Spumante de la munte, Trento DOC - Italia

Spumante de la munte, Trento DOC - Italia


Vinurile spumante din regiunea Trento din Italia sunt cunoscute sub denumirea de Trento DOC și reprezintă una dintre cele mai rafinate alegeri pentru iubitorii de vinuri spumante. Aceste vinuri sunt obținute prin metoda tradițională, cu a doua fermentare în sticlă, similară celei folosite pentru producerea champagne. 

Regiunea Trento, situată în nord-estul Italiei, oferă condiții climatice excelente pentru producția de vinuri de calitate. Solul bogat și variat, combinat cu influența muntoasă a Alpilor, conferă strugurilor arome unice și complexe.

În Trentino, vinificația are tradiții de secole, dar producția de spumante este destul de recentă și este rodul geniului oenologului Giulio Ferrari.

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Ferrari a călătorit în principalele zone viticole franceze unde se producea champagne. Vinicultorul italian a observat că terroir-ul francez era asemănător cu cel din Trentino. Pe scurt, chiar și în Italia, în zona Trento, existau condiții ideale pentru a crea vinuri spumante de calitate superioară. Această intuiție a avut succes.

De la începutul secolului XX, Ferrari a început să producă vinuri spumante cu metoda clasică, urmat de alți producători locali care au recunoscut marile oportunități oferite de teritoriul lor și de aici a început drumul lung care a dus la perfecţionarea tehnicilor de producţie şi, apoi, la recunoaşterea D.O.C.

9 iulie 1993 este o dată istorică pe care iubitorii de vin spumant italian nu o pot uita - D.O.C. Trento a fost prima denumire italiană care a fost atribuită exclusiv unui vin spumant metodă clasică (sau Méthode Champenoise).

Soiurile de struguri utilizate în producția de vinuri spumante din Trento includ Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Bianco și Pinot Meunier. Aceste soiuri se combină armonios pentru a crea vinuri spumante elegante cu bună aciditate, prospetime și vitalitate, făcându-le extrem de plăcute și recognoscibile datorită aromei tipice, care variază de la note de fructe, piersici și măr auriu în varianta albă cu adaos de fructe roșii în varianta „rosé”, până la note de condimente și de drojdie, alune, pâine prăjită sau crustă de pâine, foarte evidente în vinurile „riserva”, rezultat al contactului mai mult sau mai puțin prelungit al spumantului pe drojdii.

In 2022 s-au vandut peste 13 milioane de sticle de spumant Trento DOC, un numar mare pentru un teritoriu relativ mic (10.320 ha), acesta ocupă aprox. 2% din suprafața cultivată cu viță de vie a Italiei. Sunt 66 de producători de vin spumant în regiune care însumează 220 de etichete.

Vinurile spumante din regiunea Trento sunt apreciate pentru prospetimea lor, finețea bulelor și echilibrul gustului. Ele se bucură de versatilitate în asocierile culinare, pot fi savurate ca aperitiv sau pot însoți perfect diverse preparate, de la antreuri și fructe de mare, până la brânzeturi fine și deserturi.

Cesarini Sforza – Cea mai nobilă dintre alegeri

Prin obţinerea unei străvechi moșteniri, Lamberto Cesarini Sforza, în 1974, a fondat, împreună cu un mic grup de prieteni, crama cu același nume, cu scopul de a produce vinuri spumante de înaltă calitate, care să se poată impune nu numai printre producătorii din Trentino, dar şi pe scena naţională şi internaţională.

În doar câțiva ani, Lamberto Cesarini Sforza a reușit să selecteze un număr bun de podgorii excelente de Chardonnay și Pinot Noir, supravegheând personal gestionarea acestora, alegerea strugurilor și dezvoltarea sistemelor de vinificație. S-au pus astfel bazele pentru nașterea vinurilor spumante Cesarini Sforza, care în scurt timp au reușit să cucerească un loc marcant în lumea vinurilor spumante din Trentino și italiene: în 1976 a luat naștere primul vin spumant Cesarini Sforza, elaborat după Metoda clasică; în 1985 a fost produs un îndrăzneț Classic Method Rosé din struguri Pinot Noir cultivați pe dealurile Văii Cembra și ulterior, datorită cercetărilor viticole și oenologice continue, în 1986 a fost creată prima Riserva Aquila Reale folosind doar struguri Chardonnay cultivați la altitudini de peste 500 m.

Vinurile spumante Cesarini Sforza sunt produse cu struguri cultivați în principal în Val di Cembra, la o altitudine cuprinsă între 300 și 600 m deasupra nivelului mării.

Peisajul este dominat de podgorii susținute de terase mari delimitate de ziduri de piatră (muretti a secco), care în ansamblu se întind peste 700 km, și sunt cultivate în principal cu pergolă Trentino și parțial cu guyot.

Viile sunt mângâiate constant de briza Ora del Garda, se bucură de expunerea optimă la soare și sunt afectate favorabil de diferențe notabile de temperatură care asigură strugurilor o aciditate perfect echilibrată. Efectele solurilor de origine porfirică se traduc în vinuri spumante de o prospețime, mineralitate, putere și eleganță extraordinare.

Acestea sunt premisele excelenței care fac ca Val di Cembra să fie foarte potrivită pentru cultivarea soiurilor pentru baze de vin spumant, în primul rând Chardonnay și Pinot Noir. Varietatea solurilor, altitudinea, microclimatul și sistemele de cultivare combinate cu o tehnică oenologică precisă, permit obținerea unui profil aromatic unic.

Cesarini Sforza Brut Rose Trento DOC

În România găsim spumantele Cesarini Sforza în magazinul online Limone, precum și în showroom-ul din București, iar o recomandare potrivită de vara despre spumantul Cesarini Sforza Brut Rose.

Este vinificat din struguri Chardonnay și Pinot Noir cultivați în cele mai potrivite parcele deluroase din jurul orașului Trento.

Un spumant metodă clasică rafinat, mătăsos și complex. Cesarini Sforza Brut Rosé este vinificat în tancuri din inox, urmând că apoi să petreacă o perioadă de 24 de luni pe drojdii. Culoarea iridescentă, aromele și perlajul seducător îi sporesc finețea și eleganța.

Cesarini Sforza Brut Rosé exprimă clima, altitudinea și esența teritoriului său de origine.

În paharul de degustare culoarea amintește de trandafirul proaspăt, iar olfactiv se recunosc note plăcute de fructe roșii mici, prune, grapefruit și pâine integrală cu nuanțe condimentate.

Gustativ este percepută prospețimea Chardonnay-ului și structura de la Pinot Nero, care conferă acestui spumant metoda clasică caracteristici unice de savoare și eleganță.

Asocierea culinară este ușor de realizat, datorită versatilității sale, se poate bea alături de  aperitive, brânzeturi, pește sau fructe de mare.

Premii:
  • Falstaff Rosé Italia Trophy 2024 - 91 PTS 
  • IWSC 2024 – Silver  
  • The Global Rosé Masters 2024 – Silver 
  • Berliner Wine Trophy 2024 | Winter Tasting - Gold
  • Guida Prosit Onav 2024 - 2 Prosit
  • Vinous - Eric Guido's Italian Sparkling Wine - 90 PTS
  • Luca Maroni Annuario 2024 - 92 PTS
  • International Rosé Championship 2023 - Gold
  • Berliner Wine Trophy 2023 | Winter Tasting - Gold
  • Mundus Vini Summer Tasting 2022 - Gold
  • Luca Maroni Annuario 2023 - 91 PTS
  • Berliner Wine Trophy 2022 - Gold
  • Guida Luca Maroni 2021 - 90 PTS
  • Mundus Vini 2020 - 87 PTS
  • International Championship Rosé 2020 - Silver
  • Guida Vini Buoni D'Italia 2020 - 3 Stelle
Dacă acest articol ți-a deschis apetitul pentru a descoperi vinurile din Trento, poți face o bună achiziție de aici

Alte sugestii

Grădini de București: Must & Beaujolais (București)
Produse Moldovenești oferă vinuri cu discount la majoritatea târgurilor de vin din retail toamna aceasta
Vin la Insula, 30 august – 1 septembrie 2024, Bacău
Oferta verii la spumante vine de la Parmashop: Cava Castell D’OR
Idei de vacanță în Transilvania: Villa Vinea te așteaptă cu pachete de degustare de vin și cazare