"Odorama. Istoria culturală a mirosului" - Cartea lunii noiembrie 2024

"Odorama. Istoria culturală a mirosului" - Cartea lunii noiembrie 2024


Cartea "Odorama. Istoria culturală a mirosului" scrisă de Federico Kukso a fost publicată în limba română la editura Baroque Books & Arts în colecția Savoir Vivre.

Nu este o carte despre vin, însă cum simțul mirosului este esențial în lumea această savuroasă a vinului, am ales cartea această că și recomandare a lunii pentru a înțelege mai multe despre acest simt.

"Acum aproximativ 13 750 de milioane de ani s-a născut mirosul. Era unul firav, un miros condensat, suma tuturor mirosurilor care aveau să fie simțite vreodată. A fost o intrare triumfală, furioasă, dar fără martori, într-o izbucnire cosmică pe care, după mult timp, o specie minusculă și complexă avea s-o numească Big Bang.

Așa a fost acel prim miros: absolut singur în imensitatea aceea, un nor primordial de gaz și praf cosmic. Eoni la rând și într-o tăcere deplină, s-a împrăștiat în voie, cucerind teritorii virgine inexistente până atunci. În expansiunea sa, acel miros singular a devenit două. Apoi patru. Apoi opt. Până s-a ajuns la atâtea, că nu mai puteau fi numărate."

Capitole:


Introducere. Toate mirosurile lumii

I. Mirosuri de ieri
  • Primul miros. De la Big Bang la inventarea focului
  • Mumia parfumata. Aroma Egiptului Antic
  • Axila lui Aristotel. Mirosuri vechi, mirosuri grecești
  • Toate mirosurile duc la Roma. Aroma imperiului
  • Precum pe pământ, așa si in cer. Mirosul îngerilor (si al iadului)
  • Șarpele care a înghițit lumea. Ora ciumei
  • Prima rețea socială. Drumurile tămâii, piperului si mătăsii
  • Măștile Regelui Soare. Imperiul Parfumului
  • Nările deschise ale Americii Latine. Socul olfactiv al Conquistei

II. Mirosuri de azi
  • Războiul împotriva mirosului. Progresul igienist si dezodorizarea Parisului
  • Marea putoare. Londra, epicentrul pestilențial al lumii
  • Orchestra invizibila. Buenos Asirles, de la colonie la orașul celor o mie de mirosuri
  • Celalalt eu. Stigmatizare odorifera si fiziologia mirosului urat
  • Aroma rusinii. Cele o mie si unu de mirosuri ale corpului omenesc
  • Vanturi din sud. Anatomia flatulentelor
  • Resorturile timpului. Memoria olfactiva
  • Cuvinte mute, arome orfane. Limbajul natural al mirosurilor
  • Osmologii de ici si de colo. Diversitate olfactiva
III. Mirosuri de maine
  • Contanta universala. Cosmosul si mirosurile sale
  • Vânătorul ascuns. Marketing olfactiv
  • O gura de viitor. Tehnologie si miros
  • De profundis. Mirosul bolii
  • O lume pierdută. Mirosuri dispărute si încercări donquijotesti de a le resuscita
  • Moartea mirosului. Arhive olfactive pentru eternitate
Motive pentru a citi cartea: vei afla despre mirosurile de ieri si de azi, despre complexitatea mirosului, despre cât de variate sunt mirosurile si îți vei putea da seama câte mai ai de învățat despre acest simt fascinant.

Unde găsești cartea: cartea este publicată în limba romana și se găsește în magazinul online Baroque Books & Arts unde până pe 10.11.2024 ai reducere de 50% la toate cărțile cumparate.

Carmina Nițescu
Winesday.ro & Winesday App

Alte sugestii

"How to taste" - Cartea lunii octombrie 2024
"Istoria juridică a viței de vie și a Vinului la români. Volumul I" - Cartea lunii septembrie 2024
"Secretele Vinului" - Cartea lunii august 2024
"The book of Wine" - Cartea lunii iulie 2024
"Biodynamic, Organic and Natural Winemaking" - Cartea lunii iunie 2024