Wine Secrets of Romania Dobrogea Region Vol II – Cartea lunii ianuarie 2024

Wine Secrets of Romania Dobrogea Region Vol II – Cartea lunii ianuarie 2024


Finalul anului 2023 a adus al doilea Volum din seria "Wine Secrets of Romania", serie de cărți create în cadrul proiectului ProViRo (Winelover România’s Project) de Asociația Winelover România.

Am avut bucuria de a găsi sub brad cartea, iar astăzi, 1 ianuarie 2024, vin cu recomandarea ei ca și "Cartea lunii ianuarie".

Despre Winelover trebuie să știi că este o comunitate internațională de iubitori de vin, ce numără peste 28 000 de iubitori de vin în întreagă lume. În cadrul acestei comunități avem și o reprezentanta Winelover România, asociație ce face tot posibilul ca soiurile românești de struguri și cramele din România să fie cunoscute și în afară României. Din acest motiv Winelover România a creat proiectul ProViRo în cadrul căruia publică mai multe cărți dedicate celor mai cunoscute regiuni viticole de la noi.

Al doilea volum, dedicat regiunii Dobrogea, tocmai a ieșit din tipar într-un număr limitat de exemplare și este redactat de Elizabeth Gabay MW. Este pentru prima dată când un Master of Wine (MW) scrie o carte despre o regiune viticolă din România, un motiv în plus de bucurie. Volumul este scris în limba engleză iar focusul a fost pe recunoașterea vinurilor românești și în afara României.

Răzvan Stoenescu, inițiatorul Winelover România este cel care s-a ocupat de toată organizarea necesară pentru ca Elizabeth Gabay MW să viziteze cramele din Regiunea Dobrogea, să cunoască povestea cramelor, să deguste vinurile produse la fiecare în parte, iar apoi să povestească mai departe din experiența ei avută la cramele de aici. Volumul este scris în limba engleză și se se dorește a ajunge la cât mai multi cunoscători de vinuri din lume: comunitatea internațională Winelover, scoli de somelierii și educatori în vin, reviste de specialitate, organizatori de concursuri de vin internaționale, biblioteci. Momentan numai un număr de 120 de cărți este disponibil spre vânzare în România.

Pentru proiectul cărților despre vinurile românești, Răzvan a ales specialiști din lumea vinului din afara României tocmai pentru ca aceștia să descopere vinurile românești și să le poată povesti în urma experienței lor.

Revenind la al doilea volum, cel dedicat regiunii Dobrogea, acesta cuprinde următoarele capitole:
 • Scurt istoric și vinificație în Dobrogea
 • Poziția geografică și terenul Dobrogei
 • Soiuri de struguri din Dobrogea
 • Cramele: povești, vinuri, degustare. Dobrogea de Sud. Murfatlar si regiunea Dunarii de Sud
 • Turism și oenoturism
 • Mâncare și gastronomie tradițională românească
 • Concluzii
Motive pentru care să citești cartea: ai ocazia să cunoști mai bine regiunea viticolă Dobrogea văzută prin ochii unui Master of Wine, una din certificările cel mai greu de obținut în lumea vinului. Totodată ai ocazia să cunoști și alte crame față de cele pe care le știai în această regiune și să afli unde îți dorești să mergi în următoarea vacanță în Dobrogea.

Unde găsești cartea: 
 • Online, pe site-ul Asociației Winelover România, în shop. 
 • București: CopyShop Document, Calea Griviței nr.8-10, parter, telefon 0744 500 155
 • Brăila: Original Liquor Store,  Bdul. Independenței 20 B, telefon 0771 791 928
 • Iași: Asociația Blessing Hearts, telefon 0745 008 174
Costul cărții este 105 ron la care se adaugă taxele de transport în măsura în care cartea trebuie trimisă prin curier. 

Carmina Nițescu
Winesday & Winesday App

Alte sugestii

"Wine. It's not rocket science" - Cartea lunii mai 2024
"Războaiele Vinului II" - Cartea lunii aprilie 2024
The Widow Clicquot - Cartea lunii martie 2024
Flawless. Understanding faults in wine – Cartea lunii februarie 2024
Șampania Regilor – Cartea lunii decembrie 2023