The Great Hill: Flag store-ul din Dealu Mare, interviu Marcel Vulpoi

The Great Hill: Flag store-ul din Dealu Mare, interviu Marcel Vulpoi


Când pasiunea pentru vin devine business ies lucruri frumoase. Așa s-a întâmplat și în cazul lui Marcel Vulpoi, iubitor de vin ce a ales să investească pe de o parte în crama Gramofon Wine din Dealu Mare și, pe de altă parte, într-un wine bar în București ce duce povestea vinului mai departe – The Great Hill.

The Great Hill este un wine bar cochet deschis de câțiva ani în zona Cotroceni. Când intri pentru prima dată aici ai impresia că ești într-o galerie de artă și, pe bună dreptate, așa este. Pe lângă vinuri te vei putea bucura de atmosfera unei galerii de artă pentru că întregul spațiu este atent aranjat cu numeroase tablouri iar atmosfera de aici este una aparte.

Am fost curioasă să aflu mai multe despre The Great Hill, wine bar situat pe strada Louis Pasteur nr.6 într-o casă ce dispune totodată și de o grădină cochetă, gata pentru a găzdui tot felul de evenimente. Am stat de vorbă cu Marcel Vulpoi despre conceptul pe care îl are The Great Hill și te invit să citești interviul de mai jos pentru a descoperi mai multe.

Carmina Nițescu: Bună Marcel. Îți mulțumesc frumos pentru că ți-ai făcut timp să răspunzi la aceste întrebări pentru cei ce urmăresc aplicația Winesday App. Pentru început te rog să îmi spui povestea apariției wine bar-ului The Great Hill: cum v-a venit ideea, cum s-au conturat lucrurile, de unde vine numele?

Marcel Vulpoi:
O plăcere Carmina! După cum știi, în anul 2018 am devenit acționar Gramofon Wine, crezând în potențialul vinului românesc. Am, ceea ce eu consider, un mare avantaj și anume acela că nu vin din industria vinului ci din rândul consumatorilor de vin. În acest context m-am întrebat ce ar aprecia un consumator de vin și așa a apărut ideea unui wine bar. Mi-am pus apoi întrebarea ce vinuri să avem la noi la winebar și, firesc aș spune eu, m-am îndreptat spre zona pe care o reprezint, respectiv Dealu Mare și am propus producătorilor din această zonă să fie parteneri în ceea ce mie îmi place să numesc Flag Store-ul Dealului Mare. De aici și denumirea, ce reprezintă o traducere relativă și ușor amuzantă a regiunii Dealu Mare - The Great Hill.

Carmina:
Ce vinuri găsim la voi? Clar le găsim pe cele de la Gramofon Wine, fiind crama voastră, însă în afară de acestea știu că aveți un portofoliu generos. Și, pe lângă vinuri, știu că voi aveți și câteva produse de gastronomie. Povestește-mi puțin, te rog, despre ce vinuri și delicatese găsesc oaspeții la voi.

Marcel:
Așa cum am spus și mai sus vinurile prezente la The Great Hill sunt exclusiv produse în Dealu Mare. Cele mai importante vinuri din zona noastră pot fi degustate într-un loc în care se îmbină artă și vinul. La noi în locație pot fi admirate lucrările unora dintre cei mai buni pictori contemporani. Chiar un turist străin a lăsat un comment foarte măgulitor spunând că "In Romania the wine bars are better than museums". Cât privește componenta de pairing (pentru că, evident, un pahar de vin, o sticlă sau două merg și cu ceva mâncare) noi am ales să avem în meniu doar cold cuts, alese dintr-o selecție de peste 400 de produse pe care le-am degustat.

Carmina: Știu că e un subiect sensibil în lumea vinului, însă, vinul la pahar încurajează consumul de vin în cunoștință de cauză și, ulterior, consumul la sticlă. Cine degustă un vin acum și îi place, îl va căuta data viitoare și îl va împărți cu cei dragi. Știu că voi serviți multe vinuri la pahar la The Great Hill, ba chiar aveți și câteva serii de wine flights, precum și pachete de degustare standardizate astfel încât oricine vine la The Great Hill poate avea parte de o experiență de degustare. Spune-mi te rog mai multe despre aceste pachete de degustare.

Marcel:
The Great Hill nu își propune să vândă vin ci experiențe și descoperiri. Cel mai popular produs la noi la winebar sunt așa numitele wine-flight-uri, de trei sau de cinci vinuri. Practic, ai noștri clienți se așează în fața frigiderelor de vinuri și pot degusta trei sau cinci vinuri plătind un preț mai mic decât al unei sticle de vin în supermarket. Dealtfel, colegii mei ospătari din locație recomandă clienților să aleagă vinuri pe care nu le-au mai încercat tocmai pentru a găsi bucuria descoperirii. Wine-flighturile noastre sunt de vinuri albe, rose, roșii sau mixte iar platourile care le acompaniază sunt dealtfel recomandate astfel încât să facă un pairing bun cu wine-flightul respectiv.

Carmina: The Great Hill este așezat într-o casă frumoasă de pe str. Louis Pasteur din cartierul Cotroceni ce dispune de un spațiu generos atât la interior cât și la exterior. Mai mult de atât, când pășești prima dată la The Great Hill nu ai cum să nu observi tablourile și designul interior. Personal, consider că această este o mare diferențiere a The Great Hill față de alte wine bar-uri din București. Spune-mi te rog mai multe despre spațiu.

Marcel:
Ne-au trebuit vreo patru luni până să găsim această locație iar primul lucru pe care l-am aflat despre ea a fost că aici se organizau petreceri în perioada interbelică întrucât în această vilă a stat amanta unui fost primar al Bucureștiului. Cât privește tablourile, de multe ori când cineva intră pentru prima dată la noi la The Great Hill spune rușinat "Eu nu mă prea pricep la tablouri" iar noi le răspundem "Este exact ca la vin" - nu cred că există cineva în lumea asta care să poată spune că se pricepe la vin sau la artă. Mereu ai ceva de învățat sau descoperit oricât de prolific te-ai cred în domeniul respectiv. (ca să nu zic connoisseur🙂)

Carmina: The Great Hill funcționează ca și Wine bar însă știu că la voi se pot organiza tot felul de evenimente private. Ce fel de evenimente se pot organiza la voi în interior/în exterior și cam câte persoane pot participa la ele?

Marcel:
Sincer să fiu, intenția a fost ca The Great Hill să fie un wine bar cu circuit închis însă, văzând ce gen de oameni vin și cât se bucură să descopere o cramă nouă, un vin nou sau un tablou, gândirea s-a schimbat. La fel și cu evenimentele: nu ne-am fi gândit vreodată să găzduim cununii civile, nunți sau prezentări corporate urmate de degustări de vinuri dar iată că s-a intantamplat și se întâmplă în continuare. Cu toate că avem o capacitate mică (40 de persoane în interior și 40 pe terasă) avem evenimente dintre cele mai diversificate, evenimente accesate de oameni și companii care doresc să descopere și să se simtă bine într-un cadru adecvat.

Carmina:  La Gramofon Wine aveți anual câteva evenimente bine stabilite: Înfloritul viței de vie în iunie, Gramofon Jazz & More în iulie, Aguridă Party în august și Must Party în toamnă. Oare la The Great Hill organizați evenimente tematice? Am văzut câteva de-a lungul timpului la voi, dar nu neapărat anuale/periodice.

Marcel:
Ai omis evenimentul de Ziua Națională a României - 1 decembrie - Sărbătorim România @ Gramofon Wine  care în acest an are a doua ediție. Am avut și seri tematice la The Great Hill dedicată Feteștii Negre, diferitelor lansări de vinuri, etc. dar, ca să fiu sincer cu tine, locația este plină în fiecare seară astfel încât ne este aproape imposibil să blocăm o zi pentru un anumit eveniment. Avem persoane care rezervă o seară romantică, zi de naștere sau petrecere de firmă cu o luna, două înainte...

Carmina: Marcel, îți mulțumesc tare mult pentru răspunsuri și va doresc să aveți o toamnă plină!
Marcel:
Mulțumesc pentru întrebări și te invit să descoperi noile vinuri ale cramelor din Dealu Mare la The Great Hill.

Carmina Nițescu
Winesday.ro & Winesday App

Alte sugestii

Conacul Grigorescu te așteaptă la un prânz Farm to Table în fiecare weekend
Vinurile din Serbia au ajuns în România
Vinuri din Georgia – crama Batono
Turismul oenologic din Romania va fi promovat la Bike Brussels 22-24 martie 2024
Velo Popas - prima certificare cicloturistică din România