Rezultatele Concursului de Vinuri Rose 2023

Rezultatele Concursului de Vinuri Rose 2023


Pe 14 mai 2023 a avut loc ediția cu numărul 11 a Concursului de Vinuri Rose, concurs organizat de asociația Winelover România.

Am avut ocazia să fac cunoștință mai îndeaproape cu acest concurs încă de anul trecut când am participat ca și membru al juriului atât la concursul oficial cât și la două preselecții de vinuri în cadrul cărora vinurile degustate au primit note iar cele cu notele cele mai mari au ajuns în finala Concursului de vinuri rose.

Cum anul acesta am fost și mai implicată în degustări ca și jurat, vin astăzi cu mai multe detalii despre Concursul de Vinuri Rose: despre cum se desfășoară, cum sunt alese probele ce intră în concurs, câte probe au ajuns în finală și, bineînțeles, care au fost cele câștigătoare.

Astfel, Concursul de Vinuri Rose este organizat de Asociația Winelover România întotdeauna pe data de 14 mai a fiecărui an. Motivul este unul simplu: rezultatele vin chiar înainte de începerea sezonului de vară, sezonul în care se savurează cel mai mult vinuri rose.

Cramele sunt invitate să își înscrie vinurile în concurs iar criteriile sunt: vinuri seci cu preț de raft între 20 și 70 ron.

În concurs intră numai vinuri românești din recolta anului anterior (în cazul de față, recolta 2022). Adică se vor juriza vinuri cât mai proaspete, numai bune de savurat în vara ce bate la ușă.

Concursul are două secțiuni: vinuri din soiuri nearomate și vinuri din soiuri aromate.

În cadrul soiurilor nearomate în mod obișnuit se primesc în concurs destul de multe probe, motiv pentru care Răzvan Stoenescu, reprezentantul Winelover România a decis ca în fiecare an înainte de concursul  oficial, să organizeze câteva preselecții de vinuri pentru a selecta vinurile care ajung în finală.

Atât concursul cât și preselecțiile sunt organizate alături de jurați, oameni cu diverse certificări din lumea vinului.

Foarte important: la toate preselecțiile și bineînțeles, la concursul final, toate probele trimise de crame spre analiză juriului se degusta "în orb", adică jurații nu pot vedea eticheta sticlei, jurizarea fiind făcută în cel mai corect mod posibil.

Anul acesta s-au organizat 4 Preselecții, am fost prezentă la toate și am încercat cele aproape 70 de probe propuse pentru concurs. Numai 14 vinuri însă au ajuns în finala din 14 mai. Acestea 14 probe au fost alese conform punctajului dat de fiecare echipa de Jurați la cele 4 Preselecții.

Concursul de Vinuri Rose ce a avut loc pe 14 mai a avut următoarele secțiuni:

Secțiunea soiuri nearomate: cele 14 vinuri au fost degustate în orb iar primele 7 care s-au clasat conform punctajului dat de juriu au mai fost degustate încă o dată într-o altă ordine și li s-au acordat din nou note. Dintre acestea 7, numai 3 au ajuns pe podium, cele cu notele cele mai mari obținute de la toate cele 3 comisii de jurați.

Secțiunea soiuri aromate: nu s-au organizat Preselecții în acest caz, în mod obișnuit aici fiind propuse mult mai puține vinuri de către producători.

Rezultatele Concursului de vinuri rose 2023, ediția cu numărul 11, sunt:

Secțiunea vinurilor nearomate:
Locul 1: Nedeea Rose Vinarte România
Locul 2: Mon Rose - Crama Pandora
Locul 3: Reveria - Crama Strunga

Secțiunea vinurilor aromate:
Locul 1: Diamond  Domeniile Averești
Locul 2: Răsărit Domeniile Prince Matei
Locul 3: C'est Soir Crama Hermeziu 

Pentru prima dată în istoria concursului de vinuri rose întâmplarea face că toate cele 3 vinuri din secțiunea nearomatelor să fie realizate numai din soiuri românești și anume:
  • Nedeea (Fetească Neagră + Băbească Neagră)
  • Mon Rose (Fetească Neagră)
  • Reveria (Fetească Neagră)
Ne așteaptă o vară toridă, iar rose-urile câștigătoare vor fi de mare autor în a potoli setea în zilele călduroase de vară când vom căuta puțină relaxare și vinuri savuroase.

O vară frumoasă îți doresc!

Carmina Nițescu
Winesday.ro & Winesday App 

Alte sugestii

Premiile de excelență Vinul.ro 2023 (ediția XV)
Vinurile medaliate la concursul Top Moldova 2023
VINARIUM – International Wine Contest 2023 – interviu Cătălin Păduraru
Premiile Vinuri BIO și Dulce & Aromat 2023 - Vinul.ro
Premiile de Excelență Vinul.ro 2022 (editia XIV)