Ce vin savurăm la masa de Paște?

Ce vin savurăm la masa de Paște?


Au mai rămas câteva zile până la Paște așa că vin aici cu câteva recomandări de vin potrivite pentru Masa de Paște pe care știu că o aștepți cu nerăbdare.

Paștele este o ocazie numai bună pentru a lua o pauză, pentru a petrece timp alături de cei dragi, dar și a te răsfăța cu bunătăți. Pune-ți în minte ca anul acesta să savurezi masa de Paște (și toate mesele din preajma acesteia) cu măsură, iar la preparatele culinare să alegi vinuri potrivite cu gustul tău.

Și cum te pregătești de sărbătoare, în cele ce urmează găsești câteva recomandări de vinuri potrivite. Vin spumant, vin alb, rose sau roșu, câte ceva care să se potrivească pentru fiecare membru al familiei. Nu de-alta, dar dacă ai în plan să petreci alături de cei dragi, poate îți iei de aici câte o idee de cadou.

Masa de Paște poate începe cu un spumant ușor și proaspăt atât că și welcome drink, cât și ca și băutură potrivită pentru aperitive. Cu o aciditate ridicată, spumantele sunt potrivite cu mâncăruri puțin mai grase așa că dacă alegi unul pentru începutul mesei este foarte potrivit.

Recomand aici pe de o parte Bendis Nadir (realizat din struguri Pinot Noir și Chardonnay) și Bendis Rose (realizat din struguri Pinot Noir) de la crama Petro Vaselo, ambele fiind foarte proaspete, iar pe de altă parte spumantul Rhein Extra Imperial Brut (realizat din struguri Chardonnay), de la The Iconic Estate.

Din categoria vinuri liniștite poți începe masa de Paște cu o Crâmpoșie Selecționată de la Avincis sau cu Ceva Nou - Crâmpoșie Aromată de la crama Bauer sau cu o Fetească Regală din gama Viile Metamorfosis de la crama cu același nume. Pe toate trei le-am încercat de curând și sunt pe cât de savuroase, pe atât de diferite. Sau, dacă îți dorești să servești vinuri din soiuri internaționale un Sauvignon Blanc nu va da greș. Găsești la cramă Aurelia Vișinescu în gama Karakter un Sauvignon Blanc excelent, la crama Liliac noul vin Very Vienna este tot un Sauvignon Blanc.

În funcție de preparatele pe care le ai pe masă și de dispoziție, poți continua cu un vin alb, sau poți trece la un vin rose. Vinurile rose din recolta 2021 au început deja să apară de ceva vreme iar aici am mai multe recomandări: vinurile “Francesca” (realizat din struguri Sangiovese) și “Bătută” (realizat din struguri Cabernet Sauvignon) de la Licorna Winehouse, Cuvee Sissi (Pinot Noir) de la cramă S.E.R.V.E. sau Sur Mer Rose de la Crama Rasova. Cum cel mai probabil știi deja, vinurile rose se savurează cât mai proaspete iar acestea 4 enumerate mai sus au fost deja propuse pentru concursul de vinuri rose din acest an.

Pe măsură ce treci la a două parte a mesei vei ajunge la vinuri roșii, vinuri mai complexe, dintre care enumăr aici:

  • Anno 5 1909 de la Licorna Winehouse este un cupaj realizat din struguri vinificati în ani diferiți: Fetească Neagră recolta 2018, Cabernet Sauvignon și Merlot recolta 2016. Este un vin ce a primit Marea Medalie de Aur la Concursul Vinul.ro în 2021 și unul din vinurile ce au primit cele mai multe recomandări în diferite degustări pe care le-am organizat sau la care am mers ca și participant.
  • Taraboste Cabernet Sauvignon & Merlot: Taraboste este gama de vârf a cramei Château Vartely din Republica Moldova. De-a lungul timpului am avut ocazia să încerc mai multe recolte din acest vin, iar astăzi mai este disponibilă la Produse Moldovenești (importatorul vinurilor Château Vartely în România) atât recolta 2016 cât și recolta nou lansată, 2017. Ambele recolte reprezintă vinuri complexe, gastronomice, cu arome intense de coacăze negre, prune uscate și cireșe amare. Vinurile acestea au fost învechite câte 18 luni în butoaie de stejar și sunt potrivite a fi servite cu carne roșie și brânzeturi maturate. Dacă decizi că acest vin este potrivit pentru tine, adaugă codul WINESDAY10 în comanda ta în magazinul online Produse Moldovenești și vei avea 10% reducere.

  • Syrah Via Colțul Pietrei de la crama Viile Metamorfosis (despre care am povestit aici): ajuns la recolta 2018, vinul provine de pe o plantație de numai 5,2 hectare situată în regiunea Dealu Mare. Este un vin cu arome de fructe negre și roșii, dar și condimente precum piper negru și roșu și ciocolată amară. Vinul este învechit atât în butoaie de stejar de 225 litri cât și în budane de lemn de 7500 ml, acest lucru asigurând o catifelare ridicată a vinului.

  • Tot de la Viile Metamofosis recomand Fetească Neagră 2020: un vin ce tocmai a primit atât Locul 1 la Premiul Publicului cât și Marea Medalie de Aur la Campionatul Național de Vinuri – Fetească Neagră organizat de Vinador la început de aprilie. Este o Fetească Neagră din recolta anului 2020 ce surprinde prin aromele de prune uscate și vișine coapte. Este un vin ușor de asociat cu mâncărurile din carne roșie, însă este totodată și un vin ce poate fi savurat la fel de ușor și singur, fără mâncare alături.
La finalul mesei, dacă îți dorești să mai zăbovești puțin alături de cei dragi recomand să savurezi un spumant mai complex iar aici poți încerca o cava. “Cava” este spumantul făcut după metoda tradițională (ca și șampania) în Spania. Am încercat mai multe tipuri de cava de-a lungul timpului și cel care mi-a rămas de ceva vreme în suflet este Cava Gran Reserva PUR 2012 de la Adernats Vins & Cava pe care îl găsești la TheWinederers – importatorul oficial al vinurilor Adernats în România. Acesta este realizat din struguri Macabeo și Xarel·lo (soiuri din Spania specifice pentru producția de cava), a fost maturat în sticlă mai mult de 60 de luni și se deosebește prin aromă de brioșă, pâine prăjită și gutuie. Este un spumant potrivit în zi de sărbătoare, iar dacă vrei să îl încerci află că ai 10% reducere în magazinul online TheWinederers dacă incluzi în comanda ta codul WINESDAY10.

Acestea fiind spuse sper ca vinurile de mai sus să te fi inspirat și să alegi pe cele potrivite pentru tine. Îți doresc de pe acum Paște Fericit și zile cât mai frumoase în compania celor dragi!

Carmina Nițescu
Winesday.ro & Winesday App

Alte sugestii

Vinuri din Georgia – crama Batono
Turismul oenologic din Romania va fi promovat la Bike Brussels 22-24 martie 2024
Velo Popas - prima certificare cicloturistică din România
2 ani de Winesday App
Novak Winery pune în valoare soiurile locale Moldovenești