Novak Winery pune în valoare soiurile locale Moldovenești

Novak Winery pune în valoare soiurile locale Moldovenești


TrueWines este un importator care aduce pe piața din România vinuri aparte, vinuri cu poveste, din țări precum Republica Moldova, Georgia și, mai nou, Serbia.

Cum TrueWines este unic importator al vinurilor cramei Novak din Republica Moldova, am stat de vorbă cu Horațiu Filip, fondatorul TrueWines,  pentru a primi câteva informații în plus despre această cramă, una din cele mai premiate crame ale Republicii Moldova.

Novak Winery este o vinărie de familie, la baza căreia se află ani de activitate profesională. Novak Winery deține 65 de hectare de viță de vie în regiunea viticolă Valul lui Traian, în sudul Republicii Moldova, inima acesteia fiind vinificatorul său, Andrei Novak.

Îmbinarea metodelor de vinificație tradițională cu tehnologiile inovatoare este o caracteristică a brandului Novak care, într-o perioadă scurtă de timp, a reușit să iasă în evidență între micii viticultori din Moldova și să primească numeroase premii internaționale pentru vinurile realizate.

Principala caracteristică a vinăriei Novak este atenția deosebită acordată îngrijirii propriilor podgorii şi utilizarea particularităţilor zonei în care sunt situate. Partea de sud a Republicii Moldova se diferenţiază printr-o ușoară înălțime, un număr mare de zile însorite, un climat cald și o compoziţie specială a solului, ceea ce permite o calitate sporită atât a soiurilor internaționale cât și a celor locale: Rară Neagră, Copceac sau Fetească Neagră, precum și a celor inovative: Alb de Onițcani, Floricica și Legenda.

Un exemplu în acest sens este  soiul experimental, Alb de Oniţcani, dezvoltat de savanții viticultori moldoveni în anii 1960, destinat inițial distilării. Andrei Novak a fost primul vinificator care a încercat și a reușit vinificarea acestui soi rezistent, care nu necesită tratamente chimice.

Anul 2020 a adus companiei 34 de premii internaţionale, acest succes fiind garantat de munca constantă și eficientă a vinificatorului și a echipei sale.

TrueWines are în portofoliul lor de produse vinuri din toate gamele cramei Novak:
  • Gama WHITE (Colecție Albă) este reprezentată de o selecție de vinuri albe și roșii și se diferențiază prin soiurile locale folosite în frunte cu Alb de Onițcani, soiul local de struguri reînviat de vinificatorul Andrei Novak și continuând cu soiuri precum Floricica, Legenda, Rară Neagră și, soiul cel mai nou care a ajuns și în Romania, Copceac. 
  • Gama CRÈME este reprezentată de 3 vinuri parțial maturate în butoaie de stejar: Rkatsiteli (soi de struguri originar din Georgia), Chardonnay și Alb de Onițcani & Rkatsiteli
  • Gama 500 LITRES BARRIQUE se diferențiază prin vinuri maturate timp de 10 luni în butoaie de stejar de 500 litri. Și aici avem 3 vinuri distincte: Alb de Onițcani, Alb de Onițcani & Rkatsiteli, Chardonnay.
  • Gama BLACK este gama superpremium a cramei, reprezentată de vinuri speciale, produse în cantitate limitată.  Amintim aici vinurile realizate dintr-un singur soi cum este Pinot Noir, Saperavi, Merlot, Cabernet Sauvignon, dar și cupajele reprezentate de Novak Merlot/Cabernet Sauvignon, Red Blend #1 (35% Merlot, 30% Saperavi, 20% Cabernet Sauvignon, 15% Rară Neagră), Red Blend #2 (50% Saperavi, 25% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon, 5% Fetească Neagră )
  • Novak Spumant: vinificatorul a studiat potențialul diverselor soiuri de struguri pentru a obține un vin spumant și a decis realizarea mai multor spumante dintre care unul din 4 soiuri (Pinot Gris, Pinot Noir, Chardonnay, Rkatsiteli) pe care l-a produs într-o ediție limitată de 2500 de sticle. 
  • Novak Orange Wine: o noutate reprezintă vinul făcut în stil orange din soiul Muscat Ottonel. Fermentația alcoolică a avut loc în prezența pielițelor, inclusiv a semințelor strugurelui. Vinul rezultat are o culoare aurie și arome de caise și piersici uscate.
Faptul că o cramă face tot posibilul să valorifice soiurile locale de struguri și mai ales să readucă în atenția publicului soiuri demult uitate este un lucru de lăudat. Sperăm să întâlnim în cât mai multe locuri vinuri realizate cu muncă, cercetare și talent de către crama Novak.

True Wines este importatorul oficial al vinurilor Novak în România iar lista completă a vinurilor disponibile este aici

Alte sugestii

Vinuri din Georgia – crama Batono
Turismul oenologic din Romania va fi promovat la Bike Brussels 22-24 martie 2024
Velo Popas - prima certificare cicloturistică din România
2 ani de Winesday App
Crăciun Fericit și un An Nou plin de savoare!