Flawless. Understanding faults in wine – Cartea lunii februarie 2024
Am cumpărat cărțile lui Jamie Goode de vreo 2 ani, le-am răsfoit, am văzut că sunt lecturi serioase și le-am păstrat pentru mai târziu, când voi vrea să aprofundez anumite subiecte. Iată că acest “mai târziu” a sosit acum la început de 2024.
Am citit cartea “Flawless. Understanding faults in wine” cu mare curiozitate legată de acele defecte ale vinului pe care le-am mai întâlnit, dar mai ales față de cele despre care nu auzisem până în prezent.
Cartea se adresează celor foarte pasionați de vin și celor care lucrează în această industrie. Aceasta tratează cu foarte multe amănunte 13 defecte ale vinului. Citind despre defectul “oxidării”, de exemplu, mi-am amintit de o mulțime de lucruri învățate la chimie de-a lungul anilor. Totodată este foarte util prezentat atât defectul adus de lumină, cât și de cel adus de căldură vinului. Dintre lucrurile nou învățate din această carte pentru mine a fost vorba despre contaminarea cu fum și eucalipt, lucruri la care nu mă gândisem până acum ca și defecte ale vinului.
Cartea nu are o traducere în limba română ci se găsește numai în limba engleză.
Capitole:
Am citit cartea “Flawless. Understanding faults in wine” cu mare curiozitate legată de acele defecte ale vinului pe care le-am mai întâlnit, dar mai ales față de cele despre care nu auzisem până în prezent.
Cartea se adresează celor foarte pasionați de vin și celor care lucrează în această industrie. Aceasta tratează cu foarte multe amănunte 13 defecte ale vinului. Citind despre defectul “oxidării”, de exemplu, mi-am amintit de o mulțime de lucruri învățate la chimie de-a lungul anilor. Totodată este foarte util prezentat atât defectul adus de lumină, cât și de cel adus de căldură vinului. Dintre lucrurile nou învățate din această carte pentru mine a fost vorba despre contaminarea cu fum și eucalipt, lucruri la care nu mă gândisem până acum ca și defecte ale vinului.
Cartea nu are o traducere în limba română ci se găsește numai în limba engleză.
Capitole:
- Introducere
- Cronologia defectelor vinului
- Brettanomyces
- Oxidarea
- Aciditatea volatilă
- Reductia și compușii volatili ai sulfului
- Defectul de dop și rudele sale
- Contaminarea cu fum
- Geosmin
- Contaminarea cu eucalipt
- Lumina
- Căldura
- Notele de "verdeață" și contaminarea realizată de buburuze
- Mousiness ("gustul de șoarece")
- Defecte ale fermentației malolactice
- Testarea de laborator pentru defectele vinului
- Concluzii
Motive pentru care să citești cartea: vei învăța cum să recunoști defectele vinurilor dincolo de foarte cunoscutul “defect de dop”.
Unde găsești cartea: pe siteul Books Express unde vine pe comanda în 2-3 săptămâni
Carmina Nițescu
Winesday & Winesday App
Unde găsești cartea: pe siteul Books Express unde vine pe comanda în 2-3 săptămâni
Carmina Nițescu
Winesday & Winesday App