Vinurile medaliate la concursul Top Moldova 2023

Vinurile medaliate la concursul Top Moldova 2023


Pe 12 iunie 2023 a avut loc în București la inițiativa Vinul.ro și Corks Cozy Bar, primul concurs de vinuri dedicat exclusiv vinurilor din Republica Moldova.

Am avut bucuria de a fi invitată să fac parte din juriu așa că vin astăzi cu vești proaspete despre desfășurarea concursului, despre vinurile medaliate și cu câteva cuvinte spuse de Cezar Ioan, inițiatorul concursului, în cadrul unui scurt interviu pe care l-am făcut.

Concursul a strâns 101 de probe ce au fost degustate în orb de cele 4 comisii prezente. Fiecare comisie a fost formată din câte 5-6 membri ai juriului. Fiecare comisie a jurizat în jur de 25 de probe și a notat vinurile conform grilei stabilite: vinurile ce au primit între 85-89 de puncte s-au clasat la Medalie de Argint, cele cu 90-94 de puncte s-au clasat la Medalie de Aur și cele ce au avut cel puțin 95 de puncte au primit Marea Medalie de Aur.

Am făcut parte din comisia nr.2 și mă bucur că am avut și noi o Mare Medalie de Aur oferită în unanimitate de membrii comisiei. Este vorba despre vinul Individo Merlot & Cabernet Sauvignon 2017 al cramei Château Vartely.

Aveam să aflu ulterior, la anunțarea vinurilor medaliate, că Château Vartely se poate mândri nu numai cu o Mare Medalie ci cu două, a două fiind oferită vinului Taraboste Cabernet Sauvignon & Merlot 2018, plus alte medalii de aur. Cum la Château Vartely am ajuns prima dată în Moldova la acel prim tur de crame la care mi-am descoperit pasiunea pentru vin, nu am cum să nu mă bucur din suflet că această cramă a reușit o așa performanță!

Revenind la concurs l-am rugat pe Cezar să îmi spună mai multe despre ideea acestui concurs tocmai pentru că este vorba despre un concurs nou pe piață din România și, zic, eu, binevenit. În cele ce urmează las să curgă întrebările din interviu iar la final găsești și vinurile medaliate.

Carmina Nițescu: Bună Cezar! Mulțumesc frumos că ai acceptat să stăm puțin de vorbă despre cel mai recent concurs de vinuri organizat de Vinul.ro

Cezar Ioan:
Eu îți mulțumesc, Carmina, și sper ca discuția să fie de interes pentru publicul tău.

Carmina: Spune-mi te rog de unde ți-a venit ideea unui concurs cu vinuri exclusiv din Republica Moldova. Știu că tu organizezi și alte concursuri de vinuri, între care "Premiile de Excelență Vinul.ro”, care se refera la vinurile românești. Cum ți-a venit ideea cu vinurile din Moldova?

Cezar:
Tot aud în cercurile mele profesionale, în discuții cu producătorii români de vinuri, ce amploare și ce succes au început să aibă în special pe segmentele premium și superpremium vinuri din Republica Moldova. De cele mai multe ori, ei vorbesc chiar cu invidie și îngrijorare despre acest succes, dar din păcate nu înțeleg că acesta este rezultatul unei munci susținute și derulate împreună de către colegii lor de peste Prut. Dincolo de producători, care mă interesează mai puțin, important mi se pare că publicul consumator vorbește și consumă aceste vinuri: unele nume de crame din Republica Moldova sunt mult mai cunoscute decât multe altele, cu vechime mai mare, din România. Pentru ei mi s-a părut important să facem o radiografie a calității - așa cum este ea percepută de către profesioniștii din mediul academic de profil, din producția de vin și din rândul somelierilor și al comercianților.

Carmina: Care a fost procesul de înscriere în concurs? V-ați dus voi către crame sau ați avut cereri directe de la ei? Au avut cramele o limită anume de vinuri pe care le pot înscrie?

Cezar:
Noi am anunțat cramele atât prin mesaje directe (e-mail) cât și prin intermediul Oficiului Național al Viei și Vinului din Republica Moldova, iar doamna Elizaveta Breahnă, de acolo, ne-a făcut favoarea să transmită mai departe către membrii lor. Nu a existat vreo limitare cu privire la numărul de probe, dar cramele care au dorit să înscrie vinuri a trebuit să plătească o taxă de evaluare. Dincolo de aceste vinuri înscrise de către producători - care au fost cam o treime din totalul de 101 probe - am cumpărat noi vinuri de pe piața românească, fără vreo taxă, pe cheltuiala partenerilor noștri la fel de implicați și interesați în luminarea publicului autohton.

Carmina: Categoriile la care s-a jurizat au fost vinuri albe, rose și roșii, vinuri fortifiate și vinuri spumante. Câte probe au fost înscrise în total și câte medalii s-au dat? Știu că există o limită autoimpusă de voi în a da un maxim de medalii în funcție de numărul total de inscrieri.

Cezar:
Probe - 101, deși ne-am fi dorit mai multe. Medaliile au fost limitate la 1/3 din totalul probelor evaluate, ăsta e sistemul la concursurile Vinul.Ro. În total, au fost doar 3 Mari Medalii de Aur (peste 95 de puncte din totalul de 100 posibile), 12 Medalii de Aur (punctaje între 90-94.9) și 19 de Argint (punctaje între 85-89.0). Ar mai fi fost încă pe-atâtea cu medii de Argint - dar autolimitarea asta credem noi că face competiția și mai relevantă, nu ne dorim o “inflație” de medalii.

Carmina: Rezultatele tocmai au fost dezvăluite pe siteul Vinul.ro iar utilizatorii aplicatiei gasesc vinurile medaliate aici. 2 medalii au mers către aceeași cramă, la vinuri din două game diferite. Spune-mi te rog câte ceva despre acestea și despre modalitatea de jurizare.

Cezar:
Evident, niciun evaluator nu a cunoscut identitatea probelor prezentate. Sunt punctate, în diferite ponderi: aspectul vizual al vinului, aromele (calitate, intensitate, autenticitate), gustul (echilibru și calitate, persistență) și imaginea de ansamblu (armonie, echilibru între arome și gust) - așa că reușita celor de la Château Vartely, căci despre ei e vorba, mi se pare cu atât mai importantă. E important de știut că media finală este una care trebuie să reunească voturile unei majorități a juraților, mai ales atunci când e vorba de punctaje de o asemenea însemnătate - Mare Medalie de Aur.

Carmina: Spune-mi despre așteptări. Ai avut anumite așteptări legate de acest concurs, având în vedere experiența cu concursurile pe care le-ai organizat de atăția ani? Cum crezi că ajută medaliile obținute aici producătorii de vin și consumatorii?

Cezar:
Singura așteptare a fost să reușim să organizăm totul cât mai corect din punct de vedere al procesului de evaluare (temperatură ambiantă și a vinurilor, serviciu la masă, pahare, sistem de punctare electronic șamd) și cât mai transparent. Ne-am fi dorit mai multe vinuri înscrise de producători, dar probabil că ei au în considerare mai degrabă alte căi de a-și consolida imaginea pe piața românească - lucru care sper să se schimbe nu doar în legătură cu concursul nostru, care va fi repetat anual, ci și cu orice alte competiții corecte care construiesc, în fond, imaginea enologiei modlovenești în ochii publicului de la noi. M-am bucurat că am putut să organizăm o competiție focalizată strict pe cramele din Republica Moldova, cred că astfel ele vor primi mai multă atenție. De asemenea, ne dorim și să informăm publicul de la noi mai mult despre vinurile și cramele de acolo - tocmai fiindcă ele au o importanță tot mai mare în ochii publicului și în procesul comercial. Legat de medalii, eu cred că ele sunt foarte utile atât producătorilor, care au cu ce se lăuda fără să se laude singuri, cât și în ochii consumatorilor, care au nevoie reală de certificări independente cât mai credibile, cât mai vizibile și cât mai multe. Personal, cred mult că ȘI PUNCTAJELE PENTRU FIECARE LOT DE PRODUCȚIE sunt extrem de importante - în fapt, chiar mai importante decât medaliile, fiindcă reflectă mai nuanțat calitatea - dar asta e o discuție care necesită mai mult spațiu și mai multă atenție a cititorilor decât ne permite acest interviu. Dacă vei dori, cu drag stau la dispoziție în viitor, să explic de ce punctajele mi se par mai importante.

Carmina:  Cezar îți mulțumesc frumos pentru informații. Pe data viitoare!
Cezar:
Și eu îți mulțumesc. Pe data viitoare!

MARI MEDALII DE AUR (vinuri roșii):
  • Barbaro 2019, Fautor
  • Taraboste 2018, Château Vartely
  • Individo 2017,  Château Vartely
Lista detaliată cu toate vinurile medaliate la concursul Top Moldova 2023 o găsești aici, pe siteul Vinul.ro

Cine au fost evaluatorii vinurilor din Republica Moldova judecate la TOP MOLDOVA

Comisiile de evaluare au fost compuse din: 
  • Prof Dr Arina Antoce, USAMV București; 
  • Laura Copil, WSET Level 4, proprietar al wine bar-urilor VINO; 
  • Ruxandra Chendi, WSET Level 3, fondator CORKS; 
  • Mirela Mateescu, WSET Level 3, fondator A46 Venue; 
  • Carmina Nițescu, WSET Level 3, fondator al site-ului și aplicației pentru terminale mobile WinesDay, organizator de evenimente cu vin și enoturism; 
  • George Cojocaru, enolog și consultant; 
  • Liviu Gheorghe, DipWSET, membru Winelover România; 
  • Sergiu Nedelea, fondator WineTaste School, somelier, co-owner wine bar UVA; 
  • Daniel Zottu, somelier și enolog, Domeniile Ostrov;  
  • George Ignat, somelier, membru al Federației Naționale a Degustătorilor Autorizați din România (FNDA) și Winelover România; 
  • Teo Runceanu, somelier; 
  • Ovidiu Logigan, co-proprietar wine bar CORKS, diplomă de masterat la USAMV București, absolvent cursuri Eurosommelier; 
  • Mihai Vasile, somelier, importator de vinuri, proprietar al Vinmagazin.ro; 
  • Sorin Ștefan, distribuitor de vinuri; 
  • Zoli Toth, artist conceptual, wine lover, realizator al emisiunii pe teme de ecologie ECOFrecvența (RFI); 
  • Daniel Vrănescu, somelier; 
  • Marius Gheorghe, somelier; 
  • Dan Gheorghe, somelier; 
  • Adrian Badea, promotor de vinuri; 
  • Mihai Vișoiu, somelier; 
  • Gabi Alexe, co-proprietar Bucătăria.localfood.

Alte sugestii

Rezultate premiile de Excelență Vinul.ro (primăvară), BIO și Dulce & Aromat - 2024
Premiile de excelență Vinul.ro 2023 (ediția XV)
VINARIUM – International Wine Contest 2023 – interviu Cătălin Păduraru
Rezultatele Concursului de Vinuri Rose 2023
Premiile Vinuri BIO și Dulce & Aromat 2023 - Vinul.ro