I taste red - Cartea lunii noiembrie 2025
Cu cărțile scrise de Jamie Goode te-ai mai întâlnit în seria de articole "Cartea Lunii" aici în Winesday App. Am scris deja despre "Flawless. Understanding faults în wine", despre "The Goode Guide to Wine" si despre "Authentic Wine", iar astăzi a sosit rândul cărții "I taste red", una dintre cele mai cunoscute cărți ale acestui autor.
„I Taste Red” este prima carte de acest fel care abordează și prezintă în relație toți factorii senzoriali și psihologici care ne modelează experiența de degustare a vinului. Autorul premiat Jamie Goode explorează modul în care sistemul nostru senzorial, psihologia, filosofia și chimia aromelor joacă un rol central în percepția și savurarea vinului. El folosește studii de caz, bazate pe practică, pentru a-și demonstra teoria și a-și clarifica concluziile despre modul în care limbajul și randamentul senzorial ne ajută să ne construim recunoașterea și interpretarea aromelor. El examinează dacă degustarea vinurilor ca abilitate este obiectivă sau subiectivă și implicațiile acestei distincții pentru experții în vinuri.
Aprofundând știința vinului, dar aducând în discuție influențe din psihologie, limbaj și filosofie, această carte este o lectură obligatorie pentru toți iubitorii de vin.
Capitole (cartea este scrisă in limba engleză, așa ca am păstrat denumirile capitolelor în engleză):
„I Taste Red” este prima carte de acest fel care abordează și prezintă în relație toți factorii senzoriali și psihologici care ne modelează experiența de degustare a vinului. Autorul premiat Jamie Goode explorează modul în care sistemul nostru senzorial, psihologia, filosofia și chimia aromelor joacă un rol central în percepția și savurarea vinului. El folosește studii de caz, bazate pe practică, pentru a-și demonstra teoria și a-și clarifica concluziile despre modul în care limbajul și randamentul senzorial ne ajută să ne construim recunoașterea și interpretarea aromelor. El examinează dacă degustarea vinurilor ca abilitate este obiectivă sau subiectivă și implicațiile acestei distincții pentru experții în vinuri.
Aprofundând știința vinului, dar aducând în discuție influențe din psihologie, limbaj și filosofie, această carte este o lectură obligatorie pentru toți iubitorii de vin.
Capitole (cartea este scrisă in limba engleză, așa ca am păstrat denumirile capitolelor în engleză):
- Introduction
- What does red taste of?
- Introducing the chemical senses
- Wine and the Brain
- Wine Flavor Chemistry
- Individual Differences in flavor perception
- Why we like the wines we do
- Constructing reality
- The language of wine
- Is wine tasting subjective or objective?
- A new approach to wine tasting
Motive pentru a citi cartea: Cartea este dedicată pasionaților de vin care vor sa își dea seama ce legătură este intre simțuri, psihologie, filosofie, chimia aromelor si percepția oamenilor.
Unde găsești cartea: cartea este publicată în limba engleză și o găsești pe Amazon unde vine pe comanda în 2-3 săptămâni.
Carmina Nițescu
Winesday & Winesday App
Unde găsești cartea: cartea este publicată în limba engleză și o găsești pe Amazon unde vine pe comanda în 2-3 săptămâni.
Carmina Nițescu
Winesday & Winesday App