Grenache Day - degustare comparativă a soiului Garnacha/Grenache

Grenache Day - degustare comparativă a soiului Garnacha/Grenache


Astăzi, 16 septembrie, a treia vineri din luna septembrie, este Grenache Day.

Cunoscut ca și Garnacha (denumire Spania), Alicante, Aragones sau Cannonau, Grenache (denumire Franța) este un soi de strugure cu pieliță subțire ce se coace târziu, care are nevoie de un climat mai cald și mai uscat și este tolerant la secetă. Din acesta se obțin vinuri cu alcool ridicat, aciditate scăzută și taninuri moi, vinuri ce au tendința să se matureze repede. Strugurele este folosit foarte mult pentru vinuri rose, precum și in cupaje de vinuri roșii. 

În regiunea Priorat din Spania, acolo unde încă există plantații de vii vechi (cu randament scăzut al producției, din care rezultă struguri cu arome mai concentrate), acest strugure este folosit pentru a obține vinuri roșii corpolente, intense și complexe.

Am avut ocazia să degust în paralel 4 vinuri roșii din acest soi, recolta 2018, produse de Celler de Capçanes, cramă ce se află în regiunea Priorat, Spania. Toate vinurile au fost 100% din struguri Garnacha, au fost produse în același fel (fermentație alcoolică în butoaie de stejar de 500 litri și maturare timp de 4 luni tot în butoaie de stejar, dar de data aceasta de 228 litri) și au avut același procent de alcool: 14,5%. Ce a fost diferit a fost solul de pe care proveneau strugurii: ardezie (slate/licorella), sol nisipos (sand), sol calcaros (limestone), sol argilos (clay).

Mai jos găsești notele mele de degustare pentru fiecare vin în parte cu mențiunea că vinurile au fost degustate la 16° Celsius.

La nit de les Garnatxes SLATE (sol predominant de ardezie, sau „Licorella” cum îi spun cei de la cramă): a fost primul vin degustat. Pentru început am privit culoarea tuturor vinurilor din pahar și, dintre cele 4, acesta a fost o idee mai închis la culoare. Toate au fost de un roșu rubiniu mediu, însă dacă mă gândesc la tonurile culorii, acesta produs pe solul de ardezie a fost cu un ton mai închis față de celelalte.

Mirosul mi-a adus note de vișine, cireșe amare și …piatră (aș putea să îi spun „mineralitate”, însă cred că „piatră” este mai ușor de înțeles pentru toată lumea). Gustul a predominat în vișine și cireșe amare, dar mai ales în mineralitate. Alcoolul de 14.5% l-am simțit destul de bine la început, însă după ce am mâncat ceva neutru (grisine simple, fără sare sau altceva adăugat), nu l-am mai simțit atât de mult.

La nit de les Garnatxes SAND (sol nisipos): a fost al doilea vin degustat. Culoarea tot roșu rubiniu mediu, mirosul predominant de fructe roșii, însă de această dată nu am mai simțit mineralitate. Gustul a fost clar de vișine (primele culese în acel an după nota producătorului) și, față de vinul anterior, parcă fructele au fost ceva mai coapte. I-am spus că a fost mai „juicy” față de vinul anterior, lucru care urma să se repete și la vinurile următoare, cu câte ceva adăugat în plus.

La nit de les Garnatxes LIMESTONE (sol calcaros): culoarea a fost tot roșu rubiniu mediu, iar diferența la miros a fost faptul că fructele roșii identificate (vișine și cireșe amare) au părut foarte coapte. Probabil strugurii au fost culeși ceva mai târziu și au acumulat mai mult zahăr. Ce am simțit în plus la acest vin au fost câteva note florale de violete în miros. Gustul a fost predominat de vișine foarte coapte iar vinul l-am simțit la fel de „juicy” ca anteriorul. Postgustul a fost la fel de lung.

La nit de les Garnatxes CLAY (sol argilos): a fost ultimul vin degustat, iar dintre toate, la culoare mi s-a părut un ton mai light față de cele anterioare, însă la miros și la gust am simțit fructe supra coapte. La o prima vedere, în miros am simțit o oarecare „dulceață”, însă nu era vorba de un vin dulce (vinul este sec, la fel ca și celelalte), ci de o dulceață dată de gradul de coacere al strugurilor.

Fiecare vin menționat mai sus a avut postgust lung. Notele generale au fost de vișine și cireșe amare la care s-au adăugat alte câteva arome punctual, conform cu cele descrise mai sus. Per total, mi se pare un exercițiu foarte bun pentru a experimenta diferențele de sol și pentru a înțelege mai bine de ce vinuri din același soi produse în condiții/țări diferite, au gust diferit.

Dacă vrei să încerci și tu aceste vinuri le găsești în magazinul online TheWinederers, iar dacă adaugi codul WINESDAY10 în comandă ta vei avea parte de un tarif redus cu 10% (reducerea nu se cumulează cu alte reduceri valabile pe siteul lor), așa că iată un motiv în plus să comanzi și să încerci toate cele 4 vinuri.

Carmina Nițescu
Winesday.ro & Winesday App

Alte sugestii

Grădini de București: Must & Beaujolais (București)
Produse Moldovenești oferă vinuri cu discount la majoritatea târgurilor de vin din retail toamna aceasta
Vin la Insula, 30 august – 1 septembrie 2024, Bacău
Oferta verii la spumante vine de la Parmashop: Cava Castell D’OR
Idei de vacanță în Transilvania: Villa Vinea te așteaptă cu pachete de degustare de vin și cazare