TrueWines -  despre vinurile din Georgia și Republica Moldova - interviu Horațiu Filip

TrueWines - despre vinurile din Georgia și Republica Moldova - interviu Horațiu Filip


Pe Horațiu Filip îl știu din domeniul turismului de câțiva ani încoace, îi știam pasiunea pentru vin încă de atunci, iar când am aflat anul trecut că a lansat un proiect de vinuri - TrueWines - am fost curioasă să aflu mai multe. Mi-a spus atunci că aduce în România vinuri din Georgia și Republica Moldova, iar de-a lungul timpului am încercat câteva vinuri din portofoliul său.

Timpul a trecut, am făcut cunoștință pe îndelete cu o parte din vinurile TrueWines, ba chiar am și organizat o degustare de vin cu vinuri din Georgia, iar din primăvara acestui an TrueWines este prezent cu magazinul online și în aplicația Winesday App.

De curând am stat de vorbă cu Horațiu mai în detaliu despre proiectul TrueWines, despre conceptul acestuia și despre vinurile pe care le aduce în România și care se pare că au foarte mare succes. În cele ce urmează redau interviul dat de Horațiu, iar dacă vrei să știi și vinurile pe care le are în portofoliu să știi  că le găsești aici.

Carmina Nițescu: Bună Horațiu. Mă bucur mult că ți-ai făcut timp să stăm de vorbă și să povestim despre TrueWines.
Horațiu Filip:
Bună, Carmina! Știu cât ești de ocupată cu proiectul tău Winesday App, aflat într-o dezvoltare susținută, iar întrucât toamna este sezonul festivalurilor de vin, cu atât mai mult mă bucur că am reușit să ne întâlnim.

Carmina: Spune-mi te rog de unde vine numele TrueWines, când ți-a venit ideea proiectului și când l-ai lansat pe piață?
Horațiu:
După o viață de Research & Development și cooperare externă în mai multe domenii, am hotărât în anul 2018 să încep un proiect personal, antreprenorial, în care să integrez experiența acumulată cu dorința de a facilita românilor vizitarea unor locuri superbe și cunoașterea unor oameni minunați din vecinătatea țării noastre. Schimbările legislative apărute în turism mi-au amânat lansarea proiectului și m-au făcut să mă concentrez pe zona de vânzare echipamente medicale pe toată perioada pandemiei, ceea ce m-a ajutat să întâlnesc aici foarte mulți oameni frumoși, interesați de vizitarea țărilor vecine, mai ales ale celor din afara UE.

Liantul acestui interes a fost vinul de calitate produs în aceste țări. Prietenii georgieni prin care am integrat vinării de top în proiectele circuitelor turistice, aflați sub interdicții stricte în pandemie, au propus că în situația dată, în care accesul românilor la crame era aproape blocat, vinul lor cu o istorie de milenii ar trebui să fie importat pentru a încânta românii la ei acasă. De aici a fost doar un pas până la momentul în care am lansat o cercetare aprofundată în a identifica și extinde portofoliul cu vinării boutique din Republica Moldova, Serbia, Bulgaria, pentru a menționa doar principalele țări unde am negociat. În tot acest iureș, ideea de la care am pornit afacerea cu vinuri a fost de a aduce în Romania vinuri autentice, corecte, create de vinificatori responsabili, onești, cu suflet mare. După mai mulți ani, am înțeles că nu am greșit, vinurile frumoase sunt create de vinificatori pricepuți cu suflet frumos, crame cu proprietari care își doresc clienți fericiți de întâlnirea vinului lor și care nu urmăresc doar profitul imediat. Clienții mulțumiți sunt capitalul esențial al sustenabilității vinăriei, vinul este cartea de vizită, iar de cele mai multe ori bugetul de marketing își pierde relevanța în fața clienților educați, a iubitorilor de vin. Echipa de marketing cu care am colaborat la început a înțeles dorința mea de a aduce pe mesele românilor un vin autentic și așa am devenit ca brand pe piață „TrueWines”.

Carmina: Cu ce va diferențiați de alți importatori de pe piață? Pentru ce va cunosc iubitorii de vin?
Horațiu:
Principalele note distincte prin care ne diferențiază clienții sunt calitatea vinurilor, care îi face să fie perfect funcționali a doua zi după o degustare sau o petrecere, poveștile din spatele vinurilor, care aduc istorii neștiute în imaginarul românesc și ospitalitatea specifică popoarelor de origine a acestor vinuri, pe care încercam să o aducem la degustări, standurile festivalurilor, dar și în viața de zi cu zi. Poate unii din interiorul domeniului ne identifică printr-o excentricitate a țărilor de origine a vinurilor, pe o piață a vinurilor internaționale dominate de lumea veche vs lumea nouă. Noi aducem umanitatea creatoare de vin care unește oamenii în jurul unui pahar și a unei mese îmbelșugate, promovăm vinul prieteniei, camaraderiei, întrajutorării și mai ales vinul strămoșilor, fără de care noi cei trecători nu am avea identitate. În opinia mea, un importator este asemenea unui explorator de la începutul istoriei, care pleacă în căutarea oamenilor cu suflet frumos care fac un vin gustos, vin adus împreună cu istoria lui, a oamenilor și locurilor. Cunoscând mai bine pe celălat, ne înțelegem mai bine pe noi, cunoscând trecutul ne înțelegem prezentul și ne pregătim viitorul, iar vinul bun este liantul perfect.

Carmina: TrueWines este practic un importator ce aduce în România vinuri aparte. Din ce țări importați vinuri și cam ce crame aveți în portofoliu?
Horațiu: TrueWines este un importator care, cu mare îndrăzneala, face și distribuția vinurilor aduse în portofoliu. În cei trei ani de când activăm pe piață, am reușit să aducem vinurile a 6 crame din Republica Moldova (dintre care menționăm Vinaria NOVAK a unuia dintre cei mai inovativi enologi moldoveni, Andrei Novak, precum și Mied-urile spumante ale renumitului somelier și degustător internațional Mihai Druță), 5 crame mici și mijlocii din Georgia (BATONO, DEKANOZISHVILI – acestea două proaspăt medialiate la VINARIUM 2023, VAZIANI, VICTORY și KAPISTONI). Suntem foarte aproape să aducem și fosta vinarie regală, care în prezent deservește administrația prezidențială, ALEKSANDROVIC din Serbia.

Carmina: Cum alegeți cramele și vinurile pe care le includeți în portofoliu? Ce criterii aveți?
Horațiu:
Filtrul de baza este onestitatea și responsabilitatea vinificatorilor și a acționariatului cramelor din care aducem vinurile. Vinul mediu, premium sau superpremium este doar o etichetare de raft în funcție de preț. Pentru noi vinul autentic este rezultatul muncii din podgorie, continuată cu o recoltare corectă, o vinificare onestă, o îmbuteliere și o depozitare corectă. Criteriul inițial a fost identificarea cramelor care dețin podgorie, proprie sau contractată, unitate de vinificație și vinificator propriu și mai ales un patronat care are o viziune și o poziționare onestă pe piață. Dacă noi în promovare și vânzare respectăm crama și produsele ei, solicităm reciprocitate din partea producătorilor, este un criteriu pentru a rămâne in portofoliul nostru. Noi considerăm că avem obligația de a efectua o selecție onestă a vinurilor propuse clienților noștri, iar primii degustători ai acestora sunt cei din echipa TrueWines.

Carmina: Din Republica Moldova aveți multe vinuri de la crama Novak care este mai puțin cunoscută în România. Ați adus in România mai multe game ale acestei crame. Spune-mi te rog care au fost cele mai îndrăgite de publicul de la noi?
Horațiu:
Vinaria Novak este una mijlocie, de circa 65 ha de podgorie, situată în zona vitivinicolă Valul lui Traian, sudul Basarabiei. Motorul ei sunt oamenii, găgăuzi care ne-au uimit constant prin hărnicie, inventivitate, onestitate și ospitalitate, iar inima ei este unul dintre cei mai inovativi și onești vinificatori, Andrei Novak. Toate acestea au făcut ca NOVAK să fie crama de top a Republicii Moldova din portofoliul nostru.
 
Am reușit să aducem în portofoliul nostru de produse toate gamele și la unele toate produsele acestora:
  • Avem gama WHITE, de intrare în zona premium, cu vinuri din soiuri locale, prietenii noștri făcând cunoștință deja cu Floricica, Alb de Onițcani, Legenda, Rară Neagră, iar de curând am adus unul dintre cele mai vechi soiuri autohtone – Copceac. 
  • Gama CRÈME este o gama a monosoiurilor și cupajelor albe baricate ușor, dintre care menționăm Rkatsiteli și Alb de Onițcani & Rkatsiteli. 
  • Gama BLACK este gama superpremium a vinariei, o carte de vizită internațională prin numărul și constanța în dobândirea unor renumite premii internaționale, menționăm aici monosoiurile baricate un an - Saperavi 2017, Pinot Noir 2018, Rară Neagră 2019, dar și cupajele vedetă Red Blend #2 și #1. 
  • Prin cupajarea acestor monosoiuri vedetă, cu o baricare medie de până la un an, a fost creată cea mai nouă gama premium, FOLKLORE, cu toate cele trei cupaje existente prezente în portofoliu, respective Floricica&Alb de Onițcani, Syrah&Copceac și vedeta Saperavi&Fetească Neagră. 
Ce este interesant, toate gamele NOVAK au dobândit multiple premii internaționale. Am menționat mai sus vedetele, dar și celelalte vinuri din portofoliu au cucerit simțurile multor iubitori ai vinului. Nu vreau să omit vedetele SPUMANTE, Brut 4 Soiuri și Brut 3 Soiuri, recent intrând în portofoliu și Brut 2 Soiuri, ultimele două create pe metoda Charmat.

Carmina: Dacă vinuri din Republica Moldova mai avem pe piața în România, vinurile din Georgia sunt ceva mai greu de găsit. Spune-mi te rog câte ceva despre cramele și vinurile pe care la aduceți din Georgia și cum a reacționat publicul până acum la vinurile georgiene.
Horațiu:
Povestea vinurilor georgiene poate începe cu ideea unui proprietar de wine shop din Capitală, care le-a așezat pe raft la zona vinurilor americane, California, ceea ce ne face să precizăm întotdeauna, cu umor, faptul că noi importăm vinurile din Georgia vecină cu Marea Neagră și nu cu Oceanul Atlantic.

Eu am avut privilegiul de a cunoaște vinurile georgiene în asortare gastronomică, la colegii și prietenii mei georgieni aflați la muncă în Occident. Pe timpul serilor lungi, vesele și pline de povești de viață, în care aveai impresia că felurile de mâncare nu se mai terminau vreodată, vinul georgian, îndeosebi cel vinificat tradițional, era liantul și energia acestor mese prietenești. Uneori glumeam, noi cei invitați la masa georgiană, că simțim cum reînvie istoria în cupele de vin. O parte dintre cramele aduse au fost găsite în perioada în care construiam circuitele turistice, o altă parte este reprezentată de cele create de prietenii corporatiști care au lăsat calculatoarele pentru munca în podgorie, acasă în Georgia, unde au ajuns vinificatori de top.

Una dintre crame, cea mai nouă, a aflat de noi la un târg de vinuri internațional și reușit să ne convingă să o introducem în protofoliu, în condițiile în care am avut numeroase solicitări de la alte crame, declinate în urmă aplicării grilei noastre de selecție.

Reacția publicului iubitor de vin de calitate a fost extraordinară, degustările au loc cu casă plină, iar listările și vânzările au urmat un curs promițător, care ne-a întărit convingerea că publicul din România merită tot ce e mai bun.

Au fost și unele tensiuni sau greutăți specifice aducerii unui terroir și mod de vinificare inedit. Trebuie menționat aici că România lui Nicolae Ceaușescu nu a importat vinuri georgiene, ceea ce ne face să nu avem aceea generație de cunoscători, existentă în celelalte state fost-socialiste. O altă problemă a vinurilor albe vinificate tradițional este temperatura recomandată de servire – vinificarea qvevri este similară celei europene a strugurilor roșii – cele 17 grade Celsius fiind departe de obiceiul de servire de la noi. Închei cu competiția de arome a soiurilor georgiene cultivale în Republica Moldova, intrate primele pe piață, care au format gusturile unei generații – avem reacții de genul „Da, este bun acest Saperavi georgian, dar tot cel din Moldova este mai catifelat și cu o dulceață aparte”, vorbind aici de un cupaj Saperavi-Merlot care este pus în vânzare sub denumirea Saperavi, dar nu numai, teroirul georgian este mult diferit de cel moldovenesc, cel de origine fiind mai mineral, cu note de condimente. La fel, stilul de vinificare georgian este orientat către cât mai puțin zahăr rezidual, standardele georgiene fiind la nivelul de zahăr mai reduse, ceea ce face ca un demidulce renumit georgian – Kindzmarauli, să se situeze in zona graniței superioare de demisec pe norme europene.

Carmina: Se spune că Georgia este zona în care s-au descoperit primele urme ale producerii vinului în lume. Tot Georgia este țară cu o mulțime de struguri locali. Saperavi este cel mai cunoscut, însă TrueWines prezintă în degustări și vinuri din soiuri locale precum Chinebuli, Rkatsiteli, Kisi Mtsvane sau Goruli Mtsvane. Care este reacția oamenilor la numele strugurilor și ce anume a plăcut publicului din România mai mult dintre vinurile din Georgia?
Horațiu:
Reacția oamenilor la numele soiurilor georgiene este direct dependentă de disponibilitatea acestora de a explora alte locuri și culturi, vinuri în acest caz. Un om care privește exclusiv către Paris și New York uită de multe ori că un întreg mapamond este în spatele lui. Recent am primit un spot de prezentare a unei crame georgiene, în care fondul muzical avea drept lirică exclusiv denumiri ale unor soiuri georgiene. În prezent în Georgia sunt cultivate 525 soiuri locale de struguri, în condițiile în care în 1985, înainte de ordinul lui Gorbaciov de eliminare a viei, existau 826 de soiuri. Ca răspuns la curiozitatea unor somelieri din Republica Moldova și România, am adus un cupaj pe metodă europeană Saperavi&Cabernet, dar toate celelalte peste 30 de sortimente georgiene sunt exclusiv din soiuri locale.

Metoda europeană de vinificare – linie tehnologică de fermentare și depozitatre în tancuri de inox în prezent - a fost adusă în Georgia în 1835 de prințul Alexander Chavchavadze, de atunci aceasta mergând în paralel cu metoda tradițională de fermentare și maturare în vase de lut, amfore mari, îngropate în pământ, veche de peste 8.600 de ani, fapt atestat în 2013 de UNESCO și introdus în patrimoniul mondial ca cea mai veche tehnică de vinificare identificată, de unde pe bună dreptate numim Georgia patria vinului, locul unde a pornit frumoasa poveste a vinificarii. Brusc, lumea veche occidentală a vinificarii devine extrem de nouă, iar lumea nouă inovează pentru a-și câștiga identitatea. Să nu uităm că un sediment de struguri s-a găsit pe un vas al culturii Cucuteni, la Ungheni, vechi de 7200 de ani. Cumva ne găsim în locul de pornire a acestei licori a zeilor, vinul.

O să spun povestea unui proprietar de restaurant impresionat de aromele unui Mukuzani modern: acesta și-a invitat contabila, o doamnă plină de energie la peste 60 de ani, să-l deguste în orb, doamna fiind din Chișinău, reacția acesteia fiind savuroasă – „Ohoooo, aiastă e Mukuzani de Georgia, bun, foarte bun!” Memoria și educația olfactiv-gustativă joacă un rol important, iar asortarea gastronomică este esențială. Regulile de servire corectă a unui vin georgian: împreună cu prietenii, în jurul unei mese cu bucate alese!

Carmina: Știu că  doriți să vă extindeți portofoliul de vinuri. Ce noutăți plănuiți să aduceți?
Horațiu:
Așteptăm să finalizăm ultimii pași pentru a introduce vinurile premium ale Vinariei Aleksandrovici, fosta cramă a casei regală Karadjordjevic, cu menționarea a două cupaje regale pe rețeta originală de sec XIX – Trijumf Selection și Regent Reserve - și a unui soi local renumit, Prokupac, unul dintre părinții soiului vechi românesc Iordan. Sunt vinuri istorice, cu rețete vechi păstrate în tradiția vinificarii sârbești, un fel de vinurile Estului la vest de noi. Aparent sunt recente, de început de sec. XIX, dar de atunci selecția și respectarea tradiției a fost sfântă, de aceea aducem și un Pinot Noir care se vinifica la câțiva ani de recoltă distanță, enologul stabilind recolta în care strugurii au calitatea necesară pentru a ne încânta prin vinul din pahar. Din Georgia așteptăm tot în această toamnă un vin superb al Cramei Batono, Qvevruli Antoki, un Saperavi premium din microzona Mukuzani, vinificat exclusiv în qvevri și fără baric, un vin care deja a cucerit poate cel mai dur public, cel georgian.

Carmina: Vinurile mai puțin cunoscute din țări producătoare de vin mai puțin prezente pe piață de la noi au o mare șansă de a fi descoperite în degustări. Știu că voi obișnuiți să organizați degustări de vin, ba chiar am organizat o degustare împreună în primăvară. Unde aveți degustări în următoarea perioadă și cu ce crame?
Horațiu:
În 2022, Georgia a fost pe locul 19 ca și exportator mondial, Republica Moldova pe locul 24, România pe locul 32, iar Serbia pe locul 43. Inițial principalii clienți ai vinurilor georgiene au fost expații, care le cunoșteau deja din marile capitale ale lumii, întâlnite în restaurantele caucaziene, însoțind exuberantele bucate georgiene, dar treptat cunoscătorii de vin autohtoni le-au introdus printre favorite. În paralel, crește și numărul turiștilor români în Georgia. Din fericire, de anul trecut, avem și noi două restaurante georgiene, Taverna Georgia în București și Dze Best în Brașov, în cursul lunii noiembrie urmând să organizăm degustări gastronomice în acestea.

De asemenea, o parte dintre vinurile Saperavi georgiene și moldovenești, Batono și Novak, vor lua parte la o degustare mai extinsă de vinuri Saperavi Republica Moldova & Georgia la WineWithMe în București, miercuri ,15 noiembrie.

Ca întotdeauna, vom organiza degustarea de primire a vinurilor nou intrate în portofoliu, pentru vinurile Vinariei Aleksandrovici din Serbia estimez începutul lunii decembrie. De asemenea, în aceeași perioadă, vom face o bună primire pentru Batono Qvevruli Antoki, împreună cu noutățile de la Victory și Kapistoni, o degustare qvevri de Georgia tradițională.

Pentru finalul lunii octombrie pregătim o degustare de noutăți NOVAK – Spumant Brut 2 Soiuri, Alb de Onițcani 2022 și Copceac 2022 - la Wine Fields în București. Toate evenimentele apar pe grupul de Whatsapp al prietenilor TrueWines, pe WinesdayApp, dar și pe paginile de  Facebook și Instagram ale TrueWines.

Carmina:
În afară de degustările punctuale pe care le organizați, unde găsim vinurile TrueWines? Pe siteul www.TrueWines.ro cu siguranță, însă m-aș bucura să îmi dai o listă cu restaurantele/wine bar-urile care au listat vinurile TrueWines în București și în țară.
Horațiu:
Am menționat deja cele două restaurante cu adevărat georgiene din România - Taverna Georgia în București și Dze Best în Brașov, unde avem numeroase soiuri și metode de vinificare, dar suntem prezenți și în restaurante moldovenești – Vatra Neamului din Balotești și Basarabia în Bucate din Brașov, precum și internaționale – Restaurant Vie din București, Esplanada din Constanța, Rm. Vâlcea - Le Bistrot Club, Barko, Arbusto, City Garden. 

Tocmai am depășit 100 de clienți HoReCa, dar la fel ca orice afacere și aceștia au viața și cursul lor. De aceea voi menționa doar wine-barurile și wine-shopurile premium unde avem un număr mare de crame și sortimente listate: 
  • București – WineWithMe, Raftul cu băuturi, Iubesc și Vinul, LaSpritz, I-auzi una, The Green Hills; Basarabia; Cramele Moldovei; Privee Art&Wine; 
  • Iași – Hora Wine, Vin cu Dor; 
  • Cluj Napoca – Vinoteca Basarabia; 
  • Constanța – Vinvico; La Crame; 
  • abonamente la vin – Dor de Vin. 
Am decis să mai păstrăm o perioada unele sortimente pe eMag, pentru a asigura o accesibilitate națională.

Carmina: Horațiu îți mulțumesc tare mult pentru interviu și abia aștept să încerc câteva vinuri noi de la voi. Ne vedem la următoarea degustare!
Horațiu:
Pentru mine a fost o bucurie această întâlnire, care mi-a permis să revăd momente esențiale din istoria TrueWines. Bucuria manifestată de participanții la degustările noastre, în momentul degustării vinurilor și la aflarea poveștilor acestora, ne fac să continuăm povestea TrueWines. Oamenii frumoși întâlniți, mulți care au devenit buni prieteni, ne dau energia de a continuă căutarea și aducerea vinului autentic în România. Este o luptă pentru normalitate!

Carmina Nițescu
Winesday.ro & Winesday App

Alte sugestii

Grădini de București: Must & Beaujolais (București)
Produse Moldovenești oferă vinuri cu discount la majoritatea târgurilor de vin din retail toamna aceasta
Vin la Insula, 30 august – 1 septembrie 2024, Bacău
Oferta verii la spumante vine de la Parmashop: Cava Castell D’OR
Idei de vacanță în Transilvania: Villa Vinea te așteaptă cu pachete de degustare de vin și cazare