
Vinul Nectar of Transylvania - Grand Gold Medal & "Best of Show Romania noble sweet" la Mundus Vini 2025
Situată in regiunea viticola Lechinta, Liliac, crama boutique din Batoș, județul Mureș, a obținut un succes remarcabil la Grand International Wine Award MUNDUS VINI.
Vinul Nectar of Transylvania a primit cea mai înaltă distincție din cadrul concursului, medalia “GRAND GOLD” și titlul “Best of Show Romania noble sweet”, completandu-și palmaresul cu cea de-a zecea medalie de aur și clasându-se printre cele mai premiate vinuri de desert din România.
Liliac Nectar of Transylvania adună într-o sticlă de 375ml ani intregi de istorie și luni de muncă, până să ajungă la desăvârșirea care îl caracterizează. Este un vin dulce, obținut cu mult efort și grijă, după metoda Schilfwein, una dintre cele mai complexe tehnici pentru producerea acestui vin de desert. Liliac este prima cramă din România care a folosit această metodă de vinificație.
Povestea vinului începe în solarii de uscare, unde, strugurii de Muscat Ottonel și Tămâioasă Românească, culeși manual și aleși boabă cu boabă la sfârșit de septembrie, se lasă timp de 4-5 luni întinși pe rogojini din stuf, bine aerisiți de vântul dinspre vest. În urma acestei stafidiri lente, se obține aprox. 20% din cantitatea inițială de must, extrem de bogat în zahăr și arome, care, după o presare delicată, este vinificat și fermentat în cisterne de inox și maturat în butoaie de stejar transilvănean timp de 7 luni.
Vinul obținut este complex, echilibrat și intens aromatic, cu note de miere, pepene galben, mango și gutuie. Textura sa catifelată și dulceața naturală se potrivesc perfect cu deserturi rafinate precum crêpes suzettes, tarte sau cheesecake de lămâie, dar și cu preparate gourmet, precum foie gras
„Suntem încântați să primim această distinctie, care nu numai că validează angajamentul nostru față de calitate, dar și pasiunea și dedicarea echipei noastre, iar faptul ca acest vin a fost creat de două talentate și tinere vinificatoare, Paula Bota și Cristina Carazan, nu face decât să încununeze această frumoasă perioadă a anului, dedicată în special femeilor. Nectar of Transylvania este unul dintre primele vinuri pe care le-am creat la crama noastră, iar de-a lungul timpului am perfecționat metodele de producție. Această distincție Grand Gold Medal ne motivează să continuăm să aspirăm spre excelență”, declară Miron Radic, General Manager Liliac
Despre competiția MUNDUS VINI
De două ori pe an, Meininger Verlag le oferă producătorilor de vin oportunitatea de a-și prezenta produsele în cadrul concursurilor internaționale MUNDUS VINI. Aceste competiții de renume reunesc un juriu de specialitate, format din experți din 40 de țări, care degustă și evaluează vinurile, iar cele mai apreciate sunt distinse cu medalii MUNDUS VINI, inclusiv „Grand Gold”, „Gold” sau „Silver”.
Carmina Nițescu
Winesday.ro & Winesday App
Vinul Nectar of Transylvania a primit cea mai înaltă distincție din cadrul concursului, medalia “GRAND GOLD” și titlul “Best of Show Romania noble sweet”, completandu-și palmaresul cu cea de-a zecea medalie de aur și clasându-se printre cele mai premiate vinuri de desert din România.
Liliac Nectar of Transylvania adună într-o sticlă de 375ml ani intregi de istorie și luni de muncă, până să ajungă la desăvârșirea care îl caracterizează. Este un vin dulce, obținut cu mult efort și grijă, după metoda Schilfwein, una dintre cele mai complexe tehnici pentru producerea acestui vin de desert. Liliac este prima cramă din România care a folosit această metodă de vinificație.
Povestea vinului începe în solarii de uscare, unde, strugurii de Muscat Ottonel și Tămâioasă Românească, culeși manual și aleși boabă cu boabă la sfârșit de septembrie, se lasă timp de 4-5 luni întinși pe rogojini din stuf, bine aerisiți de vântul dinspre vest. În urma acestei stafidiri lente, se obține aprox. 20% din cantitatea inițială de must, extrem de bogat în zahăr și arome, care, după o presare delicată, este vinificat și fermentat în cisterne de inox și maturat în butoaie de stejar transilvănean timp de 7 luni.
Vinul obținut este complex, echilibrat și intens aromatic, cu note de miere, pepene galben, mango și gutuie. Textura sa catifelată și dulceața naturală se potrivesc perfect cu deserturi rafinate precum crêpes suzettes, tarte sau cheesecake de lămâie, dar și cu preparate gourmet, precum foie gras
„Suntem încântați să primim această distinctie, care nu numai că validează angajamentul nostru față de calitate, dar și pasiunea și dedicarea echipei noastre, iar faptul ca acest vin a fost creat de două talentate și tinere vinificatoare, Paula Bota și Cristina Carazan, nu face decât să încununeze această frumoasă perioadă a anului, dedicată în special femeilor. Nectar of Transylvania este unul dintre primele vinuri pe care le-am creat la crama noastră, iar de-a lungul timpului am perfecționat metodele de producție. Această distincție Grand Gold Medal ne motivează să continuăm să aspirăm spre excelență”, declară Miron Radic, General Manager Liliac
Despre competiția MUNDUS VINI
De două ori pe an, Meininger Verlag le oferă producătorilor de vin oportunitatea de a-și prezenta produsele în cadrul concursurilor internaționale MUNDUS VINI. Aceste competiții de renume reunesc un juriu de specialitate, format din experți din 40 de țări, care degustă și evaluează vinurile, iar cele mai apreciate sunt distinse cu medalii MUNDUS VINI, inclusiv „Grand Gold”, „Gold” sau „Silver”.
Carmina Nițescu
Winesday.ro & Winesday App