Șampania Regilor – Cartea lunii decembrie 2023

Șampania Regilor – Cartea lunii decembrie 2023


Cartea "Șampania Regilor. O istorie a primei fabrici de șampanie din România, Pivnițele Rhein & CIE (1892 - 2022)" scrisă de Dorin Stănescu a apărut în anul 2022 la editura Polirom.

Cartea te poartă prin istoria vinului spumant din România din vremea lui Carol I. Inițiativa Regelui Carol I de a dezvolta și moderniza România este o lecție despre modul în care voința unui om, credința lui în valori și principii, capacitatea de a-i mobiliza și însufleți pe ceilalți prin exemplul propriu pot genera transformări importante într-o țară.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, o comunitate mică de sași a înțeles potențialul Văii Prahovei și s-a stabilit în această zonă aflată la granița dintre Vechiul Regat și Austro-Ungaria. Cu sprijinul Regelui Carol I, în scurt timp aici s-a înregistrat cel mai mare ritm al industrializării din România.

Povestea familiei Rhein, care a jucat un rol esențial în modernizarea României, este strâns legată de cea a localităților de pe Valea Prahovei, în special Azuga, și a Casei Regale din România.

În Azuga au fost ridicate, printre altele, o fabrică de postav, una de bere, un depozit de vin și o fabrică de șampanie, aceasta din urmă făcând celebră familia Rhein atât în țară (unde firma sa a devenit furnizoare oficială a Casei Regale), cât și în străinătate. Istoria familiei s-a suprapus cu cea a șampaniei în România, de la primele reușite, câștigarea renumelui și anii de glorie, până la decăderea din perioada comunistă.

În Șampania regilor, Dorin Stănescu dezvăluie elementele care au dus la succesul uluitor al renumitei licori și la dezvoltarea fără precedent a localităților nou-industrializate, un exemplu că, atunci când oficialitățile și antreprenorii colaborează pentru un țel comun, nimic nu este imposibil.

Capitole:
  • Capitolul 1. De la cătunul Între Prahove la “Manchesterul României”. Scurtă istorie a așezării Azuga
  • Capitolul 2. Regele Carol I și construirea identității industriale la Azuga. Casa Regală a României și așezările de pe Valea Prahovei, 1881 – 1947
  • Capitolul 3. Familia Rhein și imperiul de la Azuga. Elemente de istorie a unei familii de sași și a coloniei germane de la Azuga și Bușteni
  • Capitolul 4. De la depozitul de vinuri la prima fabrică de șampanie din România. Schița unei istorii a industriei șampaniei românești până la 1948
  • Capitolul 5. De la Azuga la Paris, Londra și Barcelona via București. Participarea Firmei Rhein la marile expoziții universale și naționale. Strategii de publicitate și tipuri de reclame în presa națională
Motive pentru care să citești cartea: ai ocazia să afli cum era văzută lumea vinului în vechime și cum s-a dezvoltat industria vinului spumant în România.

Unde găsești cartea:
pe siteul editurii Polirom și în librăriile din toată țara.

Carmina Nițescu
Winesday.ro & Winesday App

Alte sugestii

"The Goode Guide to Wine" - Cartea lunii ianuarie 2025
"Red & White" - Cartea lunii decembrie 2024
"Odorama. Istoria culturală a mirosului" - Cartea lunii noiembrie 2024
"How to taste" - Cartea lunii octombrie 2024
"Istoria juridică a viței de vie și a Vinului la români. Volumul I" - Cartea lunii septembrie 2024