Velo Popas - prima certificare cicloturistică din România

Velo Popas - prima certificare cicloturistică din România


Bike in Time aduce în România prima certificare cicloturistică. Cum ești într-o aplicație de vin, vei vedea în cele ce urmează ce legătură are această certificare cu iubitorii de vin.

Cu sloganul “Popasuri SMART, prietenoase cu bicicliștii”, Velo Popas invită unitățile de cazare, restaurantele & puncte gastronomice locale, precum și atracțiile turistice (unde sunt incluse și cramele), să se înscrie pe platforma cu același nume ce este disponibilă iubitorilor de plimbări pe bicicletă din mai multe colțuri ale Europei. Fiecare companie în parte are de îndeplinit anumite criterii (unele obligatorii, altele recomandate) pentru a primi certificarea, acestea regăsindu-se în imaginile de mai jos.

Printre avantajele certificarii enumerăm:
  • Singura certificare națională pentru furnizorii de servicii de care benficiază cicloturiștii  
  • O recunoaștere internațională, inclusiv de către European Cyclists Federation și de către Ministerul de resort din România
  • Promovare internațională, pe site-uri dedicate bicicliștilor
  • Atragerea unei nișe de turism în creștere
  • Un instrument de marketing eficient: definire clară a grupului țintă, diferențiere față de alte servicii

În Europa certificările „cycling friendly”, sunt un instrument folosit de turiști, dar și de unitățile certificate. Velo Popas face parte din rețeaua Cyclists Welcome care certifică și promovează în fiecare țară (Cehia-Slovacia- Polonia-Ungaria – România) unitățile de primire prietenoase cu bicicliștii. Velo Popas este prima certificare dedicată serviciilor de cicloturism din România, celelalte țări menționate mai sus având certificări și platforme asemănătoare.

În România, certificarea Velo Popas este oferită de POPASURI – Asociația de protejare și ocrotire a patrimoniului prin activități sustenabile si responsabile, iar certificatorul este agenția „Bike in time” – operator specializat în cicloturism.

Am stat de vorba cu Ionuț Maftei, reprezentantul agenției Bike in Time și cel care a adus această certificare în România și las mai jos cele discutate cu el.

Carmina: Cum te-ai gândit sa aduci aceasta certificare în România? Ce plus consideri ca aduce ea activității pe care o ai cu Bike in Time?

Ionuț: Acum doi ani am fost implicat într-un proiect european regional, cu nouă țări participante. Împreună am creionat rețele de cicloturism naționale, am făcut strategii naționale de ciclturism și am promovat utilizarea bicicletei în regiunea Dunării. Totul a culminat cu o strategie velo pentru întreaga regiune a Dunării. Eu m-am ocupat (împreună cu partenerii sloveni) de partea de turism a strategiei, iar aceste certificări „cycling friendly” pentru furnizorii de servicii au fost discutate destul de mult ca fiind importante în viitor, atât pentru turiști, cât și pentru furnizorii de servicii.

Pentru că noi nu aveam încă așa ceva, mi-a rămas gândul o perioadă la aceste certificări. După o perioadă am și luat decizia de a crea sau de a aduce o astfel de certificare. În acest fel pot să mai contribui cu ceva la dezvoltarea cicloturismului și am rămas cu ceva concret la finalul acestui proiect. Proiectul s-a numit
Danube Cycle Plans a fost parte din programul Interreg - Danube Transnational Programme, partenerul român a fost Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare in Turism (INCDT), iar mai multe detalii sunt aici.

Carmina: Înțeleg ca certificarea VeloPopas face parte dintr-un grup din Europa Centrală, alături de Cehia, Slovacia, Polonia și Ungaria. Fiecare țară are platforma proprie cu nume propriu, însă asemănătoare una cu alta. Cum știu bicicliștii din celelalte țări că există platforma aceasta și în România? Pot ei contacta direct furnizorii din platformă pentru rezervări?

Ionuț:
Turiștii care își planifică vacanțele pot afla de existența serviciilor „cycling friendly” din diverse surse, în principal online. În prezent cea mai importantă sursă online este platforma EuroVelo, care are o pagină destinată acestor certificări în Europa. Pe lângă partea online, există și promovarea prin marcarea unor semne specifice, logo și indicatoare în apropierea unităților de cazare, restaurantelor și obiectivelor turistice. Asta ar fi o a doua fază a proiectului, dar ea se desfășoară în paralel.

Carmina: Între tururile pe bicicleta pe care le organizezi, o bună parte sunt la crame. Care este feedbackul primit de la turiștii străini cu care lucrezi și pe care îi duci la cramele din România? Le place la noi? Cum e vinul? Cum sunt plimbările pe bicicletă în zone viticole de la noi?

Ionuț:
Așa este, turismul la crame combinat cu partea activă (biciclete, drumeții, călărie, etc) funcționează foarte bine, nu doar la noi, ci peste tot. Feedbackul este foarte bun/pozitiv, și pentru că noi mai întrebăm turiștii legat de nivelul serviciilor, am aflat și posibile explicații. Una dintre ele îmi place mult și am auzit-o de la mai mulți turiști, care au participat la experiențe similare și în alte țări, astfel că au putut face diferențe: noi fiind la început de drum în turismul viticol, încă organizăm tururile și degustările cu oamenii care sunt direct implicați în procesul de fabricație și în afacere, uneori chiar cu proprietarii de crame sau cu managerii. Asta le aduce turiștilor un plus de informații, inclusiv din zona tehnică, financiară, etc., ceea ce nu se mai întâmplă în țările cu o tradiție mai înaintată, unde de partea turistică se ocupă ghizi - aceștia știu foarte bine să prezinte, dar nu pot oferi informații suplimentare sau caracteristice cramelor. Este un avantaj pe care probabil îl vom pierde pe măsură ce partea turistică se va dezvolta, dar deocamdată îl folosim ca un atu la care turiștii nu se așteaptă.

Dacă vinul este bun? Eu zic că da, până acum nu am avut oaspeți dezamăgiți de calitate, ci mai mult de faptul că nu îl pot achiziționa din țările lor.

Cum sunt plimbarile pe aici? Aș spune că la relief și priveliști suntem la același nivel. De exemplu Dealu Mare și Dealurile Moldovei au aceeași altitudine și aceeași dificultate cu Toscana, Burgundia sau Bordeaux. Ce ne lipsește este o semnalizare a infrastructurii, dar probabil asta va veni în perioada următoare, iar certificările similare Velo Popas au ajutat la vizualizarea punctelor de interes pe traseu.


Carmina: Platforma Velo Popas are 3 categorii: “Unități de cazare și Campinguri”, “Atracții Turistice” și “Gastronomie” (aici se pot înscrie Restaurante și puncte gastronomice). Cramele se pot înscrie la secțiunea "Atracții turistice". Spune-mi mai multe despre asta.

Ionuț:
Cramele au avut nevoie de o discuție separată de restul beneficiarilor. Instinctiv am încadra cramele în categoria „gastronomie”: ele nu sunt muzee/ monumente/ obiective turistice, iar vinul face parte din gastronomie. Însă prezentarea cramelor este foarte similară unei prezentări de obiective turistice (biserici de exemplu), iar degustarea în sine este un „performance” făcut de ghidul cramei. Deci partea turistică a cramelor se apropie mai mult de categoria „obiective turistice” decât de cea gastronomică. În plus, criteriile categoriei „gastronomie” ar elimina cea mai mare parte a cramelor, pentru că nu au clasificare/autorizație de restaurație și nu pot oferi meniuri. De altfel, dacă o cramă dorește să se certifice în categoria „gastronomie” și îndeplinește acele criterii, noi o putem încadra la categoria „Gastronomie”, sau putem oferi două/ trei certificari, dacă criteriile fiecărei categorii sunt îndeplinite.

Acestea fiind spuse te invit să intri pe platforma Velo Popas să vezi despre ce este vorba și să iei legatura direct cu Ionuț Maftei pentru detalii suplimentare și, de ce nu, pentru a obține o certificare pe această platformă în cazul în care ești reprezentantul unei unități de cazare, de gastronomie sau atracție turistică ce își dorește promovare în comunitatea de bicicliști a Europei.

Alte sugestii

Vinuri din Georgia – crama Batono
Turismul oenologic din Romania va fi promovat la Bike Brussels 22-24 martie 2024
2 ani de Winesday App
Novak Winery pune în valoare soiurile locale Moldovenești
Crăciun Fericit și un An Nou plin de savoare!