată în Dobrogea și include vinuri obținute din strugurii celor mai bune plantații ale cramei. Din cele 7 vinuri, am avut ocazia să încerc 4: Sauvignon Blanc Fume, Chardonnay, Cabernet Sauvignon & Fetească Neagră și Quintessence Reserva, așa că astăzi vin cu câteva impresii personale și note de degustare.

Pentru că spre deosebire de gama Caii de la Letea Volumul II pe care am încercat-o în totalitate de-a lungul timpului, gama Caii de la Letea Princeps are un vin din struguri Chardonnay, primul vin pe care l-am încercat din această gamă acesta a fost.

Caii de la Letea Princeps Chardonnay 2020

Vinul are o culoare galben lămâie iar intensitatea aromelor din miros este pronunțată. Am găsit note de piersici, caise, ananas, samburi de piersică, mango, pepene galben, ultimele arome menționate ducându-mă cu gândul la o zonă caldă așa cum este Dobrogea. Notele primare de fructe au fost completate de puțin unt, vanilie, pâine prăjită, patiserie proaspătă și puțin fum.

În gust vinul este sec, are o aciditate ridicată, un alcool de 13,5%, iar ca și arome se disting foarte bine notele de fructe precum mango, pepene galben și piersică, precum și cele de pâine prăjită și biscuite. Vinul are corp mediu +, postgust lung și a fost savurat la 12° - 14° Celsius. Când vinul a ajuns la 14° C stand în pahar l-am simțit mai expresiv din punct de vedere aromatic.

La realizarea vinului s-au folosit butoaie de stejar francez pentru maturare, ceea ce îi dă o notă complexă (ex.  pâine prăjită).

Caii de la Letea Princeps Sauvignon Blanc Fume 2020

Am încercat vinul acesta din gama Volumul II 2 ani la rând (iar într-unul din ani l-am inclus în mai multe degustări de vin dintre care la una a fost vinul preferat al tuturor celor care au participat la acea degustare de vinuri albe) așa că am fost tare curioasă cum este cel din Gama Princeps, un Sauvignon Blanc din recolta anului 2020.

Vinul are o culoare galben lămâie iar în miros predomină citricele (lămâie, grapefruit), precum și florile de salcâm. Această îmbinare de arome fructate cu cele florale mi se pare că oferă o prospețime aparte vinului iar maturarea în butoaie de stejar francez adaugă o nouă de complexitate: puțină vanilie, puțin fum.

Vinul are 12,5% alcool și l-am găsit potrivit a fi savurat ca atare, dar și cu mâncare, acesta deschizând apetitul la începutul unei mese.

Caii de la Letea Princeps Cabernet Sauvignon & Feteasca Neagra 2020

De un roșu purpuriu aprins, vinul acesta se deosebește prin aromele pronunțate pe care le-am simțit în miros: fructe negre foarte coapte (mure, coacăze negre, afine), prune afumate, magiun de prune, vișine și cireșe negre supracoapte.

În gust am resimțit aceleași arome că și în miros cu mențiunea că accentul nu a fost pe fructe proaspete ci mai degrabă pe fructe supracoapte și chiar fructe uscate, semn care mi-a spus că anul 2020 trebuie să fi fost foarte călduros și că totodată vinul a început să dezvolte arome terțiare: ciocolată și puțină cafea.. În gust am mai simțit note de condimente (nucșoară, scorțișoară).

Vinul este sec, cu 14% alcool bine integrat. Am savurat vinul într-o seară puțin mai răcoroasă pentru a mă putea bucura de arome pe îndelete. Vinul a fost servit la 16° Celsius.

Caii de la Letea Quintessence Reserva

De acest vin am fost cel mai curioasă, cunoscând varianta de Quintessence Reserva din gama Volumul II (vinul care a avut cele mai multe prezente în degustările mele în ultimii 2 ani și care a primit și cel mai mult feedback de-a lungul timpului, fiind preferat de multe persoane cu care m-am intersectat).

Cu o culoare rubiniu închis și intensitate medie în ceea ce privește mirosul, acest vin se deosebește prin multitudinea de arome de vișine, mure, coacăze, merișoare, prune, afine, completate cu puțină vanilie, piper negru, scorțișoară, fum și ciocolată.

În gust ies în evidență aromele de vișine, prune uscate afumate, scorțișoară, piper negru, nucșoară, cafea, fum și pâine prăjită, semn că vinul a fost maturat pentru o perioadă în butoaie de stejar.

Vinul este realizat din 5 soiuri de struguri, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc și Petit Verdot, din ani diferiți iar procentul din fiecare tip de strugure rămâne secretul creatorului de vinuri.

Tu ai încercat nouă gama Caii de la Letea Princeps? 

Carmina Nițescu
Winesday.ro & Winesday App

Alte sugestii

Primordial Elogium Merlot 2020 – un elogiu adus enologului Philippe Cambie
Velvet Winery lansează gama de vinuri Magiq
Vinul Primul – alb, rose și roșu
Sauvignonasse 2022 – Crama Bauer
Caii de la Letea a lansat gama „Inimă de stejar”