Caietul Somelierului - Cartea lunii septembrie 2025

Caietul Somelierului - Cartea lunii septembrie 2025


Toamna este timpul să mergem din nou la școală, așa că recomandarea de carte a lunii este "Caietul Somelierului" de Sergiu Nedelea, cunoscut somelier și educator de vin.

De numele lui Sergiu Nedelea se leagă organizarea cursului de certificare în meseria de Somelier în România, numeroase masterclassuri de vin, precum și numeroase apariții televizate legate de vin.

"Caietul Somelierului. Ghid pentru aspiranți și profesioniști" este un material ce ajută la înțelegerea lumii vinului, la a pune bazele în această lume savuroasă. Sergiu recomandă că această carte că parte a Cursului De Somelier pe care îl organizează în cadrul "Winetaste School - Sergiu Nedelea", însă cartea poate fi citită de orice iubitor de vin care își dorește să învețe lucruri noi atât despre vin, cât și despre cum se produce acesta, cum se servește vinul, ce asocieri se fac între vin și mâncare.

Capitole:

În loc de prefață
Cine este Sergiu Nedelea
Cine este Somelierul?/ Despre misiunea sommelierului
Scurtă istorie a someleriei
Vinul, la confluență legendei cu istoria
Lumea Vinului

Cap.I: Conceptele de baza ale vitiviniculturii
1.1. Vinul bun pleacă din vie
1.2. Vița de vie
1.3. Principalele lucrări un vie
1.4. Sortiment viticol românesc
1.5. Principalele soiuri internaționale de struguri
1.6. Soiuri internaționale din patrimoniul viticol autohton
1.7. Vinul românesc, de la tranziție la afirmare
1.8. Ce este "Lumea Veche" a vinului?

Cap.II: Vinul
2.1. Clasificarea vinurilor
2.2. Caracteristici importante ale vinurilor
2.3. Vinificarea
2.4. Maturarea și învechirea vinului
2.5. Lemn și butoaie
2.6. Sticla
2.7. Dopul
2.8. Eticheta
2.9. Paharul de vin...artă, știință, design sau lux?

Cap.III: Distilate

Cap.IV: Inițiere în meseria de somelier

4.1. Lisa de echipamente și ustensile pentru un Somelier
4.2. Răsfoind prin "biblioteca senzorială"
- Analiză vizuală
- Analiză olfactivă
- Analiză gustativă
4.3. Repere esențiale în constituirea selecției de vinuri în restaurant
4.4. Servirea vinurilor:
- Ordinea servirii vinurilor
- Temperatura de servire și influența acesteia asupra percepției vinului
- Desfacerea vinurilor
- Aerarea și decantarea vinurilor
- Asocierea preparatelor cu vinurile
- Apă

Cap.V: glosar de termeni

Cap.VI: Limbajul vinului


Motive pentru a citi cartea: Cartea oferă noțiuni de baza explicate în cuvinte simple, ușor de înțeles. Este o carte potrivită pentru cei aflați la început de drum în lumea vinului, nu numai o carte dedicată celor care vor să urmeze cursul de somelier organizat de Sergiu Nedelea.

Unde găsești cartea:  cartea este publicată în limba română și poate fi comandată de pe site CursSomelier.ro, aici. Mai multe detalii despre această poți obține scriind un email pe adresa sergiu_nedelea@winetaste.ro

Carmina Nițescu
Winesday & Winesday App

Alte sugestii

Sărut-mâna pentru masă (Volumele I & II) - Cartea lunii decembrie 2025
I taste red - Cartea lunii noiembrie 2025
Authentic Wine - Cartea lunii octombrie 2025
Povești auzite în casă și alte amintiri - Cartea lunii august 2025
American Vintage - Cartea lunii iulie 2025