Vinurile din Serbia au ajuns în România

Vinurile din Serbia au ajuns în România


Cu peste 20 000 hectare* de viță de vie și 200 de soiuri de struguri, Serbia este una din țările ce merită luate în calcul atunci când ne gândim la țări producătoare de vin. (*sursa: Decanter)

Vinurile Serbiei au o istorie îndelungată ce își are rădăcinile pe vremea romanilor. Când Serbia făcea parte din Iugoslavia se afla în Top 10 producători de struguri, însă aceasta a avut un declin atât în ceea ce privește producția cât și exportul când Iugoslavia s-a împărțit. Astăzi industria vinului din Serbia este în creștere, fostele vinării de stat au dispărut, iar în locul lor au fost create în jur de 500 de vinării private ce produc vinuri în mai multe stiluri: de la vinuri spumante la vinuri liniștite, vinuri albe și roșii, precum și vinuri naturale. Majoritatea vinului produs în Serbia este consumat în țară, numai 5% mergând la export.

Pe piața din România vinurile din Serbia sunt o noutate, iar TrueWines    este importatorul care le aduce în România. După importurile de vinuri din Georgia și Republica Moldova, Horațiu Filip, inițiatorul TrueWines, a adus în România și vinuri din Serbia. Ca și în celelalte cazuri, dorința lui este să aducă cât mai multe vinuri de calitate din soiuri locale din fiecare țară în parte, iar Serbia nu face excepție.

A ales vinurile Cramei Aleksandrovic , cramă cu poveste și o istorie de peste 100 de ani.

Dealurile Oplenac au fost cultivate cu viță de vie din timpuri stravechi, acesta fiind locul de origine al familiei Aleksandrović. În perioada romană locul se numea Vincea, în Evul Mediu a primit numele de Vinica, iar astazi se numește Vinca.

La începutul secolului XX, în apropiere de Vinca, a fost fondată Cooperativa Viticolă Vencac, precum și podgoriile și crama regilor sârbi și iugoslavi Petru I și Alexandru I Karadjordjević (casatorit cu Regina Maria Mignon din Casa Regală a României), care au răspândit gloria vinurilor de Oplenac în toată Europa.

Familia Aleksandrović cultivă viță de vie și produce vinuri de peste un secol. De la bun început, aceștia au lucrat îndeaproape cu viticultorii și pivnicerii regali și au fost printre fondatorii Cooperativei Viticole Vencac. Străbunicul lor, Milos Aleksandrović, a fost unul dintre fondatorii Cooperativei Viticole Vencac în 1903 și până la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, familia avea 30.000 de butași. Tradiția a fost continuată de bunicii lor, Zivota și Aleksandar Aleksandrović.

În 1992, un renumit maestru pivnicer regal, Zivan Tadic, care a emigrat în Canada după cel de-al Doilea Război Mondial, a aflat că familia Aleksandroviç reînvie tradițiile viticole din regiunea Oplenac. A trimis la Vinca rețeta originală a ‘Trijumf’ (Triumf), cel mai bun vin din pivnițele regale, care a fost savurat, înaintea celui de-al doilea război mondial, la multe  dintre curțile regale din Europa. Familia Aleksandroviç a început să producă noi vinuri pe baza acestui manuscris trimis de Tadic, îmbinând experiența transmisă din generație în generație cu rezultatele științifice și ultimele progrese tehnologice.

După schimbările politice din Serbia, în 2000 începe o nouă etapă a dezvoltării cramei Aleksandrović când s-a finalizat noua cramă și au fost achiziționate echipamente de ultimă generație pentru producția de vinuri de cea mai bună calitate.

In prezent Familia Aleksandrović este cea mai importantă cramă privată din Serbia și își produce vinurile exclusiv din struguri cultivați pe cele 75 de hectare proprii de vie. Podgoriile sunt grupate în trei locații - Vinca, Jezevac și Bokanja, toate situate la o rază de câțiva kilometri de cramă, dar care se caracterizează prin microclimate și tipuri de sol diferite. Aceste soluri au o permeabilitate bună a apei și proprietăți fizice și chimice excelente. Sunt caracterizate printr-un nivel scăzut de humus, ceea ce, în combinație cu o fertilizare blândă obține o cantitate mai mica si o mai bună calitate a strugurilor. Dealul Jezevac se caracterizează printr-un conținut foarte scăzut de humus, dar pietros.

Viile au expunere sudica, beneficiaza de mult soare, iar rândurile au fost poziționate pe direcția nord-sud. Aerisirea foarte bună a regiunii Oplenac este deosebit de benefică, în special pentru Pinot Noir și Riesling de Rin. Altitudinea podgoriilor este cuprinsă între 250 - 350 de metri. Zona este caracterizata de un climat continental, temperatura medie fiind de 10,4 grade Celsius, cu cea mai caldă lună - iulie 20,3 grade Celsius, cea mai rece lună - ianuarie, -0,9 grade Celsius. Viile beneficiaza de aprocimativ 1800 de ore de soare anual.

Crama Aleksandrovic a devenit lider printre producătorii de vin din această parte a Europei, iar ca o recunoaștere a calității vinurilor, crama a câștigat de-a lungul anilor câteva sute de medalii la cele mai prestigioase concursuri de vin din lume. Astazi vinurile Aleksandrovic fac parte din expoziția permanentă de la La Cite du Vin din Bordeaux, sunt prezente pe listele de vinuri ale celor mai prestigioase hoteluri și restaurante din Japonia, China și Rusia, până în Europa de Vest și SUA.

Pe lângă producerea vinului, crama Aleksandrovic a dezvoltat turismul viticol, in prezent peste 15.000 de iubitori de vin vizitand anual crama.

TrueWines este unic importator ale vinurilor din Serbia în Romania, în prezent portofoliul de vinuri fiind reprezentat de Crama Aleksandrovic:

  • Aleksandrovic TRIJUMF SELECTION 2022 (85% Sauvignon Blanc, 10% Pinot Blanc, 5% Riesling de Rin): vin cu o structură puternică și cremoasă, cu un caracter subtil fructat și mineral; se deosebesc note citrice, soc, iarbă uscată, mere, mandarine.
  • Aleksandrovic OPLEN RIESLING 2020 (100% Riesling de Rin): are o aromă florală-fructată intensă, formată din note de flori albe, tei, lime, măr și piersică. Dulceața fructelor se îmbină frumos cu aciditatea. Un Riesling de Rin care face față cu succes cerințelor școlilor de somelier pentru prezentarea tipicitatii acestui soi.
  • Aleksandrovic TRIJUMF GOLD 2022 (Sauvignon Blanc 85%, Pinot Blanc 10%, Rhine Riesling 5%): vinul are o culoare galben verzuie intensă, structura puternică și complexă, cu arome ierboase și de codițe de tomate, dar și note elegante fine de citrice proaspete. Se deosebește prin mineralitate și note vibrante ierboase și fructate, postgust persistent. Vinul a fost maturat timp de 6 luni în baric francez și butoaie de stejar slavon.
  • Aleksandrovic VARIJANTA ROZE 2022 (100% Muscat Hamburg): cu o culoare roze intensă, vinul se deosebește prin notele de căpșuni, frăguțe, trandafiri sălbatici. Gust revigorant, armonios, catifelat, cu note specifice de fructe roșii de pădure, postgust persistent.
  • Aleksandrovic PROKUPAC 2020 (100% Prokupac - soi local cu mare potențial): vin roșu sec obținut din soiul de struguri vechi sârbesc Prokupac din podgoria Oplenac, Sumadija, SERBIA. Are o culoare rubinie închisă, arome de cireșe dulci supracoapte, cireșe amare, cuișoare, scorțișoară și note elegante de vanilie. În gust se regăsesc notele de cireșe negre, coacăze negre, precum și tanini fini și catifelați. Vinul a fost maturat timp de 12 luni în baric francez și butoaie de stejar slavon.
  • Aleksandrovic VIZIJA SELECTION 2020 (Cabernet Franc 70%, Cabernet Sauvignon 30%): se deosebește prin arome bogate de mure, afine, cireșe dulci și vișine supracoapte, cu un caracter proaspăt picant - note fine de cuișoare, scorțișoară și vanilie. Definitorie este prospețimea, notele de fructe negre de pădure și taninii eleganți. Vinul a fost maturat timp de 12 luni în baric francez și butoaie de stejar slavon.
  • Aleksandrovic REGENT RESERVE 2019 (Cabernet Sauvignon 50% și Merlot 50%): vinul are o culoare rubinie, arome bogate de măceșe, mure, coacăze negre și afine, tanini fini și catifelați. Vinul a fost maturat timp de 24 luni în baric francez și butoaie de stejar slavon. Elementul definitoriu este balanța dintre prospețime, note fructate și tanini. Post gust persistent, armonios și foarte plăcut.
  • Aleksandrovic TRIJUMF NOIR 2019 (Pinot Noir 100%) are o culoare rubinie intensă, arome fructate bogate de cireșe supracoapte și prune, gust proaspăt, corp mediu, cu note delicat condimentate, tanini catifelați și aciditate plăcută. Vinul a fost maturat 12 luni în baric francez și butoaie de stejar slavon. Acest Trijumf Noir este unul dintre cele mai rafinate Pinot Noir, fiind vinificat în anumiți ani de Cramă Aleksandrovic, respectiv 2006, 2009, 2012 și acest superb 2019. În anii în care strugurii de Pinot Noir nu se ridică la standardele premium de vinificare ale cramei, aceștia sunt utilizați pentru distilare. Un Pinot Noir exclusivist, destinat cu precădere iubitorilor de Pinot Noir și colecționarilor!
     
Găsești vinurile Cramei Aleksandrovic aici, în magazinul online TrueWines

Alte sugestii

Produse Moldovenești oferă vinuri cu discount la majoritatea târgurilor de vin din retail toamna aceasta
Vin la Insula, 30 august – 1 septembrie 2024, Bacău
Oferta verii la spumante vine de la Parmashop: Cava Castell D’OR
Idei de vacanță în Transilvania: Villa Vinea te așteaptă cu pachete de degustare de vin și cazare
Spumante de la munte, Trento DOC - Italia