Descoperiri noi – Crama Țelna

Descoperiri noi – Crama Țelna


Crama Țelna își trage seva din Podgoria Alba Iulia, una dintre cele mai vechi podgorii transilvane. Șard, Țelna, Cricău și Ighiu formează „inima podgoriei”.

Săpată la 20-25 de metri sub dealul ce străjuiește conacul, în anul 1784, pivnița Cramei Țelna este un unicat în regiune. Având forma literei „U”, ea are nu mai puțin de 150 de metri lungime și 6 lățime. Aici, temperatura (10-11°C) și umiditatea (98-100%) sunt constante de-a lungul anului datorită mucegaiului nobil și ventilației naturale.

Mă bucur de fiecare dată când aflu despre existența unor noi crame, iar atunci când aflu și povestea lor lucrurile devin și mai interesante: îmi doresc să ajung acolo să simt locul și să încerc vinurile din acea regiune.

Cum sunt în căutarea cramelor noi și mai puțin știute pentru a-ți da veste și ție aici în Winesday App, primăvara aceasta am descoperit Crama Țelna, cramă situată în inima țării, în Transilvania. Chiar dacă nu am ajuns încă la ei, am stat de vorbă și au fost deschiși să îmi povestească despre ei, despre vinuri și despre locuri.

Am aflat cu această ocazie că ei produc numai vinuri albe din soiuri precum Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muscat Ottonel și Fetească Regală, iar gamele lor includ vinuri seci și demiseci din colecțiile Corbul Alb, Crama Telna și Colecția 1784.

După o trecere în revista a portofoliului lor, am fost curioasă de vinuri, așa că am achiziționat vinuri din Colecția 1784. Primul vin savurat este Fetească Regală din recolta anului 2018, un vin sec de culoare galben lămâie.

Și pentru că am zis că merită să faci și tu cunoștință cu vinurile lor, las aici notele mele de degustare pentru Fetească Regală din colecția 1784.

În miros s-au diferențiat încă de la început aromele de citrice: lămâie și grapefruit, acestea fiind completate cu note de caisă albă, flori de vara și flori de câmp. Mi s-a părut un vin deosebit de parfumat și foarte complex în ceea ce privește mirosul.

Gustul este definit de aromele de citrice în special, caise coapte, măr galben dar și note de flori de câmp. Vinul are un postgust lung și l-am savurat la 7-8 grade Celsius, o temperatura numai bună pentru o zi de vara. A avut tendința să îl răcesc mai mult fiind o zi toridă însă abia când vinul a ajuns la 7-8 grade am simțit cu adevărat multitudinea de arome. Inițial îl răcisem la 4 grade, iar la această temperatura numai notele citrice s-au arătat la început în gust.

Vinul are 12,8% alcool, aciditatea este ridicată și merge asociat cu peste mai gras și brânzeturi moi.

Colecția 1784 cuprinde, pe lângă Fetească Regală, vinuri din toate soiurile de struguri cultivate de cramă: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel și un Cuvee realizat din Fetească Regală și Muscat Ottonel. Dacă ești iubitor de vinuri albe merită să le încerci și tu și le găsești în magazinul online al Cramei Țelna.

O vară răcoroasă să ai!

Carmina Nițescu
Winesday.ro & Winesday App

Alte sugestii

Villa Vinea te așteaptă în fiecare sâmbătă la cramă
Povestea Cramei Ferdi - interviu Fernando Mihăilescu
Turism la crame: picnic în vie la Velvet Winery
Crama de Piatra are noi opțiuni de cazare în Dealu Mare
Povestea Domeniului Catleya – Pe urmele lui Marcel Proust