Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului Românesc. 2 octombrie 2022

Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului Românesc. 2 octombrie 2022


Știai că România are o  „Zi Națională a Gastronomiei și Vinului Românesc”?

Aceasta se sărbătorește din 2019 încoace în prima duminică din luna octombrie și există datorită inițiativei celor 3 fondatori, Cezar Ioan (Vinul.ro și autorul cărții "Connaisseur fără ifose"), Cosmin Dragomir (Gastroart.ro și autorul cărții "Curatorul de Zacuscă") și a lui Chef Nico Lontras care au inițiat proiectul ce a fost adoptat cu 251 de voturi pentru, două abțineri și niciunul împotriva de către Camera Deputaților.

Astfel, avem astăzi o zi oficială în care să sărbătorim vinul și gastronomia, lucru binevenit în lumea iubitorilor de vin. Cum data de 2 octombrie (prima duminică din octombrie) se apropie, am zis să îți dau de veste despre evenimentele ce au ca punct central această sărbătoare și care se organizează atât pe 2 octombrie, cât și în zilele din jurul acestei date.

Așa că dacă vrei să sărbătorești și tu cu multă savoare această zi, ia în calcul următoarele evenimente organizate de:

  • Casa Timiș (2 octombrie 2022, Dealu Mare) - "Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului Românesc" se află la cea de-a treia ediție. Este locul în care se organizează în mod oficial această zi iar dacă alegi să mergi acolo îi vei întâlni și pe cei 3 inițiatori ai zilei. În plus vei afla și câștigătorii Premiilor de Excelență Vinul.ro ce vor fi anunțate în exclusivitate acolo. Despre acestea ai detalii suplimentare aici.

  • Valea Verde Retreat (2 octombrie 2022, Cund, Transilvania) organizează pe 2 octombrie două evenimente dedicate:
  • Winesday (5 octombrie 2022, București) - "Wine & Food Tour of România". Salutăm ideea zilei naționale a gastronomiei și vinului iar împreună cu Marius Tudosiei de la Băcănia Veche Delicatese & Grădină am pus la cale „Wine & Food Tour of România” - hai și tu să încerci 5 vinuri din 5 regiuni viticole ale României precum și preparate românești realizate cu ingrediente de la producători locali.

Pe lângă faptul că am urmărit evenimentele ce au fost anunțate cu ocazia acesta, am stat de vorbă cu 2 dintre inițiatorii acestei zile pentru a afla ce înseamnă pentru ei această zi și în ce locuri ne recomandă ei să o sărbătorim. Iată răspunsul lor:

Cezar Ioan aka Connaisseur

"Regional, sezonal, inspirat de tradiție, cu și de bun gust, fără naționalisme de grotă

Îmi doresc ca Ziua națională a gastronomiei și vinurilor din România să fie - acolo unde cineva se va osteni s-o sărbătorească, și în special în restaurante, pensiuni și puncte de gastronomie locală - de bun gust și cu gust bun, sezonal, regional, inspirat din tradiție și fără risipă, fără discursuri sforăitoare și fără naționalisme de grotă. Nu cred că există o rețetă prestabilită, dar cred că, dacă se respectă recomandările de mai sus, are șanse să fie o zi iubită, căutată, așa cum merită. Ca de obicei de la legiferare, o să petrec împreună cu Cosmin Dragomir și Chef Nico Lontras și cu ceilalți oaspeți ai Casei Timiș din Dealu Mare, un resort de excepție nu doar pentru România și care și-a legat cumva destinul în ospitalitate, încă de la început, de gastronomie și vinuri, de tradiție proiectată într-o modernitate rafinată. Recomand oricui!
"

Cosmin Dragomir aka Curator

"Uite că pentru al treilea an consecutiv petrec prima duminică din octombrie la Casa Timiș cu mâncare și vinuri bune alături de doi dintre cei mai buni prieteni – Cezar Ioan și Nico Lontras, ceea ce vă doresc tuturor. De fapt, cam despre asta ar trebui să fie vorba: să ieșim la restaurant și să ne simțim bine. Să ne bucurăm de un meniu special alături de cei dragi, fără festivisme pășuniste sau apucături ultranaționaliste. Să râdem și să povestim. Sâmbătă, pe 1 octombrie o să fiu cu alți prieteni la Rual – aprobistro unde o să facem fix același lucru, dar cu altă mâncare și alte vinuri. O să descopăr alte gusturi noi.

Mi-aș dori ca cei care vor merge în restaurantele care nu sărbătoresc această zi și să îi întrebe politicos: de ce? E un instrument gratuit care poate genera și profit și branding.  Să nu fie parte din zădărnicirea combaterii ignoranței. Nu o să lungesc răspunsul pentru că cei care nu înțeleg un mesaj scurt nu or să-l înțeleagă nici lung.
"

Acestea fiind spuse îți doresc să ai parte de experiențe frumoase cu ocazia Zilei Naționale a Gastronomiei și Vinului românesc, indiferent unde alegi să o petreci. Iar dacă ești în căutare de idei despre gastronomie și vin recomand să îi urmărești pe Cezar și Cosmin prin newsletterul ce l-au lansat împreună în această vara: Curator & Connaisseur. Te poți abona aici.

Carmina Nițescu
Winesday.ro & Winesday App

Alte sugestii

Vinurile din Serbia au ajuns în România
Vinuri din Georgia – crama Batono
Turismul oenologic din Romania va fi promovat la Bike Brussels 22-24 martie 2024
Velo Popas - prima certificare cicloturistică din România
2 ani de Winesday App