Grapes – The Wine Bar. Interviu cu Adrian Jipa

Grapes – The Wine Bar. Interviu cu Adrian Jipa


Grapes – The Wine Bar este unul din wine bar-urile aflate în centrul Bucureștiului, însă nu chiar în Centrul Vechi, ci în apropiere de Piața Unirii și Parcul Carol. Este un wine bar aerisit, cu spațiu generos (interior + terasă vara), ce mi-a rămas în suflet încă de la prima vizită de acum câțiva ani.

Am stat de vorba cu Adrian Jipa, proprietarul wine bar-ului iar din interviul de mai jos te rog să faci cunoștință cu Grapes.

Carmina: Bună Adrian. Îți mulțumesc că ți-ai făcut timp să stăm de vorbă despre Grapes - The Wine Bar, un winebar cochet și cu spațiu generos aflat lângă Parcul Carol din București. Pentru început te rog să îmi spui câte ceva despre tine și despre background-ul tău în lumea vinului.

Adrian: Bună Carmina și mulțumesc frumos pentru invitație. Sunt Adrian Jipa, lucrez în industria ospitalității din anul 2006, sunt câștigător al Trofeului Marian Bugan - Cel mai bun Maître D’Hotel 2009 și câștigător al Concursului Național - Cel mai bun somelier din România 2016. 

Concursuri internaționale:
  • European Young Sommelier Cup - UK 2016
  • Balkan Sommelier Challenge - Serbia 2018
  • ASI Best Sommelier Europe & Africa - Cipru 2021
  • ASI Best Sommelier of the world - Franta 2023 
Carmina: Cum s-a născut ideea wine bar-ului, de când este acesta deschis și de unde vine numele "Grapes"?

Adrian:
Ideea de a deschide Grapes a venit undeva prin 2018, atunci când, împreună cu Sorescu Andreea (buna mea prietenă, dezvoltator imobiliar și creator de artă) am început să dezvoltăm proiectul și să punem la punct toate detaliile. Numele Grapes - The wine bar are legătură cu materia primă din care provin vinurile pe care le îndrăgim atât de mult, dar am avut în vedere și diferențierea de celelalte nume existente pe piață la momentul respectiv și care includeau termeni că “vin, wine, vino” etc. În același timp, Grapes este un nume pe înțelesul tuturor, indiferent de limba vorbită, un nume ușor de reținut.

Carmina: Spune-mi te rog ce fel de vinuri găsesc iubitorii de vin la Grapes. Din ce țări ai vinuri în locație? Știu că ai atât vinuri din România cât și vinuri din diverse țări ale lumii. Cum le alegi și ce preferă oaspeții care frecventează Grapes?

Adrian:
În ceea ce privește oferta/portofoliul de vinuri de la Grapes, în acest moment avem 350 de etichete de vin, aproximativ 55 de etichete de băuturi spirtoase, 20 de etichete de trabucuri, cafea de origine și accesorii pentru servirea vinului (pahare, decantoare, aeratoare). Portofoliul cuprinde vinuri din România, Rep. Moldova, Ungaria, Grecia, Germania, Austria, SUA, Liban, Spania, Italia, Franța, Australia, Nouă Zeelandă, Chile, Argentina și Africa de Sud. Procesul de selecție este unul destul de riguros (avem în vedere aspecte ca: nivelul de calitate al vinului, raportul calitate - preț, politica comercială a producătorului/importatorului) și în același timp la un interval de maxim 6 luni renunțăm la unele etichete și adăugăm altele noi. În completare, meniul nostru a cuprins încă de la început o selecție de brânzeturi și mezeluri locale și internaționale.

Majoritatea oaspeților care ne-au trecut pragul ne-au devenit prieteni iar asta ne ajută enorm în procesul de vânzare. Sincer să fiu, am făcut recent o analiză a vânzărilor din anul 2022 iar în topul preferințelor se află vinurile din Italia urmate de vinuri din Franța, apoi România și Spania.

Carmina: Știu că este un subiect sensibil în lumea vinului, însă, vinul la pahar încurajează consumul de vin în cunoștință de cauză. Știu că la Grapes ai o selecție generoasă de vinuri pe care le servești la pahar, precum și câteva variante de wine flights, în care un oaspete poate încerca mai multe vinuri. Povestește-mi câte ceva despre acestea te rog.

Adrian:
Încă de la început noi am oferit posibilitatea oaspeților să își comande și vinuri la pahar, aproximativ 30 etichete în același timp, servite cu ajutorul Coravin, parte dintr-o selecție pe care o schimbăm o dată la 2 luni. De asemenea în permanență avem listate și 3 variante de Wine Flights, unul cu vinuri produse în România din struguri autohtoni, unul cu vinurile internaționale și unul special care cuprinde o selecție pe trepte de calitate din zona Valpolicella.

Carmina: În ceea ce privește vinurile, Grapes organizează periodic două tipuri de degustări de vin: "Grapes Wine Tour" - degustări de vinuri din diferite țări și "Grapes Wine Tasting", degustări la care câte o cramă este invitată să își prezinte vinurile. Din ce am văzut anul trecut, ai organizat cam 2 astfel de degustări pe lună. Ce planuri ai pentru acest an?

Adrian:
Într-adevăr de la început am urmărit 2 direcții în ceea ce privește degustările de vin, una cu vinuri din România și una cu vinuri internaționale. Pentru acest an dorim să păstrăm cadența de 2 degustări pe lună, iar dacă în anii trecuți am acordat o atenție mai mare vinurilor românești anul acest focusul va fi pe vinuri internaționale.

Carmina: Voi reaminti aici că utilizatorii aplicației au și un bonus la aceste evenimente: 10% reducere la degustările de vin dacă la înregistrare îți spun codul special pe care îl găsesc în secțiunea "Oferte speciale" din aplicație. În afară de vinuri știu că la Grapes ai și distilate și că din când în când organizezi și evenimente dedicate trabucurilor. Spune-mi te rog câteva lucruri și despre acestea, poate o parte dintre iubitorii de vin care au descărcat aplicația sunt interesați și de acestea.

Adrian:
  Așa este, în anii ce au trecut am organizat și seri dedicate altor băuturi decât vinul (cel mai recent a fost o degustare de single malt-uri unde l-am avut că invitat pe David Lind - Brand Ambasador Loch Lomond) obicei pe care dorim să îl păstrăm și de asemenea aș dori să menționez o a treia direcție sau un al treilea plan pe care dorim să îl dezvoltăm anul acesta și anume țigările de foi/trabucurile, în sprijinul cărora, pe perioada verii, atunci când vremea ne permite vom organiza seri tematice.

Carmina: Adrian, mulțumesc tare mult pentru timp și informații. Mă bucur că utilizatorii aplicației au acum ocazia să afle câteva lucruri în plus despre Grapes și sper să îți urmărească evenimentele ce vor fi publicate atât ai în aplicație cât și pe pagină voastră de Facebook și totodată să vină să petreacă o seară cu prietenii la  un pahar de vin și în afară evenimentelor pe care le organizezi. Dacă vrei să adaugi ceva la cele spuse mai sus te rog să lași mesajul tău mai jos. Pe data viitoare!

Adrian:
Mulțumesc frumos și eu Carmina pentru oportunitatea de a prezenta pe larg activitatea Grapes - The wine bar, îți urez succes cu Winesday App și sper să colaborăm în cât mai multe proiecte de aici înainte.

Grapes – The Wine Bar: Bulevardul Mărășești 2B , București, Romania
Website: www.grapes.ro
Facebook: www.facebook.com/GrapesMoments

Carmina Nițescu
Winesday.ro & Winesday App

Alte sugestii

Vinuri din Georgia – crama Batono
Turismul oenologic din Romania va fi promovat la Bike Brussels 22-24 martie 2024
Velo Popas - prima certificare cicloturistică din România
2 ani de Winesday App
Novak Winery pune în valoare soiurile locale Moldovenești