Mituri despre vin: temperatura de servire și vechimea vinului

Mituri despre vin: temperatura de servire și vechimea vinului


Când ești la început în lumea vinului afli tot felul de lucruri despre vin. Oare toate informațiile care ajung la ține sunt adevărate? În cele mai multe cazuri nu știi de unde să începi sau îți e teamă să întrebi.

Tocmai din acest motiv în secțiunea “Despre vinuri” de aici din Winesday App găsești articole utile despre vinuri în general, iar astăzi povestim despre două dintre cele mai întâlnite mituri legate de vin. Mituri neadevărate dar care, cumva, sunt crezute și astăzi.

„Vinul roșu se servește la temperatura camerei“. Este cel mai des întâlnită remarcă la care am un singur răspuns corect „vinul roșu se servește la temperatura camerei din cramă sau din castel, adică la 15-18°C. Dacă la tine acasă este atât de frig, îmi pare rău să aud asta! Eu sper că nu e și că atunci când vei dori să savurezi un vin roșu îl vei răci astfel încât să ajungă la temperatura 15-18 °C. Recomadare: vinurile nebaricate se servesc la 15°C, iar cele care au fost baricate, adică maturate în butoaie de lemn, la 17°-18°C.“

Dacă vinul roșu este servit la temperatura ambientală, să spunem 25°C sau, mai rău, vara, la peste 30°C, vinul ți se va părea plat, închis și nu te vei putea bucura de arome.

Cât despre temperatura potrivită de servire pentru fiecare tip de vin în parte, această este:
    • vin spumant/champagne: 6°-10°C
    • vin albe/rose: 7° – 10°C
    • vin alb baricat (maturat în butoaie de lemn): 10° - 13°C
    • vin rosu: 15° - 18°C
    • vin dulce (de desert): 6°- 8° C

„Cu cât este mai vechi vinul cu atât este mai bun“. Este greșit! 

Dacă vinul respectiv - să spunem din recolta anului 1980 - nu a fost făcut cu intenția de învechire și nici nu a fost depozitat în poziție orizontală, ferit de lumina și la temperatura optimă (temperatura constantă în jur de 15°C), vinul acela nu mai este bun. Cu atât mai mult dacă nu știi în ce condiții de temperatura, umiditate, în ce poziție a sticlei și în ce loc de depozitare a fost ținut, cu atât e posibil că vinul respectiv să își fi pierdut aromele în timp sau chiarsă se fi transformat în oțet. 

Da, există vinuri de învechit însă nu toate vinurile sunt așa iar potențialul de învechire pornește de la vinul efectiv (de obicei vârf de gama al cramei, un vin cu o complexitate a aromelor aparte, un vin ce are fie alcool ridicat, tanini pronunțați, aciditate ridicată sau rest de zahăr – toate acestea fiind premise pentru că vinul să poată evolua în sticlă timp îndelungat), se continuă cu modalitatea de vinificare și maturare și se încheie cu depozitarea. 

Majoritatea vinurilor pe care le întâlnim în magazine la raft sunt vinuri menite a fi consumate în următorii 2-3 ani. Sigur că printre ele putem găsi și vinuri pe care ar merită să le mai ținem câțiva ani, mai ales cele baricate, însă contează mult să știm ce vinuri sunt, dacă au potențial de învechire și cam cât timp recomandă cramă să îl păstrăm și mai ales în ce condiții. Pentru că chiar și un vin maturat în butoaie de lemn poate avea o viață mai lungă sau mai scurtă și merită să îl savurăm în punctul maxim în care vinul se exprimă cel mai bine. Care este acest moment nu putem știi exact întotdeauna, însă creatorul vinului sau somelierul, cel care prezintă vinul, îți poate da câteva estimări.

Carmina Nițescu
Winesday & Winesday App

Alte sugestii

Șampanie, Cava, Prosecco sau Vin Spumant?
Cum deguști vinul?