
Vara asta hai la Crama de Piatră la o degustare de vin
Din ce în ce mai multe crame și-au deschis porțile în ultimii ani pentru a fi vizitate chiar la ele acasă. Unele oferă tururi ghidate, degustări de vin, ba chiar au deschis și unități de cazare și restaurante pentru a crea o experiență completă celor care le trec pragul.
Crama de Piatră nu face excepție, iar de câțiva ani încoace își diversifică serviciile pentru a oferi oaspeților săi experiențe cât mai complexe.
Aflată în satul Vadu Săpat, la granița județelor Prahova și Buzău, in Podgoria Dealu Mare, Crama de Piatră te așteaptă cu o unitate de cazare cu 11 camere cărora li s-au adăugat in 2024 și alte căsuțe individuale, "Stejar & Fag Houses" (despre care am scris aici), o mică zona de wellness cu ciubăr și saună (definitivate în iarna 2024, pot fi accesate pe bază de rezervare), un restaurant, precum și cu vinurile ce îi poartă semnătura.
Crama de Piatră organizează periodic tot felul de petreceri în vie, iar anul acesta au adăugat în portofoliul lor, pe lângă evenimentele publice pe care le organizează, mai multe tipuri de degustare de vin ce sunt deschise tuturor celor care doresc să îi viziteze în orice zi a săptămânii.
Au creat pachete de degustare ce includ vinuri din mai multe game, iar partea cea mai frumoasă este că nu trebuie să ajungi la ei în cadrul unui grup neapărat, ci poți veni în cuplu, de exemplu. Degustările de vin pot fi ținute începând cu 2 persoane iar despre acest lucru am discutat cu Răzvan Zaharia, somelierul Cramei de Piatră.
Crama de Piatră nu face excepție, iar de câțiva ani încoace își diversifică serviciile pentru a oferi oaspeților săi experiențe cât mai complexe.
Aflată în satul Vadu Săpat, la granița județelor Prahova și Buzău, in Podgoria Dealu Mare, Crama de Piatră te așteaptă cu o unitate de cazare cu 11 camere cărora li s-au adăugat in 2024 și alte căsuțe individuale, "Stejar & Fag Houses" (despre care am scris aici), o mică zona de wellness cu ciubăr și saună (definitivate în iarna 2024, pot fi accesate pe bază de rezervare), un restaurant, precum și cu vinurile ce îi poartă semnătura.
Crama de Piatră organizează periodic tot felul de petreceri în vie, iar anul acesta au adăugat în portofoliul lor, pe lângă evenimentele publice pe care le organizează, mai multe tipuri de degustare de vin ce sunt deschise tuturor celor care doresc să îi viziteze în orice zi a săptămânii.
Au creat pachete de degustare ce includ vinuri din mai multe game, iar partea cea mai frumoasă este că nu trebuie să ajungi la ei în cadrul unui grup neapărat, ci poți veni în cuplu, de exemplu. Degustările de vin pot fi ținute începând cu 2 persoane iar despre acest lucru am discutat cu Răzvan Zaharia, somelierul Cramei de Piatră.
Las mai jos interviul acordat de acesta cu recomandarea de a vedea direct pe site‐ul Cramei de Piatra mai multe informații despre pachetele de degustare de vin existente.
Carmina Nițescu: Bună Răzvan, mă bucur că ai găsit timp pentru acest interviu! Anul acesta ați definitivat și lansat mai multe tipuri de degustări de vin pe care le organizați la cramă. Spune-mi te rog dacă acestea sunt valabile în anumite zile ale săptămânii (weekend/în timpul săptămânii) sau pentru un număr minim de persoane.
Răzvan Zaharia: Mulțumesc și eu pentru invitație, mă bucur să răspund întrebărilor tale.
Noi suntem deschiși pentru degustări și/sau vizite ale cramei zilnic. Vizitatorii pot face rezervare telefonic la numărul 0721.403.590 sau online pe pagina aceasta unde pot vedea atât lista de prețuri, cât și vinurile incluse în fiecare pachet. Ca și ore de degustare avem ora 13:00, 15:00, 17:00 și 19:00. În ceea ce privește numărul minim de persoane, putem ține începând de la două persoane. Excepție fac pachetele de degustare super premium și cele de tip verticală unde ar trebui să fie un grup de cel puțin 10 persoane.
Carmina: Spune-mi te rog dacă în degustare este inclus suport culinar sau dacă se poate comanda de mâncare în timpul degustării sau după degustare. Voi aveți și restaurant, așa că mă gândesc că suportul culinar este la îndemână.
Răzvan: Degustarea vine cu un platou de brânzeturi care să ajute ca asociere culinară, cât și ca neutralizare a cavitații bucale între vinuri. În același timp, oaspeții pot comanda de mâncare înainte de degustare astfel încât preparatul să fie livrat imediat ce degustarea a fost încheiată.
Carmina: Când am fost la voi am aflat povestea cramei chiar în beci. Degustarea are loc în beci sau în restaurant?
Răzvan: Până anul acesta degustările se țineau în cramă sau în beci. Acum degustările au loc în restaurant pentru un plus de comfort al participanților. În cazul în care aceștia solicită în beci, putem să le oferim fără probleme. Ne place să oferim experiențe oaspeților noștri!
Carmina: Ce anume diferențiază degustările de vin de la Crama de Piatră față de alte degustări de vin?
Răzvan: Vrem că degustarea de la Crama de Piatră să fie nu doar experiență de a descoperi vinuri noi, ci și de a și învăța cum se apreciază un vin, cum se degustă. La începutul turului menționez mereu "Vreau să fie o discuție liberă, unde nu doar să avem parte doar de o vizită de cramă și o degustare de vin, ci și o parte educativă. Îmi doresc să fie un dialog, nu un monolog. Prin urmare, orice întrebare, curiozitate, nelămurire aveți, vă rog să mi-o adresați oricând".
Carmina: Pe site apar degustări de vin de mai multe feluri: Gama Boian, Gama Aldavin, Gama Special Edition, Super Premium si Degustare verticală. Ce degustare de vin recomanzi unei persoane care e la început de drum în lumea vinului?
Răzvan: Aș recomanda degustarea gamei Boian ce cuprinde 5 vinuri (2 albe, 1 rose și 2 roșii). În felul acesta poate vedea că un vin nu se rezumă doar la culoare și restul de zahăr, ci și la soi.
Carmina: Spune-mi mai multe despre opțiunile de degustare verticală.
Răzvan: Pentru degustarea de tip verticală avem incluse 3 vinuri din gama premium, Aldavin, unde avem monosepajele Merlot și Cabernet Sauvignon, iar din pachetul Boian sunt incluse 4 vinuri unde avem cupajele Merlot + Cabernet Sauvignon și Cabernet Sauvignon + Fetească Neagră. Monosepajul Fetească Neagră a intrat la începutul acestui an în lista noastră că vin etichetat cu denumirea Poamă Fetei Negre. Aceste degustări se țîn pentru grupuri mai mari de 10 persoane. Ce vrem să arătăm prin acest tip de degustare cum poate influența vremea dintr-un an asupra vinului, cât și cât de importantă este învechirea vinului in sticlă unde aromele și taninii prind o altă structura.
Carmina: Răzvan, îți mulțumesc pentru informații și rămâne să ne vedem la următoarea degustare.
Răzvan: Mulțumesc și eu, așa rămâne!
Carmina Nițescu
Winesday.ro & Winesday App
Carmina Nițescu: Bună Răzvan, mă bucur că ai găsit timp pentru acest interviu! Anul acesta ați definitivat și lansat mai multe tipuri de degustări de vin pe care le organizați la cramă. Spune-mi te rog dacă acestea sunt valabile în anumite zile ale săptămânii (weekend/în timpul săptămânii) sau pentru un număr minim de persoane.
Răzvan Zaharia: Mulțumesc și eu pentru invitație, mă bucur să răspund întrebărilor tale.
Noi suntem deschiși pentru degustări și/sau vizite ale cramei zilnic. Vizitatorii pot face rezervare telefonic la numărul 0721.403.590 sau online pe pagina aceasta unde pot vedea atât lista de prețuri, cât și vinurile incluse în fiecare pachet. Ca și ore de degustare avem ora 13:00, 15:00, 17:00 și 19:00. În ceea ce privește numărul minim de persoane, putem ține începând de la două persoane. Excepție fac pachetele de degustare super premium și cele de tip verticală unde ar trebui să fie un grup de cel puțin 10 persoane.
Carmina: Spune-mi te rog dacă în degustare este inclus suport culinar sau dacă se poate comanda de mâncare în timpul degustării sau după degustare. Voi aveți și restaurant, așa că mă gândesc că suportul culinar este la îndemână.
Răzvan: Degustarea vine cu un platou de brânzeturi care să ajute ca asociere culinară, cât și ca neutralizare a cavitații bucale între vinuri. În același timp, oaspeții pot comanda de mâncare înainte de degustare astfel încât preparatul să fie livrat imediat ce degustarea a fost încheiată.
Carmina: Când am fost la voi am aflat povestea cramei chiar în beci. Degustarea are loc în beci sau în restaurant?
Răzvan: Până anul acesta degustările se țineau în cramă sau în beci. Acum degustările au loc în restaurant pentru un plus de comfort al participanților. În cazul în care aceștia solicită în beci, putem să le oferim fără probleme. Ne place să oferim experiențe oaspeților noștri!
Carmina: Ce anume diferențiază degustările de vin de la Crama de Piatră față de alte degustări de vin?
Răzvan: Vrem că degustarea de la Crama de Piatră să fie nu doar experiență de a descoperi vinuri noi, ci și de a și învăța cum se apreciază un vin, cum se degustă. La începutul turului menționez mereu "Vreau să fie o discuție liberă, unde nu doar să avem parte doar de o vizită de cramă și o degustare de vin, ci și o parte educativă. Îmi doresc să fie un dialog, nu un monolog. Prin urmare, orice întrebare, curiozitate, nelămurire aveți, vă rog să mi-o adresați oricând".
Carmina: Pe site apar degustări de vin de mai multe feluri: Gama Boian, Gama Aldavin, Gama Special Edition, Super Premium si Degustare verticală. Ce degustare de vin recomanzi unei persoane care e la început de drum în lumea vinului?
Răzvan: Aș recomanda degustarea gamei Boian ce cuprinde 5 vinuri (2 albe, 1 rose și 2 roșii). În felul acesta poate vedea că un vin nu se rezumă doar la culoare și restul de zahăr, ci și la soi.
Carmina: Spune-mi mai multe despre opțiunile de degustare verticală.
Răzvan: Pentru degustarea de tip verticală avem incluse 3 vinuri din gama premium, Aldavin, unde avem monosepajele Merlot și Cabernet Sauvignon, iar din pachetul Boian sunt incluse 4 vinuri unde avem cupajele Merlot + Cabernet Sauvignon și Cabernet Sauvignon + Fetească Neagră. Monosepajul Fetească Neagră a intrat la începutul acestui an în lista noastră că vin etichetat cu denumirea Poamă Fetei Negre. Aceste degustări se țîn pentru grupuri mai mari de 10 persoane. Ce vrem să arătăm prin acest tip de degustare cum poate influența vremea dintr-un an asupra vinului, cât și cât de importantă este învechirea vinului in sticlă unde aromele și taninii prind o altă structura.
Carmina: Răzvan, îți mulțumesc pentru informații și rămâne să ne vedem la următoarea degustare.
Răzvan: Mulțumesc și eu, așa rămâne!
Carmina Nițescu
Winesday.ro & Winesday App