FreeZante Aligote 2021 – un vin potrivit de Sărbători

FreeZante Aligote 2021 – un vin potrivit de Sărbători


Astăzi, 1 decembrie, începe cea mai frumoasă perioadă din an: perioada în care ne bucurăm cu toții de mai mult timp alături de cei dragi, de timp pentru noi și de zile libere. Iar dacă luna este plină de evenimente de sărbătorit, astăzi îți propun un vin numai bun pentru zilele de sărbătoare.

FreeZante Aligote din recolta 2021 este un vin petiant lansat de crama Caii de la Letea la finalul verii. Cum am încercat acest vin abia în octombrie, când zilele de vara erau demult trecute, am zis că e cel mai potrivit să îți povestesc de acest vin în preajma unei Sărbători. Cum luna decembrie vine cu Ziua României (1 decembrie), Sf. Nicolae (6 decembrie), Crăciunul (25 și 26 decembrie), precum și Anul Nou, iată ocazia pe care o așteptam.

Realizat numai din struguri Aligote din recolta 2021, este un vin alb petiant, adică ușor efervescent (presiunea în sticlă este 2,5 bari). Este un vin proaspăt, ușor, efervescența acestuia (rezultată exclusiv din propriul proces de fermentație) făcându-l foarte potrivit a fi savurat la orice ora din zi, atât că atare cât și cu ceva de mâncare.

Cu o culoare galben piersică, vinul se remarcă prin notele citrice din miros. Mandarine foarte coapte, caise, sâmburi de caise, piersici, completează tare frumos aromele de flori albe de vară (flori de tei, flori de câmp), agrișe și mere galbene.

Gust: vinul este sec, aromele ce se simt încă de la început fiind cele de citrice, agrișe și flori albe. Vinul este proaspăt, cu aciditate ridicată, postgust mediu (+). Gustul este ușor crocant, mă duce la gândul de a-i adăuga ceva de mâncare.

Perlajul este fin și îndelungat, iar alcoolul este de 12%.

La degustarea acestui vin am făcut și un experiment: am degustat același vin din pahar de vin spumant, dar și din pahar de vin alb tocmai pentru a observa diferențele. Diferența pe care am simțit-o cel mai clar este în miros: vinul degustat din pahar de spumant a avut arome mai intense decât în paharul de vin alb. Totodată, în gust am simțit vinul mai savuros când lam încercat din pahar de vin față de paharul de spumant.

Vinul a fost savurat începând cu 7 grade Celsius tot pentru a-i observa aromele. La 7 grade se simt mai intens aromele de mandarine, iar pe măsură ce vinul s-a încălzit ușor și a ajuns la 10 grade, s-a simțit mai mult piersică, precum și bogăția de arome descrisă mai sus la miros.

Aș asocia acest vin cu brânzeturi moi, dar și cu aperitive un pic mai grase – salată de boeuf, de exemplu, pe care știu că o găsim mai mereu pe masa de Sărbătoare.

O zi inspirată să ai!

Carmina Nițescu
Winesday.ro & Winesday App

Alte sugestii

Primordial Elogium Merlot 2020 – un elogiu adus enologului Philippe Cambie
Velvet Winery lansează gama de vinuri Magiq
Vinul Primul – alb, rose și roșu
Sauvignonasse 2022 – Crama Bauer
O nouă gamă de vinuri vine din Dobrogea: Caii de la Letea Princeps