Cum deguști vinul?

Cum deguști vinul?


Chiar așa, tu știi care e diferența între "a degusta" și "a bea"?

Așa cum scriam și în articolul anterior, degustarea de vin se face cu un scop: de a descoperi arome și vinuri noi, crame sau locuri în care se face vin, de a povesti despre toate acestea și de a socializa cu alți iubitori de vin.

Asta înseamnă că în cadrul unei degustări bei câte puțin din mai multe tipuri de vin. Nu bei cantitativ, ci bei pentru a te bucura de arome, pentru a le înțelege, pentru a le discuta, pentru a petrece timp de calitate cu prietenii și pentru a te destinde.

(Și asta mai înseamnă că NU bei de supărare și nici ca să te îmbeți. Asta ca să fiu clară de la început).

Hai să vedem în continuare împreună cum degusti vinul. Am ales pentru acest exercițiu o Fetească Neagră 2017 din gama Individo de la Château Vartely.

Fac pentru un început un rezumat a ceea ce urmează să povestesc:

  • cum deschizi vinul
  • alegerea paharului/paharelor
  • cum și cât vin torni în pahar
  • cum ții paharul în mână
  • cum privești vinul: culoare, claritate
  • cum aerezi vinul
  • cum mirosi vinul
  • cum degusti
  • ce faci cu vinul rămas în sticlă
Cum deschizi vinul: în funcție de capișon, vinul poate fi desfăcut fie cu ajutorul deschiderii ușoare a acestuia, fie folosind micul cuțit ce însoțește tirbusonul. În cazul vinului din imagine, acesta se deschide ușor, capișonul având prevăzut acest tip de deschidere.

După îndepărtarea capișonului dopul se scoate ușor cu ajutorul unui tirbușon.

Alegerea paharului: în funcție de vinul pe care urmează să îl deguști, poți folosi fie paharele speciale de degustare care sunt potrivite tuturor felurilor de vin (singurul „inconvenient” este că în ele poți pune maxim 50 ml vin), fie pahare potrivite pentru fiecare tip de vin. Voi reveni cu un articol dedicat paharelor însă până atunci îți poți face o idee despre pahare din imaginea de mai jos.

În cazul vinului roșu voi folosi un pahar de vin roșu (pahar cu bol larg), dar și un pahar de degustare pentru a fi mai ușor să îți dai seama de diferență.

În imaginea cu cele 3 pahare de mai jos avem așa (de la stânga la dreapta): pahar vin roșu, pahar vin alb, pahar de degustare certificat.

Cum și cât vin torni în pahar: în primul rând, când torni vinul în pahar ai grijă să torni încet pentru că vinul să nu „sară” dincolo de pahar. Paharul de vin se umple întotdeauna până în zonă cea mai bombată pentru a lăsa loc vinului să respire. Mai mult de atât, dacă torni vinul în pahar corect vei avea suficient spațiu să aerezi vinul prin mișcări circulare fără ca acesta să se verse din pahar. Dacă în momentul în care rotești paharul observi că nu poți roti suficient fără ca vinul să se verse înseamnă că ai turnat prea mult vin în acel pahar. 

Cum ții paharul în mână: deși există și pahare de vin fără picior, cele mai des întâlnite și cele recomandate sunt paharele cu picior. Motivul este simplu: pentru a nu încălzi vinul din pahar (acesta se servește la temperaturi diferite în funcție de tipul de vin; exemplu: spumantul și vinurile albe la 6-8 grade Celsius; vinul roșu la cel mult 16 grade Celsius ), paharul se va ține fie de picior, fie de talpă și niciodată de bol.

Nu ține niciodată paharul cu vin de bol - vinul se la încălzi.

Există o singură situație în care paharul de vin se poate ține de bol: atunci când vinul este prea rece (de exemplu un vin roșu care are 10 grade Celsius) și vrei să îl aduci la o temperatură puțin mai mare într-un timp scurt.

Cum privești vinul: atunci când privești vinul în pahar cauți să îți dai seama de claritate și culoare. Un vin clar indică faptul că vinul este corect făcut și nu prezintă nicio urmă de fermentație (opusul ar fi să găsești în pahar un vin tulbure), cât despre culoare este o poveste mai lungă: există câte o paletă de culori pentru fiecare vin alb, rose și roșu, culoarea fiind dată de tipul de strugure și gradul de învechire (ex. un vin de culoare galben-verzui indică un vin alb proaspăt, în timp ce un vin de culoare galben închis indică un vin alb mai vechi și, de obicei, mai complex).

Culoarea vinului se vede cel mai bine privind către un fundal alb, ca în imaginea de mai jos.

Cum aerezi vinul: sunt mai multe metode. Cea mai simplă metodă este aerarea vinului în pahar-după ce torni vinul în pahar (atenție să nu depășești limita menționată mai sus!) ține paharul de picior și rotește-l puțin astfel încât vinul din pahar să se rotească și el. Mișcarea ar trebui să fie destul de lentă și cel mai ușor se face din încheietura mâinii. Poți face același lucru ținând paharul de talpă și nu de picior numai că în acest caz mișcarea încheieturii este mai puțin sesizabilă pentru că trebuie să ții paharul ferm ca să nu îl scapi. O altă metodă de aerare a vinului este să pui paharul pe masă, să îl ții de bază și să îl rotești ușor sprijinind baza de masă. De cele mai multe ori am observat că cei care sunt la început de drum în ale vinului preferă această ultimă variantă.

Vinul se aerează totodată și atunci când îl torni în pahar (intră în contact cu aerul când îl torni). Există și posibilitatea să folosești un aerator pe care îl pui pe gâtul sticlei înainte să torni vinul în pahar. Totodată, există și posibilitatea aerării vinului în decantor, iar acest lucru se recomandă în principal vinurilor roșii mai vechi de 3 ani care trebuie să „respire” mai multe pentru a-și elibera aromele.

Cum mirosi vinul: una din componentele principale ale analizei unui vin este mirosul. În limbajul de specialitate mirosul se numește „nas” așa că e posibil să mai găsești expresii precum „primul nas” (adică prima dată când ai mirosit vinul-de obicei înainte de a-l aera în pahar) sau „în nas simt arome de…”. Cum mirosul este la fel de important ca și gustul pentru a înțelege pe deplin un vin, pasul de a mirosi vinul înainte să îl guști este esențial.

Pentru a mirosi vinul trebuie să aduci paharul aproape de nas și să mirosi. Următorul pas este să te apropii și mai mult de vin și să mirosi cu nasul în pahar. Bine este să aerezi mai întâi vinul și apoi să mirosi pentru ca acea aerare eliberează aromele din vin. Contează și paharul în care ai vinul: vei simți arome de intensitate diferită atunci când ai un pahar de degustare universal și atunci când ai un pahar potrivit pentru tipul de vin analizat în acel moment.

Cum deguști vinul: da, știu că asta este partea cea mai interesantă! Însă fiecare pas descris până aici este important pentru experiența avută la final.

Când degusti vinul trebuie să iei câte o gură suficientă de vin astfel încât să poți plimba vinul puțin prin gură să îți dai seama de arome (cu toții știm că simțim diferit aromele pe diversele părți ale limbii de exemplu), apoi să îl înghiți. În funcție de fiecare persoană în parte cantitatea dintr-o gură de vin diferă însă îți pot spune cu certitudine că într-un pahar de degustare universal (din acela mic pe care îl găsești în câteva fotografii din acest articol) în care intră cel mult 50ml de vin sunt suficiente „guri” pentru a înțelege vinul respectiv.

Ce faci cu vinul rămas în sticlă:
în funcție de cât vin ai degustat și dacă ai făcut asta singur sau cu mai multe persoane, e posibil ca în unele cazuri să mai rămână vin în sticlă. Ce faci cu el? Îl păstrezi pentru a două zi, evident, însă dacă îi pui dopul cu care a fost acoperit la început nu va fi suficient. Vinul din sticlă a intrat deja în contact cu aerul iar în cazul acestuia aerul nu va face decât să disperseze aromele-a două zi e posibil ca o bună parte din arome să fi dispărut. Așa că recomand folosirea dopurilor temporare însă nu de orice fel, ci cele cu vacuum. Există mai multe companii care produc dopuri temporare din cauciuc și pompe de scoatere a aerului dintr-o sticlă (eu le folosesc pe cele de la Vacu vin). Arată ca în imaginea de mai jos și se folosesc foarte ușor: pui dopul de cauciuc pe gura sticlei, apoi pui pompa deasupra dopului și tragi aerul până când face un mic zgomot (seamănă cu un “crr – crr”). În acest moment aerul din sticlă a fost scos iar vinul se poate depozita cu încredere în frigider. Când vei dori să consumi acel vin va fi suficient să apeși zona proeminentă de pe vârful dopului într-o parte, vei auzi un „fâsss”, aerul va intră astfel în sticlă și poți scoate acum dopul (dacă nu faci asta și scoți dopul direct dopul o să pocnească un pic mai tare).

Ai să întrebi cât timp poate fi ținut vinul în frigider cu acest tip de dop. Bineînțeles că nu la nesfârșit însă îți pot spune că cel puțin o săptămână e ok. Am încercat vinuri și după 3 zile și după 2 săptămâni, în ambele cazuri sticlele fiind închise cu un astfel de dop și rezultatul a fost că am avut aceleași arome în pahar de fiecare dată.

Spor la degustat!

Carmina Nițescu
Winesday.ro & Winesday App
Vezi toate articolele!

Alte sugestii

Mituri despre vin: temperatura de servire și vechimea vinului
Șampanie, Cava, Prosecco sau Vin Spumant?