Sărut-mâna pentru masă (Volumele I & II) - Cartea lunii decembrie 2025

Sărut-mâna pentru masă (Volumele I & II) - Cartea lunii decembrie 2025


Luna decembrie, luna cadourilor, a bucuriei, a timpului dedicat nouă înșine, familiei și tuturor celor dragi este aici. Ne pregătim cu toții de Sărbători, tragem linie și analizăm lucrurile bune și mai puțin bune întâmplate peste an și facem planuri pentru anul nou ce bate la ușă. Printre toate acestea își mai face loc ceva: timpul petrecut acasă, amintirile din vremuri demult apuse și...gusturile copilăriei. Ce ar fi Crăciunul fără parfumul de cozonac în casă? Sau al sarmalelor? Sau fără brad împodobit? Sau fără cei dragi aproape? Sau, dacă nu mai este posibil să îi avem pe toți cei dragi prin preajmă, măcar amintirea lor?

Luna decembrie este una specială în sufletul meu. Crăciunul este perioada aceea din an în care redevin copil și caut să trăiesc măcar puțin din sentimentul acela de "fără griji", de bine, de nerăbdare legată de cum și mai ales când împodobim bradul și de zumzetul din sufragerie în ziua de Crăciun.

Pentru că luna decembrie este una specială pentru noi toți, dedic articolul "Cartea lunii" din Winesday App unei cărți speciale, tocmai apărute pe piață, care nu vorbește despre vin ci despre mâncare, cea care se asociază atât de bine cu vinul. Cartea lunii decembrie 2025 este dedicată gastronomiei și este o excelentă idee de cadou de Crăciun pentru iubitorii gastronomiei.

"Sărut-mâna pentru masă (Volumele I & II). Carte de(spre) bucate" este scrisă de Adriana Sohodoleanu și Cosmin Dragomir și tocmai a fost publicată la editura Gastroart.

Dincolo de faptul că îi cunosc pe ambii autori și îi felicit pentru muncă atât de laborioasă depusă pentru a aduce la suprafață atâtea tradiții, obiceiuri și rețete de prin toate colțurile României, trebuie să știi că aceștia sunt dedicați gastronomiei de ani buni. Niciunul dintre ei nu se află la prima carte publicată, însă dintre toate cele apărute până în prezent, aceasta pare atât de complexă încât nu îmi dau seama exact de cât timp au avut nevoie să dedice documentării.

Însă ce a ieșit arată așa: 2 volume ce însumează aproape 900 de pagini în care vorbesc atât despre gastronomie, cât și despre tradiții, obiceiuri și chiar și câteva note istorice din fiecare regiune a României. Toate având legătură într-un fel sau altul cu mâncarea sau moștenirea gastronomică pe care o are astăzi România.

Dacă în Volumul I tratează locuri precum Banat, Bucovina, Crișana, Dobrogea și Maramureș, în Volumul II regăsim Moldova, Moldova de Peste Prut (da, da, ai citit bine, Republica Moldova este și ea prezența într-un capitol), Muntenia, Oltenia, Transilvania.

Cartea nu este o carte de bucate. Mai bine spus nu este NUMAI o carte de bucate ci și o carte "despre" bucate. Este o carte care privește dincolo de ceea ce găsim în meniul restaurantelor, este o carte care poate servi ca și inspirație celor care vor să descopere rețete și povești din regiunea în care au copilărit sau poate vor să își amintească de o mâncare pe care o făcea bunica lor.

Este o carte care pune mâncarea tradițională românească pe harta gastronomiei lumii. Este o carte care sper din tot sufletul să fie tradusă [măcar în limba engleză] în viitorul apropiat pentru că România să fie astfel luată în serios de iubitorii gastronomiei.

Motive pentru a citi cartea: "Sărut-mâna pentru masă explorează diversitatea culinară multietnică, prea adesea tratată reductiv, de mâncăruri, tehnici și obiceiuri legate de hrană culese de etnografi, de antropologi și, mai nou, de influencerii din social-media pasionați de cultura gastronomică din toate zonele țării, într-o carte ușor de urmărit și înţeles de către publicul interesat de gastronomie, dar mai puțin obişnuit cu formatele rigide și, de multe ori, anoste ale cercetărilor istorice şi etnografice care au stat la baza acestei cercetării. Meritul său principal este că reușește să aducă la lumină material original, preluat din surse obscure greu accesibile altfel, și să pună în două volume memorabile nu doar ceea ce ar ocupa un întreg corp de bibliotecă, dar care altfel ar fi citit doar de o mână de etnografi." - Mona Petre

Unde găsești cartea: cartea este publicată în limba română și o găsești la Cărturești atât online, cât și în librăriile din toată țară. Este deja bestseller, iar lansarea oficială a avut loc la începutul lunii noiembrie 2025.

Carmina Nițescu
Winesday & Winesday App

Alte sugestii

I taste red - Cartea lunii noiembrie 2025
Authentic Wine - Cartea lunii octombrie 2025
Caietul Somelierului - Cartea lunii septembrie 2025
Povești auzite în casă și alte amintiri - Cartea lunii august 2025
American Vintage - Cartea lunii iulie 2025