Treasures of the East 2025: rezultatele concursurilor de vin, bere și brânzeturi
În ultimul weekend al lunii octombrie a avut loc la Ramada Plaza Craiova prima ediție a "Treasures of the East", festival organizat de We Are România.You are Welcome sub egida "Craiova, capitală Gastronomică Est-europeană" și a reunit producători de vinuri, bere, brânzeturi, produse din carne, pâine și alte bunătăți de la mai mulți producători din România.
Totodată festivalul a avut și invitați din Republica Moldova și din Bulgaria, aceste țări fiind prezente fiecare cu câte un stand reprezentativ, întărind astfel ideea cooperării între țările Europei de Est.
Pe parcursul festivalului au avut loc 3 concursuri:
Totodată festivalul a avut și invitați din Republica Moldova și din Bulgaria, aceste țări fiind prezente fiecare cu câte un stand reprezentativ, întărind astfel ideea cooperării între țările Europei de Est.
Pe parcursul festivalului au avut loc 3 concursuri:
- un concurs de vinuri ce a fost jurizat de un Juriu specializat format din profesioniști din lumea vinului,
- un concurs de bere și unul de brânzeturi ce au fost dedicate publicului – acestea au fost organizate după ce publicul a fost familiarizat cu câteva cunoștințe de baza în 2 cursuri introductive.
Avem plăcerea să anunțăm în cele ce urmează care sunt vinurile, berile și brânzeturile ce poartă distincția “Treasures of the East”.
Concursul de Vin “Treasures of the East” 2025
Vinuri rosii:
Vinuri rosii:
- Vinaltus – Picote (Merlot, Feteasca Neagra) 2021
- Domeniile Vînju Mare – EMISSARIUS (Merlot, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon) 2022
- Crama Olterra – Scoarțe Negru de Drăgășani 2022
- Davino – Domaine Ceptura Rouge 2020
- Davino – Purpura Valahica 2021
- Domeniul Drăgași – Arhon Cabernet Franc 2017
- Crama de Piatră – Aldavin Cabernet Sauvignon 2020
- Crama Oprișor – Stil Cabernet Sauvignon 2019
- Budureasca – The Sign Shiraz 2023
- Domeniile Vînju Mare – PRINCE VLAD Merlot 2020
- Banul Craiovei – Frații Buzesti (Fetească Neagră, Merlot, Syrah) 2020
- Banu Mărăcine – Laudatio Fetească Neagră 2021
- Domeniul Bogdan – Primordial Fetească Neagră 2022
- Cramele Recaș – Selene Cabernet Sauvignon 2023
- Domeniul Bogdan – Cabernet Sauvignon (ecologic) 2020
- Crama 3 Conace – SAPERE AUDE Shiraz 2022
Vinuri albe:
- Vinaltus – Demeter Sauvignon Blanc 2024
- Vinaltus – Picote (Fetească Regală & Tamâioasa Românească) 2024
- Banu Mărăcine – Tămâioasă românească (demidulce) 2023
- Crama Oprișor – Stil Chardonnay 2024
- Domeniile Sâmburești – Chateau Valvis Chardonnay 2024
- Cramele Recaș – Implicit Aligote 2024
- Cramele Recaș – Sole Feteasca Regala 2024
- Vinarte – Avenue Alb de Sâmburești Fetească Regală 2024
- Crama de Piatră – Boian Premium Fetească Albă & Fetească Regală 2024
Concursul de Bere “Treasures of the East” 2025
- One Beer Later – Imperial Stout (barrel)
- Zăganu – New England IPA
- Pardon Brewery – Bere AIPA
- Zăganu – 500 Imperial IPA
- Turnul Berarilor – Bere Zimca Pils
- Olovina – Pale Ale
- Curentu – USB Amper Ale
- Turnul Berarilor – Bruna
- Curentu – Adaptor la situatie
- Turnul Berarilor – Turnul Berarilor Lager
- Bere Antica – Antica Pale Ale
- AltGust – Acolo (APA)
- One Beer Later – New England IPA
- Scorillo – Aramie Amber Ale
- Pardon Brewery – Bere Pils
- Olovina – Olovina Pils
- Curentu– Intrerupator de munca Trippel
Concursul de Brânzeturi “Treasures of the East” 2025
- Brânză de Horezu, lapte de oaie; maturată 45 de zile – producător Five Continent
- Capriciu – lapte de capră; brânză cu crustă înflorită (maturată cu ajutorul mucegaiului alb), textură moale – producător Ferma Hărman
- River Blue – lapte de vacă; perioada de maturare: 3 luni; maturată cu mucegaiuri albastre – producător Ferma Dacilor
- Puturoasă de Trascău, lapte de vacă; perioada de maturare: 2 ani; brânză cu crustă spălată, pastă moale – producător De Colțești
- Telemea Țarina – lapte de oaie; perioada de maturare: 120 de zile; textură moale – producător Lactate Someșene
- Brânză de Teaca – lapte de vacă; brânză frământată – producător Lacto Sinelli
- Șvaițer – lapte de vacă; perioada de maturare: 3 luni; brânză tare, tip Emmental – producător Ținutul Călimanilor
- Tondello cu șofran – brânză din lapte de vacă, cu ingrediente; maturată 6 luni; textură semi-tare – producător Curtea Culorilor
- Brânză de burduf Stâna de Vaideeni – lapte de oaie; frământată – producător Stâna de Vaideeni
- Floare de Colț – vacă – maturată; brânză cu crustă înflorită (maturată cu mucegai alb) – producător De Colțești
- Brânza de Țaga – bivoliță – maturată în Grota de la Țaga; perioada de maturare: 28 de zile – producător Lactate Someșene
- Dida – lapte de oaie; perioada de maturare: 12 luni; pastă tare – producător Ferma Dacilor
- Natur – lapte de vacă; perioada de maturare: 6 luni; brânză tare, tip alpin – producător Manufactura de Brânză
Distincția “Treasures of the East” merge și către Apă
În completarea concursurilor menționate mai sus, distincția “Treasures of the East” merge și către Aqua Carpatica pentru apa de calitate pe care o produce și care a trecut de granițele țării noastre. Pe lângă vinuri, bere și brânzeturi, apa Aqua Carpatica se află pe lista comorilor din Estul Europei ce merită a fi descoperite!
Festivalul “Treasures of the East” este organizat de platforma We are România. You are Welcome, alături de Craiova, capitală Gastronomică Est- Europeană și Ramada Plaza Craiova, în parteneriat cu Corteva Agriscience și cu spijinul ialoc, FNDA – Federația Națională a Degustătorilor Autorizați și Stația Rombeer. Partener de Hidratare: Aqua Carpatica. Parteneri media: Vinul.ro, Cosmin Dragomir, Gastroart, Winesday.ro, Winesday App, Economie Rurală, G4Food, Trends by HRB, Horeca Insight, Winelover România.
Carmina Nițescu
Winesday.ro & Winesday App
În completarea concursurilor menționate mai sus, distincția “Treasures of the East” merge și către Aqua Carpatica pentru apa de calitate pe care o produce și care a trecut de granițele țării noastre. Pe lângă vinuri, bere și brânzeturi, apa Aqua Carpatica se află pe lista comorilor din Estul Europei ce merită a fi descoperite!
Festivalul “Treasures of the East” este organizat de platforma We are România. You are Welcome, alături de Craiova, capitală Gastronomică Est- Europeană și Ramada Plaza Craiova, în parteneriat cu Corteva Agriscience și cu spijinul ialoc, FNDA – Federația Națională a Degustătorilor Autorizați și Stația Rombeer. Partener de Hidratare: Aqua Carpatica. Parteneri media: Vinul.ro, Cosmin Dragomir, Gastroart, Winesday.ro, Winesday App, Economie Rurală, G4Food, Trends by HRB, Horeca Insight, Winelover România.
Carmina Nițescu
Winesday.ro & Winesday App