Povestea Gramofon Wine

Povestea Gramofon Wine


Podgoria Dealu Mare se mândrește cu cele mai multe crame situate într-un areal mic, iar printre cramele de aici se numără și Gramofon Wine.

Am vrut să aflu mai multe despre povestea Gramofon Wine așa că am stat de vorbă cu Marcel Pascu, unul din proprietarii cramei. Las mai jos interviul cu Marcel cu mențiunea că merită să îl citești într-un moment de relaxare când vrei un pic de inspirație să mergi întrun loc fain să savurezi atât un vin, cât și o eveniemnet în vie, sau, de ce nu, o vacanță la cramă!

Carmina Nițescu: Bună Marcel. Îți mulțumesc frumos pentru că ți-ai făcut timp să răspunzi la aceste întrebări pentru cei ce urmăresc aplicația Winesday App. Pentru început te rog să îmi spui povestea apariției cramei Gramofon Wine: cum v-a venit ideea, cum s-au conturat lucrurile, de unde vine numele?

Marcel Pascu:
Hai să o luăm cu începutul; Mie îmi place “viața la țară”, pentru că acolo m-am născut și am copilărit până la 10 ani, când am intrat în clasa a V-a la Scoala de muzică din Ploiești. De atunci și până acum câțiva ani, muzica a făcut parte din viață mea, iar scena a fostul locul unde m-am simțit cel mai bine. Dar în subconștientul meu au rămas aerul proaspăt de “țară”, plimbările cu caleașcă și șaretă, izlazul, pădurea, râul etc.

După ce am străbătut “mari și țări”,  prin 2010, în dorința de a sta măcar din când în când într-un mediu cu aer curat, împreună cu soția și cei doi băieți am cumpărat un “conăcel”, cum ne place nouă să spunem, de fapt o micuță casă construită în perioada interbelică într-un stil neobrancovenesc.  Pentru că ne-am dorit și ceva activitate, am cumpărat și  via din jurul casei, de 10 hectare. Și așa bulgărele s-a rostogolit, am mai achiziționat alte 15 hectare și am devenit un mic viticultor.

Numele cramei Gramofon Wine s-a născut în urma prieteniei cu enologul Gabi Lăcureanu și a venit firesc, țînând cont de legătura mea cu muzica, și nu în ultimul rând al legăturii cu muzica a lui Gabi , consultantul nostru, o latură pe care puțini o știu.

Așa cum un disc de vinil ascunde  în spatele lui : inginer de sunet, tehnicieni, dirijor, muzicieni, la fel și o sticlă de vin ascunde în spatele ei o întragă echipă: viticultor, culegători, tehnicieni, enolog etc, iar o piesă muzicală, la fel ca o sticlă de vin, o simți întotdeauna altfel, în funcție de stare, de prietenii din preajmă etc

Carmina: Care a fost și când a fost lansat primul vin semnat de Gramofon Wine? Îmi poți povesti puțin despre soiurile de struguri cultivate și gamele de vinuri pe care le aveți astăzi?

Marcel:
Primele noastre vinuri au apărut în 2015. Au fost câte 4000 de litri de Sauvignon Blanc, Fetească Regală și Merlot. Dar vinul nostru care ne-a ajutat să fim repede remarcați a fost Feteasca Neagră 2016, deci în al doilea an de vinificație. Vinificat în stil Amarone, strugurii fiind culeși după stafidirea boabelor, am obținut un vin cu 16,5 alcool, demisec. Din acel moment , Fetesca Neagră Gramofon Wine  an de an a fost apreciată , dovada cea mai elocventă este că de fiecare dată este sold-out, până apare următorul an. În 2022 paleta de vinuri este completă, avem Sauvignon Blanc, Chardonnay, Fetească Regală, Muscat Ottonel, Merlot , Fetească Neagră și câteva cupaje foarte apreciate. Dacă în 2015 am vinificat 12.000 litri, astăzi am ajuns la 120.000 litri

În 2019  l-am întâlnit întâlnit pe Marcel Vulpoi, care după ce a degustat vinurile Gramofon Wine, mi-a propus o asociere 50% - 50%, el având capacitatea de a dezvolta marketingul necesar pentru a pătrunde pe piața vinului și de a ne situa  printre cramele “premium” de la noi. Ceea ce s-a și întâmplat. Și sunt convins că trendul ascendent al vânzărilor va continua și vom ajunge să fim pe masa oricărui iubitor de vin.

Carmina: Știm că Gramofon Wine își prezintă vinurile constant la evenimentele pe care le organizați la cramă. Știu că de câțiva ani ați făcut o tradiție din anumite evenimente care se întâmplă chiar în vie: “Înfloritul viței de vie”, “Aguridă Party” și “Must party “care se întâmplă an de an în aceleași perioade. Spune-mi te rog mai multe despre cum sunt aceste evenimente, cui se adresează, cât durează, ce includ și la ce să se aștepte cei care nu au participat încă.

Marcel:
Noi organizăm periodic evenimente la cramă, în mijlocul viei, cu invitați pasionați de vin și bucate alese, platouri cu brânzeturi și mezeluri fine, mâncare pregătită la ceaun, grătare, proțap etc, multă veselie, bună dispoziție, muzică life. Dacă la început participau 50-60 de persoane, la ultimul eveniment au fost 200. Distracția începe în jurul orei 14.00 și se termină târziu în noapte cu celebrul de acum foc de tabără.

Pentru cei care se cazează în minunatele noastre căsuțe sau în zonă, a două zi dimineață nu trebuie ratată super omletă pregătită de chef Marcel Vulpoi.

Carmina: Am văzut că pe lângă evenimentele devenite deja "tradiționale", anul acesta introduceți teme noi de evenimente. Pe 8 iulie 2023 va avea loc "Gramofon, Jazz & more" și am auzit că urmează să faci o mare surpriză celor prezenți la acest eveniment. Despre ce este vorba?

Marcel:
Da, așa este. Cu acest eveniment se îndeplinește un vis de-al nostru, de a aduce pe scena Gramofon Wine nume de referință a muzicii și jazz-ului românesc și internațional. Sper că acesta este doar începutul, pe viitor intenționăm să organizăm chiar festivaluri de mai mare anvergură sub egida Gramofon Wine.

Evenimentul de care vorbim se numește "Gramofon Jazz & More" și are loc la Crama Gramofon din satul Mocesti, comuna Iordacheanu, județul Prahova pe 8 Iulie 2023 începând cu ora 14.00

Se vor prezenta două proiecte :
  • Alex Sipiagin Quartet feat. Melissa Tham
  • Gramofon Special Crew
ALEX SIPIAGIN este un trompetist virtuoz și unul dintre cei mai creativi muzicieni ai scenei jazz-ului contemporan mondial.

Stabilit la New York în 1990 - după câștigarea Concursului Internațional Louis Armstrong (sponsorizat de Institutul Thelonious Monk în Washington DC) – Alex Sipiagin a colaborat cu artiști precum Michael Brecker, Chris Potter, Eric Clapton și orchestrele Gil Evans, George Gruntz, Mingus Big Band, Thelonious Monk Big Band, Dave Holland Big Band.

În 2003, a înregistrat cu Quindectet-ul lui Michael Brecker și a realizat un turneu cu Sextetul Michael Brecker. A colaborat, de asemenea, cu Eric Clapton, Dr. John, Aaron Neville, Elvis Costello, Michael Franks, Dave Sanborn, Deborah Cox, Gonzalo Rubalcaba sau cu legendarul producător Phil Ramone.

A înregistrat peste 15 albume ca solist și a participat ca invitat la numeroase proiecte conduse de cei mai importanți muzicieni ai scenei mondiale de jazz. Colaborările sale au fost încununate cu numeroase premii, inclusiv un Grammy.

Alex Sipiagin este apreciat și ca profesor universitar: predă la New York University (NYU) și susține cursuri la Conservatorul din Amsterdam (Olanda) sau la Academia de Muzică din Basel (Elveția).

Și pentru că îmi este tare dor de scenă, împreună cu trompetistul Sebastian Burneci am inițiat un proiect nou, GRAMOFON SPECIAL CREW

Inițiativei muzicale se alătură pianistul Johnny Bica, trombonistul Florian Radu, percuționistul Dan Incrosnatu și cântăreața Ioana Constantin.

Grupul nou format vă invită să ascultați în prima audiție propriile aranjamente inedite și unice ale celor mai faimoase piese de jazz, pop și piese originale.

Carmina: Având în vedere că mai sunt două săptămâni până la evenimentul acesta voi lăsa aici linkul către formularul de înscriere astfel încât cei interesați să îl poată accesa în cel mai scurt timp .

Carmina: În ceea ce privește vizitele la crame am observat în ultimii ani o tendință a celor ce iubesc natura: vin să viziteze cramele, să petreacă timp în vie, să savureze vinul și să lege un weekend sau o minivacanță la cramă. Știu că de anul trecut aveți și voi 5 căsuțe în vie care, cel puțin mie, mi se par idiliece când mă gândesc cum ar arăta o seară în mijlocul viei. Cum a primit publicul vestea opțiunii de cazare în aceste tiny houses? Bănuiesc că sunt rezervate mai tot timpul, nu neapărat în sezonul de vară.

Marcel:
Într-adevăr cele 5 Tiny House din podgoria cramei Gramofon Wine sunt un punct de atracție foarte apetisant pentru iubitorii de vin. De altfel, ce mod mai bun de a completa experiență unei vizite la cramă decât o seară în tihnă pe terasa căsuței, în mijlocul viței de vie alături de un pahar de vin.

Să nu mai vorbim de minunatul sentiment de a te trezi dimineață, iar primul lucru pe care să îl vezi să fie rândurile de vită de vie și să te bucuri de un mic dejun liniștit înconjurat de pacea din jur.

Căsuțele s-au dovedit a fi un punct de atracție pe tot parcursul anului, de altfel viața la cramă are frumusețea ei în orice sezon.

Carmina: Revenind la vinuri știu că acestea se găsesc direct la cramă sau pe siteul vostru în magazinul online. În afară de aceste locuri, unde se mai pot bucura iubitorii de vin de vinurile Gramofon?

Marcel:
Vinurile Gramofon Wine își găsesc drumul către clienții noștri atât din online, fiind o metodă foarte facilă întrucât stai liniștit acasă și vinurile își croiesc drumul spre tine, cât și în zona de restaurant, wine shop-uri, winebar-uri și în zona de retail.

Gama "Virtuoz" este gama noastră cea mai aproape de clienți și se regăsește în cele mai importantă lanțuri de supermarket-uri – Carrefour, Cora și Mega Image.

În gama "Gramofon Wine" sunt vinuri create astfel încât să acompanieze fel și fel de preparate culinare – tocmai de aceea sunt foarte prezente în zona HORECA, dar și magazine specializate și locații de profil.

"Gama Sonorum" și gama "Opus Fabula" – unde avem vinuri în ediții limitate, respectiv vinuri de colecție este prezentă foarte mult în zona magazinelor și locațiilor specializate în arta vinului. Sunt în general vinurile căutate de pasionații de vin și dornici să descopere abordări unice în materie de vinificare.

Carmina: Marcel, îți mulțumesc tare mult pentru răspunsuri și va doresc să aveți o vară plină la cramă!

Marcel:
Mulțumesc Carmina pentru curiozități și sperăm să ne revedem în această vară la cramă pentru a ne bucura împreună de încă un sezon de poveste la Gramofon Wine.

Alte sugestii

Povestea Domeniului Catleya – Pe urmele lui Marcel Proust
Povestea Domeniul Bogdan – Natura într-un pahar cu vin
Frescobaldi – producător de vinuri cu o poveste de peste 700 de ani
20 de ani de vinuri bune – Aurelia Vișinescu
Descoperiri noi – Crama Țelna