
Winebook: furnizor certificat de cursuri WSET - interviu Liviu Gheorghe
Începutul de an este un moment bun pentru a-ți face planuri inclusiv în ceea ce privește a învăța lucruri noi. Cum domeniul vinului este unul foarte ofertant și complex, există oportunitatea de a învăța mereu câte ceva nou.
Datorită acestui lucru am stat de vorbă cu Liviu Gheorghe, DipWSET și trainer în cadrul WINEBOOK despre cursurile certificate WSET - Wine and Spirits Education Trust pe care le predă în România în cadrul școlii Winebook. Mai jos găsești răspunsurile lui Liviu la întrebările mele.
Carmina Nițescu: Bună Liviu! Începem anul cu planuri noi de învățare în lumea vinului așa că te rog să îmi spui câte ceva despre Winebook, școală dedicată vinului ce organizează în România cursurile cu certificarea Wine & Spirits Education Trust - WSET.
Liviu Gheorghe: Bună Carmina, mulțumesc pentru invitația de a povesti despre WINEBOOK. Ideea WINEBOOK a apărut pe la sfârșitul anului 2020 când împreună cu Teodor Breazu cu care am fost coleg la cursurile de WSET Diplomă din Austria am decis să împărtășim și altora din pasiunea și cunoștintele noastre despre vin. Amândoi activăm în domenii de înalta tehnologie (eu în telecom iar Teodor la o companie de software din Brașov) și ne-am gândit noi că o școală de vin va fi o ocazie foarte bună să păstrăm “fresh” toate cunoștiintele dobândite. Numele îl aveam deja înregistrat fiind folosit la o aplicație mobilă de evaluare de vinuri, așa că lucrurile au decurs natural. A urmat un proces de autorizare cu cei de la WSET Londra, un program de “train the trainer” la Londra, iar în toamna lui 2021 am devenit furnizori autorizați de cursuri WSET în România. Primul curs a avut loc pe 4 Decembrie 2021, în București și a fost cu “casă închisă”. La acest moment peste 250 de cursanți ne-au trecut prin “mână”.
Carmina: Winebook are activitate în două orașe: București și Brașov. Spune-mi te rog câte ceva despre trainerii acestei școli.
Liviu: La acest moment doar eu și Teodor suntem traineri. Dacă nivelul activității o va cere ne vom largi cu siguranță echipa. În ce mă privește am absolvit WSET Diploma în Ianuarie 2020 la Weinakademie Rust din Austria fiind și primul din România care deține titlul de Weinakademiker. Bine, aceste studii au fost precedate și de un Masterat “românesc” ca să zic așa, în viticultură și vinificație obținut în anul 2017 la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București…..Deci, pasiunea pentru vinuri a mers mână în mână și cu studiul academic, căci din punctul meu de vedere, acestea două nu pot exista separat, mai ales când emiți păreri despre vinuri, jurizezi sau și mai important atunci când predai. Separat de activitatea de educator am participat și particip și anul acesta în calitate de jurat la mai multe ediții de concursuri naționale și internaționale, atât în țară cât și în străinătate, din care amintesc câteva : VINARIUM Internațional Wine Contest, Frankfurt International Wine Trophy, Concours International de Lyon, London Tasting Awards, Premiile de excelență Vinul.ro, Concursul național de Vinuri Roze, Concursul de Vinuri Bag în Box. Sunt membru activ al comunității Winelover din România unde în 2022 și 2024 în calitate de căpitan de echipa am câștigat locul 1 și locul 2 cu echipa Winelover România, la edițiile din anii respectivi al Concursului Marea degustare de la Iași, știi bine ce rezultat frumos am făcut împreună, ca și coechipieri în 2024. De anul trecut realizez la televiziunea Aleph News niște shorturi de vin sub titlul “Winecentziatul”: https://alephnews.ro/emisiune/winecentziatul/ . Deci dacă nu mă “prinzi” la TV, le poți viziona la link ul mai sus menționat.
Teodor Breazu este WSET Diplomă Student, pe ultima sută de metri în obținerea diplomei și un exemplu privind modul în care a îmbinat pasiunea pentru sistemele informatice din activitatea de zi cu zi cu cea pentru vinuri, concretizată prin realizarea unor aplicații software web și mobile dedicate viticulturii și evenimentelor de degustare. Organizează evenimente de degustare de vinuri și “cochetează” cu importul și comercializarea online a unor branduri de vin.
Carmina: Cu ce se deosebește Winebook față de alți furnizori ai cursurilor WSET?
Liviu: În primul rând prin calitatea cursurilor, indiferent de nivel. Atunci când am fost “treinuiti” special ca să zic așa pentru a preda la rândul nostru, am văzut și ni s-a inoculat ce înseamnă calitatea unui curs și a unei predări. Cursurile sunt ținute după un program ferm, doar în engleză, iar vinurile degustate la curs respectă în cel mai mic detaliu cerințele cursului așa cum o cere societatea mama, acreditoare. Adică, dacă la curs trebuie să caracterizăm un anume soi de strugure sau un anumit vin recomandat de ei că fiind din gama “very good” sau “outstanding”, păi atunci acest vin îl cumpărăm și-l analizăm cu cursanții, nu facem rabat de la calitate. Totodată, cursanții care au început cu noi nivelul 1 și și-au dorit să continue și nivelurile următoare, tot pe noi ne-au ales. Avem cursanți care deși nu sunt în domeniu, dar au absolvit nivelul 1, și-au dorit să urmeze și următoarele niveluri, doar pentru că le-au plăcut cursurile, calitatea lor, informațiile și modul cum le-au dobândit, le-am trezit curiozitatea de a știi din ce în ce mai multe despre acest domeniu. Și repet, sunt oameni care nu sunt în domeniu, nu au nevoie de acreditări, sunt pur și simplu amatori, pasionați de vin. Am avut și cursanți care au ajuns la noi datorită primirii ca și cadou a unui curs nivelul 1 și care au fost atât de atrași de curs, încât au urmat și celelalte niveluri, inclusiv nivelul 3, ultimul care se face la noi în țară.
Acum sper să avem același success și pe viitor, la cursurile de….bere. Da, suntem în proces de autorizare și pentru acest tip de cursuri, având în vedere cererea crescândă pentru această băutură.
Pot spune că de când am început să predăm am realizat că ne place foarte mult să învățăm oameni, să transmitem mai departe din cunoștințele noastre, să fim”profesori” și cred că asta se transmite foarte bine la cursurile susținute de noi. Poate că este “harul” nostru descoperit mai târziu….Never say never!
Carmina: Cui se adresează fiecare nivel al cursurilor WSET, cum se desfășoară fiecare curs și ce certificare se obține la final.
Liviu: WSET este una din cele mai apreciate școli din lume ce furnizează cursuri în domeniul băuturilor alcoolice. Din 1969 furnizează cursuri în domeniul vinurilor, distilate, sake și din 2024 și pentru bere. Diplomele WSET sunt recunoscute internațional fiind una din cele mai râvnite acreditări. Pentru fiecare specialitate de băuturi alcoolice, cursurile sunt structurate pe module/niveluri. Nivelul 1 este adresat începătorilor sau celor care fac primii pași în domeniu. Nivelul 2 este considerat ca fiind unul intermediar destinat celor care doresc să-și lărgească cunoștințele în specialitatea respectivă. Nivelul 3 este pentru avansați iar cunoștințele dobândite sunt la nivel de detaliu. Nivelul 4 care există doar pentru vinuri este considerat “expert” fiind nu mai mulți de 11.000 de persoane în lume cu această certificare. Acest ultim nivel nu se face încă în România.
Noi ca WINEBOOK furnizăm cursuri doar în format fizic (cu participare în clasa) considerând că experiență degustării și interacțiunea dintre cursant și educator nu poate fi atinsă în format online. Și când bei un pahar de vin și stai la o poveste parcă îți vine să-l bei cu cineva față în față, nu cu o figură dintr-un computer. Adică noi împletim academicul cu plăcerea/pasiunea. Cursurile și examenele sunt exclusiv în limba engleză. Absolvirea examenului implică și acordarea unei diplome aferentă nivelului respectiv, recunoscută internațional și a insignei.
Datorită acestui lucru am stat de vorbă cu Liviu Gheorghe, DipWSET și trainer în cadrul WINEBOOK despre cursurile certificate WSET - Wine and Spirits Education Trust pe care le predă în România în cadrul școlii Winebook. Mai jos găsești răspunsurile lui Liviu la întrebările mele.
Carmina Nițescu: Bună Liviu! Începem anul cu planuri noi de învățare în lumea vinului așa că te rog să îmi spui câte ceva despre Winebook, școală dedicată vinului ce organizează în România cursurile cu certificarea Wine & Spirits Education Trust - WSET.
Liviu Gheorghe: Bună Carmina, mulțumesc pentru invitația de a povesti despre WINEBOOK. Ideea WINEBOOK a apărut pe la sfârșitul anului 2020 când împreună cu Teodor Breazu cu care am fost coleg la cursurile de WSET Diplomă din Austria am decis să împărtășim și altora din pasiunea și cunoștintele noastre despre vin. Amândoi activăm în domenii de înalta tehnologie (eu în telecom iar Teodor la o companie de software din Brașov) și ne-am gândit noi că o școală de vin va fi o ocazie foarte bună să păstrăm “fresh” toate cunoștiintele dobândite. Numele îl aveam deja înregistrat fiind folosit la o aplicație mobilă de evaluare de vinuri, așa că lucrurile au decurs natural. A urmat un proces de autorizare cu cei de la WSET Londra, un program de “train the trainer” la Londra, iar în toamna lui 2021 am devenit furnizori autorizați de cursuri WSET în România. Primul curs a avut loc pe 4 Decembrie 2021, în București și a fost cu “casă închisă”. La acest moment peste 250 de cursanți ne-au trecut prin “mână”.
Carmina: Winebook are activitate în două orașe: București și Brașov. Spune-mi te rog câte ceva despre trainerii acestei școli.
Liviu: La acest moment doar eu și Teodor suntem traineri. Dacă nivelul activității o va cere ne vom largi cu siguranță echipa. În ce mă privește am absolvit WSET Diploma în Ianuarie 2020 la Weinakademie Rust din Austria fiind și primul din România care deține titlul de Weinakademiker. Bine, aceste studii au fost precedate și de un Masterat “românesc” ca să zic așa, în viticultură și vinificație obținut în anul 2017 la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București…..Deci, pasiunea pentru vinuri a mers mână în mână și cu studiul academic, căci din punctul meu de vedere, acestea două nu pot exista separat, mai ales când emiți păreri despre vinuri, jurizezi sau și mai important atunci când predai. Separat de activitatea de educator am participat și particip și anul acesta în calitate de jurat la mai multe ediții de concursuri naționale și internaționale, atât în țară cât și în străinătate, din care amintesc câteva : VINARIUM Internațional Wine Contest, Frankfurt International Wine Trophy, Concours International de Lyon, London Tasting Awards, Premiile de excelență Vinul.ro, Concursul național de Vinuri Roze, Concursul de Vinuri Bag în Box. Sunt membru activ al comunității Winelover din România unde în 2022 și 2024 în calitate de căpitan de echipa am câștigat locul 1 și locul 2 cu echipa Winelover România, la edițiile din anii respectivi al Concursului Marea degustare de la Iași, știi bine ce rezultat frumos am făcut împreună, ca și coechipieri în 2024. De anul trecut realizez la televiziunea Aleph News niște shorturi de vin sub titlul “Winecentziatul”: https://alephnews.ro/emisiune/winecentziatul/ . Deci dacă nu mă “prinzi” la TV, le poți viziona la link ul mai sus menționat.
Teodor Breazu este WSET Diplomă Student, pe ultima sută de metri în obținerea diplomei și un exemplu privind modul în care a îmbinat pasiunea pentru sistemele informatice din activitatea de zi cu zi cu cea pentru vinuri, concretizată prin realizarea unor aplicații software web și mobile dedicate viticulturii și evenimentelor de degustare. Organizează evenimente de degustare de vinuri și “cochetează” cu importul și comercializarea online a unor branduri de vin.
Carmina: Cu ce se deosebește Winebook față de alți furnizori ai cursurilor WSET?
Liviu: În primul rând prin calitatea cursurilor, indiferent de nivel. Atunci când am fost “treinuiti” special ca să zic așa pentru a preda la rândul nostru, am văzut și ni s-a inoculat ce înseamnă calitatea unui curs și a unei predări. Cursurile sunt ținute după un program ferm, doar în engleză, iar vinurile degustate la curs respectă în cel mai mic detaliu cerințele cursului așa cum o cere societatea mama, acreditoare. Adică, dacă la curs trebuie să caracterizăm un anume soi de strugure sau un anumit vin recomandat de ei că fiind din gama “very good” sau “outstanding”, păi atunci acest vin îl cumpărăm și-l analizăm cu cursanții, nu facem rabat de la calitate. Totodată, cursanții care au început cu noi nivelul 1 și și-au dorit să continue și nivelurile următoare, tot pe noi ne-au ales. Avem cursanți care deși nu sunt în domeniu, dar au absolvit nivelul 1, și-au dorit să urmeze și următoarele niveluri, doar pentru că le-au plăcut cursurile, calitatea lor, informațiile și modul cum le-au dobândit, le-am trezit curiozitatea de a știi din ce în ce mai multe despre acest domeniu. Și repet, sunt oameni care nu sunt în domeniu, nu au nevoie de acreditări, sunt pur și simplu amatori, pasionați de vin. Am avut și cursanți care au ajuns la noi datorită primirii ca și cadou a unui curs nivelul 1 și care au fost atât de atrași de curs, încât au urmat și celelalte niveluri, inclusiv nivelul 3, ultimul care se face la noi în țară.
Acum sper să avem același success și pe viitor, la cursurile de….bere. Da, suntem în proces de autorizare și pentru acest tip de cursuri, având în vedere cererea crescândă pentru această băutură.
Pot spune că de când am început să predăm am realizat că ne place foarte mult să învățăm oameni, să transmitem mai departe din cunoștințele noastre, să fim”profesori” și cred că asta se transmite foarte bine la cursurile susținute de noi. Poate că este “harul” nostru descoperit mai târziu….Never say never!
Carmina: Cui se adresează fiecare nivel al cursurilor WSET, cum se desfășoară fiecare curs și ce certificare se obține la final.
Liviu: WSET este una din cele mai apreciate școli din lume ce furnizează cursuri în domeniul băuturilor alcoolice. Din 1969 furnizează cursuri în domeniul vinurilor, distilate, sake și din 2024 și pentru bere. Diplomele WSET sunt recunoscute internațional fiind una din cele mai râvnite acreditări. Pentru fiecare specialitate de băuturi alcoolice, cursurile sunt structurate pe module/niveluri. Nivelul 1 este adresat începătorilor sau celor care fac primii pași în domeniu. Nivelul 2 este considerat ca fiind unul intermediar destinat celor care doresc să-și lărgească cunoștințele în specialitatea respectivă. Nivelul 3 este pentru avansați iar cunoștințele dobândite sunt la nivel de detaliu. Nivelul 4 care există doar pentru vinuri este considerat “expert” fiind nu mai mulți de 11.000 de persoane în lume cu această certificare. Acest ultim nivel nu se face încă în România.
Noi ca WINEBOOK furnizăm cursuri doar în format fizic (cu participare în clasa) considerând că experiență degustării și interacțiunea dintre cursant și educator nu poate fi atinsă în format online. Și când bei un pahar de vin și stai la o poveste parcă îți vine să-l bei cu cineva față în față, nu cu o figură dintr-un computer. Adică noi împletim academicul cu plăcerea/pasiunea. Cursurile și examenele sunt exclusiv în limba engleză. Absolvirea examenului implică și acordarea unei diplome aferentă nivelului respectiv, recunoscută internațional și a insignei.
Carmina: Recomanzi aceste cursuri celor care vor să lucreze în domeniu sau și celor care au o curiozitate legată de vin?
Liviu: Cursurile se adresează atât celor care vor să lucreze în domeniu fie că sunt la început sau doresc să își lărgească cunoștiințele (asta și deoarece o certificare WSET are “greutate”) cât și celor curioși în ale vinului. Din experiență de până acum proporția este oarecum egală între cele 2 categorii.
Carmina: Am văzut că ați anunțat deja programul cursurilor pentru prima parte a lui 2025, urmează să aveți Level 1 în 15 martie în București și în 19 aprilie la Brașov, Level 2 în 14-16 martie și 23 - 26 mai la Brașov, Level 3 în 9-13 iulie în București. Spune-mi te rog despre procesul de înscriere și dacă mai sunt locuri.
Liviu: Pentru toate cursurile menționate de tine formalitățile de înregistrare/rezervare sunt active. Avem ceva rezervări efectuate dar mai sunt locuri disponibile pentru toate cursurile. Efervescența înscrierilor apare cu circa 3 – 4 săptămâni înainte de data fiecărui curs. Odată înscriși, contactăm individual fiecare potențial cursant pentru formalitățile de contract și plată. Este un proces simplu și rapid.
Carmina: În măsură în care există interes față de organizarea cursurilor WSET și în alte orașe în afară de București și Brașov, Winebook ar putea organiza? Care sunt condițiile pentru organizarea unui curs în alte orașe?
Liviu: Avem deschidere totală în a organiza punctual cursuri și în alte orașe cu condiția să avem un număr minim de cursanți astfel încat să acoperim costurile de deplasare. De asemenea, dacă de exemplu crame sau companii din domeniul ospitalității doresc să ofere angajaților proprii cursuri în format WSET ne deplasăm și oferim cursuri în locațiile respective.
De asemenea, în afara cursurilor organizăm și degustări ca și “team building” pentru companii, degustări private, fie cu o anumită temă, așa numitele “verticale” sau “orizontale”, fie în general, funcție de cerințe/gusturi. Asigurăm și consultanță în alegerea vinurilor cu ocazia diferitelor evenimente.
Carmina: Liviu, îți mulțumesc pentru răspunsurile la întrebări și sper că utilizatorii aplicației Winesday App să aibă o imagine mai clară asupra cursurilor WSET precum și asupra Winebook, școală de vin pe care o reprezinți și care face cursurile acestea cu atâta dedicare. Ținem legătură pe viitor!
Liviu: Mulțumesc și eu pentru că mi-ai dat posibilitatea să mă fac cunoscut și utilizatorilor aplicației Winesday App și așa cum ai spus… Ținem legătura pe viitor!
Carmina Nițescu
Winesday.ro & Winesday App
Liviu: Cursurile se adresează atât celor care vor să lucreze în domeniu fie că sunt la început sau doresc să își lărgească cunoștiințele (asta și deoarece o certificare WSET are “greutate”) cât și celor curioși în ale vinului. Din experiență de până acum proporția este oarecum egală între cele 2 categorii.
Carmina: Am văzut că ați anunțat deja programul cursurilor pentru prima parte a lui 2025, urmează să aveți Level 1 în 15 martie în București și în 19 aprilie la Brașov, Level 2 în 14-16 martie și 23 - 26 mai la Brașov, Level 3 în 9-13 iulie în București. Spune-mi te rog despre procesul de înscriere și dacă mai sunt locuri.
Liviu: Pentru toate cursurile menționate de tine formalitățile de înregistrare/rezervare sunt active. Avem ceva rezervări efectuate dar mai sunt locuri disponibile pentru toate cursurile. Efervescența înscrierilor apare cu circa 3 – 4 săptămâni înainte de data fiecărui curs. Odată înscriși, contactăm individual fiecare potențial cursant pentru formalitățile de contract și plată. Este un proces simplu și rapid.
Carmina: În măsură în care există interes față de organizarea cursurilor WSET și în alte orașe în afară de București și Brașov, Winebook ar putea organiza? Care sunt condițiile pentru organizarea unui curs în alte orașe?
Liviu: Avem deschidere totală în a organiza punctual cursuri și în alte orașe cu condiția să avem un număr minim de cursanți astfel încat să acoperim costurile de deplasare. De asemenea, dacă de exemplu crame sau companii din domeniul ospitalității doresc să ofere angajaților proprii cursuri în format WSET ne deplasăm și oferim cursuri în locațiile respective.
De asemenea, în afara cursurilor organizăm și degustări ca și “team building” pentru companii, degustări private, fie cu o anumită temă, așa numitele “verticale” sau “orizontale”, fie în general, funcție de cerințe/gusturi. Asigurăm și consultanță în alegerea vinurilor cu ocazia diferitelor evenimente.
Carmina: Liviu, îți mulțumesc pentru răspunsurile la întrebări și sper că utilizatorii aplicației Winesday App să aibă o imagine mai clară asupra cursurilor WSET precum și asupra Winebook, școală de vin pe care o reprezinți și care face cursurile acestea cu atâta dedicare. Ținem legătură pe viitor!
Liviu: Mulțumesc și eu pentru că mi-ai dat posibilitatea să mă fac cunoscut și utilizatorilor aplicației Winesday App și așa cum ai spus… Ținem legătura pe viitor!
Carmina Nițescu
Winesday.ro & Winesday App