Saperavi. Sau moștenirea Georgiei în materie de vin

Saperavi. Sau moștenirea Georgiei în materie de vin


Saperavi produs în Georgia

Nu știu exact când am devenit pasionată de soiul Saperavi, însă de Georgia am fost mereu fascinată. Cele mai multe surse spun că aici s-au descoperit cele mai vechi urme legate de producția vinului în lume (anul 5000 î.Hr) și de aici a pornit curiozitatea mea față de vinurile din Georgia.

Îmi amintesc că am savurat o singură dată un Saperavi produs în Georgia în regiunea Kakheti de crama Shumi – Iberiuli Saperavi Dry Premium 2016. Găsisem vinul la un mic magazin de dulciuri din Chișinău și ceva din acel vin mi-a rămas în minte, gustul simțit fiind destul de diferit față de ce cunoșteam eu până la acel moment – îmi amintesc arome foarte puternice de fructe negre savuroase și foarte coapte, precum si nuanțe de piper. Saperavi este unul din cele 525 de varietăți de struguri de origine din Georgia, este cel mai cunoscut și reprezintă cumva „moștenirea Georgiei în materie de vin”.

În traducere „saperavi” înseamnă „vopsea” și se referă la faptul că pielița strugurelui este de culoare roșu închis, inclusiv pulpa strugurelui fiind ușor colorată, ceea ce este foarte rar. Strugurele este orginar din Georgia din zona de sud-vest – Zemo Kartli cunoscută istoric vorbind că și Meskheti, apoi s-a dezvoltat pe o întindere mai mare incluzând astăzi zona Kakheti (spre nord-est) și întinzându-se  chiar până la granița Georgiei cu Turcia (spre sud-vest). Saperavi este cultivat astăzi și în Rusia, Ucraina, Moldova, Armenia, Bulgaria și Azerbaidjan.

Din 2017 de când am făcut cunoștință cu acest soi (asta mi-a amintit Vivino – am observat că primul Saperavi scanat în aplicație a fost în februarie 2017) am tot urmărit și la noi pe piață vinuri produse din struguri Saperavi. Cum în România nu avem plantații de Saperavi și cum vinurile din Georgia nu mi-au fost tocmai la îndemână (nu am găsit până acum în magazinele specializate pe care le știu), am început să caut la cramele din Republica Moldova, observând că sunt chiar mai mulți producători ce vinifică acest soi.

Carmina Nițescu
Winesday.ro & Winesday App
Citește continuare pe Wineday.ro ⏭️ Urmărește-ne și lasă o recenzie:

Alte sugestii

Grădini de București: Must & Beaujolais (București)
Produse Moldovenești oferă vinuri cu discount la majoritatea târgurilor de vin din retail toamna aceasta
Vin la Insula, 30 august – 1 septembrie 2024, Bacău
Oferta verii la spumante vine de la Parmashop: Cava Castell D’OR
Idei de vacanță în Transilvania: Villa Vinea te așteaptă cu pachete de degustare de vin și cazare