Expert în vin în 24 de ore – Cartea lunii martie 2023

Expert în vin în 24 de ore – Cartea lunii martie 2023


Apărută în cadrul colecției “In vino veritas” a editurii Baroque Books & Arts, cartea Expert în vin în 24 de ore scrisă de Jancis Robinson este una din cărțile cele mai ușor de parcurs în momentul în care faci cunoștință cu lumea vinului.

Jancis Robinson este autoarea mai multor cărți dedicate vinului, de la cursuri despre vin, la “Atlasul Mondial al Vinului” (scris alături de Hugh Johnson), la cartea “Wine Grapes” (cel mai complet ghid al strugurilor ce cuprinde 1368 de soiuri, scris alături de Julia Harding și Jose Vouillamoz) și “Oxford Companion to wine” (scris alături de Julia Harding).

Este una din autoarele cele mai valoroase din lumea vinului iar despre această carte spune: “De patruzeci de ani scriu despre vin și în fiecare zi tot mai învăț câte ceva nou. Intenționez în acest volum să va împărtășesc din experiență mea, concentrându-mă pe ceea ce este cu adevărat important, din dorința de a vă transforma, în doar 24 de ore, în autentici experți în vin.

În această carte primești explicații legate de ce este și cum se face vinul, cum să alegi vinul potrivit atât la restaurant cât și în magazin, la ce să ne uităm când vine vorba de eticheta unei sticle de vin. Există capitole dedicate degustării vinurilor dar și alegerii acestuia în funcție de mâncarea pe care dorim să o consumăm sau prilejul cu care vrem să îl asociem.

Jancis răspunde în cuvinte simple la o mulțime de întrebări pe care sigur ți le-ai pus în minte atunci când te-ai aflat în față unui meniu la masă în restaurant sau a unui raft de vinuri într-un magazin cu gândul să cumperi un vin pentru o seară în doi sau pentru a-l oferi cadou. La finalul cărții ai parte și de un mic dicționar (“Jargonul vinului”) ce explică cele mai utilizate cuvinte din lumea vinului.

Capitole:
 • Câteva explicații simple
 • Alegerea vinului potrivit
 • Sticle și etichete
 • Cum degustăm
 • Vinul potrivit la mâncarea potrivită
 • Vinul potrivit la prilejul protrivit
 • Merită banii?
 • Accesorii esențiale
 • Alte genuri de vin
 • Cum trebuie manipulat vinul
 • Să nu uităm strugurii
 • Regiuni viticole și ce trebuie să știm despre ele. Trăsături Esențiale
 • Jargonul Vinului
Motive pentru care să citești cartea: dacă îți dorești să înțelegi lucrurile de baza despre vin într-un timp scurt această carte este pentru tine. Da, se poate citi în 24 de ore și te poți întoarce la ea de fiecare dată când cauți un răspuns scurt.

Pentru informații aprofundate despre vinuri recomand și celelalte cărți scrise de Jancis Robinson iar despre o parte dintre acestea vei avea ocazia să citești în următoarele luni în articolele dedicate cărților despre vin de aici din aplicația mobilă Winesday App.

Unde găsești cartea: pe siteul editurii Baroque Books & Arts la colecția “In Vino Veritas”  și în librăriile din toată țara.

Carmina Nițescu
Winesday & Winesday App

Alte sugestii

"Biodynamic, Organic and Natural Winemaking" - Cartea lunii iunie 2024
"Wine. It's not rocket science" - Cartea lunii mai 2024
"Războaiele Vinului II" - Cartea lunii aprilie 2024
The Widow Clicquot - Cartea lunii martie 2024
Flawless. Understanding faults in wine – Cartea lunii februarie 2024