Vinuri din Georgia – crama Batono

Vinuri din Georgia – crama Batono


Cunoscută ca și locul în care a fost realizat vinul prima dată în lume, Georgia este situată la răscrucea de drumuri între Europa și Asia, în partea mijlocie și vestică a Munților Caucaz, între Bazinul Mării Negre și Marii Caspice, lucru care influențează diversitatea condițiilor naturale și creează cel mai bun mediu pentru viticultură și vinificație.

Georgia are o modalitate unică în lume de a face vinuri: în qvevri, vasele de lut îngropate în pământ ce sunt parte din patrimoniul imaterial UNESCO din 2013. Qvevri sunt folosite atât pentru fermentarea, depozitarea, cât și pentru maturarea vinului tradițional georgian. Un vas qvevri seamănă cu o amforă (o formă de ou) care este îngropată în pământ; volumul acesteia poate fi între 20 – 10 000 litri. Vinurile realizate în qvevri au o mineralitate diferită de cele cu care suntem obișnuiți în Europa.

Georgia este una dintre cele mai vechi regiuni ale viticulturii și vinificației din lume care produce vinuri de calitate, iar în ultimul timp vinurile din Georgia au început să fie din ce în ce mai consumate și apreciate și în România.

TrueWines este unic importator al vinurilor din Georgia de la mai multe crame, dintre care amintim astăzi de crama Batono.

BATONO LTD este o cramă premium situată în Sagarejo, în cea mai bună regiune vitivinicolă a Georgiei, Kakhetia, terroir-ul cel mai iubit de soiul antic Saperavi, un strugure emblematic pentru vinificatia georgiană și nu numai.

Sufletul Cramei BATONO este vinificatorul ei, Giorgi Dekanozishvili, unul dintre cei mai respectați în Georgia pentru onestitatea, capacitatea să de inovare și mai ales pentru dorința sa de a promova calitatea milenară a vinificarii locale.

Crama BATONO, în structura sa modernă, deține o suprafață de 65 hectare de viță de vie, admirabil îngrijită din anul 2004. Vinurile BATONO au cucerit inimile iubitorilor de vin din 7 țări, iar începând cu anul 2021 sunt prezente și în România, prin importatorul TrueWines. Crama a fost aleasă în urmă numeroaselor recomandări primite de la mai mulți iubitori ai vinurilor georgiene de calitate, iar echipa cramei cu care s-a negociat a confirmat toate așteptările, la fel ca și degustarea preliminară a vinurilor.

TrueWines se mândrește cu vinurile cramei BATONO, cramă fanion a Georgiei, pe care le aduce în România și pe care le găsești atât în magazinul online, cât și în numeroase restaurante, wine-baruri și evenimente cu vin din București și din țară.

Vei găsi la TrueWines vinuri din gama Batonis Kari, gama cu vinuri mai tinere, gama De’Wino cu vinuri realizate în principal în stil european (în cazul în care au fost maturate, maturarea a avut loc în butoaie de stejar) și Qvevruli, vinuri naturale maturate în qvevri, vasul de lut tradițional al Georgiei.

Te invităm să faci cunoștință cu vinurile Georgiei încercând vinurile cramei Batono aduse în România de TrueWines.

Carmina Nitescu
Winesday.ro & Winesday App

Alte sugestii

Hai la Corcova Fest 25-28 iulie 2024 - ediția X
Conacul Grigorescu te așteaptă la un prânz Farm to Table în fiecare weekend
Vinurile din Serbia au ajuns în România
Turismul oenologic din Romania va fi promovat la Bike Brussels 22-24 martie 2024
Velo Popas - prima certificare cicloturistică din România