Wine Secrets of Romania Drăgășani Region Vol I – Cartea lunii aprilie 2023

Wine Secrets of Romania Drăgășani Region Vol I – Cartea lunii aprilie 2023


Primăvara aceasta a adus cu ea lansarea primului volum din seria “Wine Secrets of România” în cadrul proiectului ProViRo (Winelover România’s Project) lansat de Asociația Winelover România.

Despre Winelover trebuie să știi că este o comunitate internațională de iubitori de vin, ce numără peste 28 000 de iubitori de vin în întreagă lume. În cadrul acestei comunități avem și o reprezentanta Winelover România, asociație ce face tot posibilul că soiurile românești de struguri și cramele din România să fie cunoscute și în afară României. Din acest motiv Winelover România a creat proiectul ProViRo în cadrul căruia va publică mai multe cărți dedicate celor mai cumoscute regiuni viticole de la noi.

Primul volum, dedicat regiunii Drăgășani, tocmai a ieșit din tipar într-un număr de numai 500 de exemplare și este redactat de Julia & Bruno Scavo. Volumul este scris în limba engleză iar focusul a fost pe recunoașterea vinurilor românești și în afara României.

Răzvan Stoenescu, inițiatorul Winelover România este cel care s-a ocupat de toată organizarea necesară pentru că cei doi autori, Julia și Bruno, să viziteze cramele din Regiunea Drăgășani, să cunoască povestea cramelor, să deguste vinurile produse la fiecare în parte, iar apoi să povestească mai departe în care din experiență lor avută la cramele de aici. A durat 1 an de zile documentarea și realizarea cărții și iată, în primăvară 2023, cartea a ieșit de la tipar iar în acest moment se mai găsesc un număr de 50 de exemplare disponibile.

Pentru proiectul cărților despre vinurile românești, Răzvan a ales specialiști din lumea vinului din afara României tocmai pentru ca aceștia să descopere vinurile românești și să le poată povesti în urmă experienței lor. În acest moment se lucrează la volumul II care va fi despre Dobrogea.

Revenind la primul volul, cel dedicat regiunii Drăgășani, aceste cuprinde următoarele capitole:
  • The Winemaking history of  Drăgășani
  • Geographic position, climate of the PDO(DOC)  Drăgășani
  • Geographic position, climate of the PDO(DOC) Sâmburești
  • Grape varieties of  Drăgășani
  • The Wineries: stories, wines, tasting (Avincis Winery, Bauer, Winery, Casa Isarescu Winery, Iordache Winery, Cepari Winery, Domeniul Dragasi, Ferma Magureni Winery, Mennini Winery, Negrini Winery, Samburesti Sinery – Chateau Valvis, Prince Stirbey Winery, Via Sandu Wineri, Sparleni Winery, Vinarte Winery)
  • Romanian Traditional dishes and wine pairing
Motive pentru care să citești cartea: este primul volum despre vinurile și cramele din regiunea Drăgășani publicat în ultimii ani iar vestea că a fost lansat inclusiv la ediția din acest an a ProWein (Dusseldorf, Germania 19-21 martie 2023) confirmă faptul că informațiile despre vinurile românești și România din punct de vedere viticol începe să fie știute și în afară.

Unde găsești cartea: numai la Răzvan Stoenescu, reprezentantul Asociației Winelover România. Comenzile pot fi făcute pe email razvan.stoenescu@winelover.ro. Costul cărții este 99 ron la care se adaugă taxele de transport în măsura în care cartea trebuie trimisă prin curier. Cartea poate fi ridicată gratuit de la Răzvan în București.

Carmina Nițescu
Winesday & Winesday App

Alte sugestii

"The book of Wine" - Cartea lunii iulie 2024
"Biodynamic, Organic and Natural Winemaking" - Cartea lunii iunie 2024
"Wine. It's not rocket science" - Cartea lunii mai 2024
"Războaiele Vinului II" - Cartea lunii aprilie 2024
The Widow Clicquot - Cartea lunii martie 2024