Cum se face vinul fiert?
A trecut luna decembrie, insa vremea răcoroasă mai sta o vreme, motiv pentru care astăzi vorbim despre vinul fiert.
Ce vin folosim pentru vinul de fiert? Cum îl alegem?
Cum pregatim vinul fiert si cum îl servim?
Acestea sunt întrebările la care ne-am propus sa răspundem astăzi in cele ce urmează.
Ce vin sa folosim pentru vinul "de fiert"?
În primul rând, pentru vinul „de fiert” nu se alege un vin complex. Insa se alege un vin pe care l-ai cumpara si savura ca atare, nu un vin de calitate inferioara.
Prin fierbere aromele vinului se pierd, așa că recomandarea noastră este să folosești un vin simplu, mai ieftin, însă un vin făcut corect. Cumpără întotdeauna vin îmbuteliat (ex. o sticla de 750 ml) la un preț care să nu fie mai mic decât dacă ai cumpăra recipientul gol(!). Să spunem că o sticlă 25-35 ron ar fi ok. (Prețul unei sticle de vin este un subiect destul de complex și foarte discutat însă vom reveni cu un articol dedicat acestei teme).
În funcție de preferințe, vinul ales poate fi sec, demisec sau chiar și demidulce sau dulce. Dacă alegi vin sec recomand să adaugi puțin zahăr la preparare (gramajul poate fi diferit în funcție de preferință). Vinul demisec și mai ales cel demidulce/dulce nu va avea nevoie de zahăr suplimentar adăugat la preparare pentru că are deja un rest de zahăr rămas de la struguri (pentru a fi considerat vin demisec acesta trebuie să aibă între 4 și 12 g zahăr/litru, iar pentru a fi considerat un vin demidulce acesta va avea între 12 și 45 g zahăr/litru; vinurile cu peste 45 g zahăr/litru sunt considerate vinuri dulci). E drept, aici ține mult de gustul fiecăruia și cum este obișnuit așa că cel mai simplu ar fi să încerci mai multe variante până să îți dai seama care ți se potrivește cel mai bine.
În ceea ce privește culoarea vinului se poate fierbe atât vinul alb cât și cel roșu. Aici depinde numai de preferința ta.
Ce adăugăm în vin la fierbere?
Echivalentul unei sticle de vin de 750 ml include aproximativ 4 căni de vin.
Pentru a prepara vinul fiert este mai bine să ai ingredientele întregi decât pudră pentru că la fierbere acestea își vor lăsa mai multă aromă în vin decât condimentele sub forma de pudră care se dizolvă.
La vinul fiert se pot adăuga (cantități aproximative estimate pentru 750 ml de vin):
Ce vin folosim pentru vinul de fiert? Cum îl alegem?
Cum pregatim vinul fiert si cum îl servim?
Acestea sunt întrebările la care ne-am propus sa răspundem astăzi in cele ce urmează.
Ce vin sa folosim pentru vinul "de fiert"?
În primul rând, pentru vinul „de fiert” nu se alege un vin complex. Insa se alege un vin pe care l-ai cumpara si savura ca atare, nu un vin de calitate inferioara.
Prin fierbere aromele vinului se pierd, așa că recomandarea noastră este să folosești un vin simplu, mai ieftin, însă un vin făcut corect. Cumpără întotdeauna vin îmbuteliat (ex. o sticla de 750 ml) la un preț care să nu fie mai mic decât dacă ai cumpăra recipientul gol(!). Să spunem că o sticlă 25-35 ron ar fi ok. (Prețul unei sticle de vin este un subiect destul de complex și foarte discutat însă vom reveni cu un articol dedicat acestei teme).
În funcție de preferințe, vinul ales poate fi sec, demisec sau chiar și demidulce sau dulce. Dacă alegi vin sec recomand să adaugi puțin zahăr la preparare (gramajul poate fi diferit în funcție de preferință). Vinul demisec și mai ales cel demidulce/dulce nu va avea nevoie de zahăr suplimentar adăugat la preparare pentru că are deja un rest de zahăr rămas de la struguri (pentru a fi considerat vin demisec acesta trebuie să aibă între 4 și 12 g zahăr/litru, iar pentru a fi considerat un vin demidulce acesta va avea între 12 și 45 g zahăr/litru; vinurile cu peste 45 g zahăr/litru sunt considerate vinuri dulci). E drept, aici ține mult de gustul fiecăruia și cum este obișnuit așa că cel mai simplu ar fi să încerci mai multe variante până să îți dai seama care ți se potrivește cel mai bine.
În ceea ce privește culoarea vinului se poate fierbe atât vinul alb cât și cel roșu. Aici depinde numai de preferința ta.
Ce adăugăm în vin la fierbere?
Echivalentul unei sticle de vin de 750 ml include aproximativ 4 căni de vin.
Pentru a prepara vinul fiert este mai bine să ai ingredientele întregi decât pudră pentru că la fierbere acestea își vor lăsa mai multă aromă în vin decât condimentele sub forma de pudră care se dizolvă.
La vinul fiert se pot adăuga (cantități aproximative estimate pentru 750 ml de vin):
- 1-2 batoane de scorțișoară
- 2-3 cuișoare
- 2-3 steluțe anason
- 1 păstaie de vanilie
- un vârf de linguriță nucșoară/ cardamon (acestea cel mai probabil le vei găsi numai sub formă de pudră)
- un vârf de linguriță ghimbir/2-3 boabe de piper (dacă vrei că vinul fiert să iasă ușor spicy)
- 50 g zahăr (dacă vinul este sec)
- câteva bucățele de portocală/mandarină și/sau mere tăiate cubulețe mici
Nu trebuie să folosești chiar toate ingredientele de mai sus ci numai pe acelea care îți plac. Cel mai simplu vin fiert se poate face adăugând numai scorțișoară, cuișoare și fructe proaspete. Experimentează ce îți place ție și îmbunătățește rețeta cum consideri.
Bineînțeles, dacă nu ai la îndemână acest tip de ingrediente, poți opta și pentru varianta de a cumpăra de la supermarket plicuri cu „condimente pentru vin”. Sunt o mulțime de variante iar cele pe care le recomandam sunt plicurile ce includ ingredientele întregi, nu cele cu ingredientele făcute pudră și amestecate.
Dacă vrei să te bucuri de un vin fiert gata făcut fără să te complici cu adăugarea de condimente sau fructe proaspete să știi că există o soluție. Poți cumpără un vin special creat pentru „vin fiert”. Recomandam Glintwein produs de Suvorov Vin din Republica Moldova, importat și comercializat in România de către Produse Moldovenești. Acesta include deja în el condimentele pentru vin fiert iar tot ce trebuie să faci este să îl încălzești. Îl găsești pe siteul Produse Moldovenești la bag în box de 3 litri (livrările se fac în toată România). Și, așa cum probabil știi deja, dacă adaugi codul promoțional „winesday15” în comanda ta pe siteul Produse Moldovenești vei primi un discount de 15% la produsele din comandă (reducerea nu se cumulează cu alte reduceri disponibile temporar pe site).
Bineînțeles, dacă nu ai la îndemână acest tip de ingrediente, poți opta și pentru varianta de a cumpăra de la supermarket plicuri cu „condimente pentru vin”. Sunt o mulțime de variante iar cele pe care le recomandam sunt plicurile ce includ ingredientele întregi, nu cele cu ingredientele făcute pudră și amestecate.
Dacă vrei să te bucuri de un vin fiert gata făcut fără să te complici cu adăugarea de condimente sau fructe proaspete să știi că există o soluție. Poți cumpără un vin special creat pentru „vin fiert”. Recomandam Glintwein produs de Suvorov Vin din Republica Moldova, importat și comercializat in România de către Produse Moldovenești. Acesta include deja în el condimentele pentru vin fiert iar tot ce trebuie să faci este să îl încălzești. Îl găsești pe siteul Produse Moldovenești la bag în box de 3 litri (livrările se fac în toată România). Și, așa cum probabil știi deja, dacă adaugi codul promoțional „winesday15” în comanda ta pe siteul Produse Moldovenești vei primi un discount de 15% la produsele din comandă (reducerea nu se cumulează cu alte reduceri disponibile temporar pe site).
Cât se fierbe vinul? Cum știu că e gata?
Odată pus la fiert, se adaugă ingredientele alese dintre cele propuse mai sus. Vinul nu trebuie să fiarbă, poți doar să îl încălzesti până la 70 – 78 de grade, îl lași câteva secunde, apoi oprești focul și mai lași puțin ingredientele să își lase aromele în vin (2-3 minute ar trebui să fie suficient). Mandarina/portocala/mărul tăiat cubulețe se pot adăuga abia în momentul de după ce ai stins focul. Fructele din vinul fiert se pot mânca, însă ai grijă când pui vinul în căni să lași în recipientul în care a fiert restul ingredientelor (batoanele de scorțișoară, cuișoarele, etc).
Servirea vinului fiert
În cele mai multe cazuri vinul fiert se servește din căni fie din cele obișnuite, fie de lut, fie din căni speciale, puțin mai înalte. Cănile puțin mai înalte au capacitatea de a ține vinul cald o perioadă mai lungă de timp. Așa că dacă servești vinul afară, în aer liber, recomandam acest tip de căni.
Odată pus la fiert, se adaugă ingredientele alese dintre cele propuse mai sus. Vinul nu trebuie să fiarbă, poți doar să îl încălzesti până la 70 – 78 de grade, îl lași câteva secunde, apoi oprești focul și mai lași puțin ingredientele să își lase aromele în vin (2-3 minute ar trebui să fie suficient). Mandarina/portocala/mărul tăiat cubulețe se pot adăuga abia în momentul de după ce ai stins focul. Fructele din vinul fiert se pot mânca, însă ai grijă când pui vinul în căni să lași în recipientul în care a fiert restul ingredientelor (batoanele de scorțișoară, cuișoarele, etc).
Servirea vinului fiert
În cele mai multe cazuri vinul fiert se servește din căni fie din cele obișnuite, fie de lut, fie din căni speciale, puțin mai înalte. Cănile puțin mai înalte au capacitatea de a ține vinul cald o perioadă mai lungă de timp. Așa că dacă servești vinul afară, în aer liber, recomandam acest tip de căni.