De Paște, ce spui de o Fetească asortată cu...sarmale?

De Paște, ce spui de o Fetească asortată cu...sarmale?


Asociem Paștele cu zilele de primăvară și cu mâncăruri de tot felul: de la ouă roșii la drob și preparate cu carne de miel. Cum ar fi că anul acesta să iei în calcul o altfel de asociere care să vină în completarea celor de mai sus?

Știm cu toții că pe masa de Paște se vor afla tot felul de preparate pe lângă cele enumerate și mai știm că sunt mulți iubitori de sarmale ce vor pregăti și acest preparat pentru masa de sărbătoare.

La finalul lunii martie am organizat în cadrul proiectului Winesday o degustare de vin savuroasă alături de Cosmin Dragomir. Dacă nu îl cunoști încă pe Cosmin află că este istoric culinar, autorul cărții “Curatorul de zacuscă” și inițiatorul “Zilei Gastronomiei și Vinului Românesc” care se sărbătorește de câțiva ani încoace în mod oficial în prima duminică din octombrie.

Revenind la degustarea organizată trebuie să spun că tema acesteia a fost “Fetească și Sarmale”. A fost o provocare atât din partea mea cât și a lui Cosmin pentru că fiecare a trebuit să propună ceva în asociere: eu am venit cu vinurile, iar el cu tipurile de sarmale. Iar când vine vorba de sarmale acestea sunt și românești, dar și internaționale – am publicat recent un articol în care Cosmin vorbește pe această temă.

Evident că părerile sunt și vor fi împărțite legat de acest tip de asociere însă, dacă tot ești aici, citește până la capăt și alege tu dacă ți se potrivește măcar una din asocieri.

Inițial lista vinurilor și a tipurilor de sarmale a fost destul de lungă însă am stabilit să alegem din ea 5 vinuri și 5 tipuri de sarmale. Am pornit de la o listă lungă de tipuri de vin și am stabilit într-un final să facem asocierea cu mai multe tipuri de Fetească Neagră, fiecare din câte o zonă diferită a României. Am discutat despre sarmale obișnuite din carne de porc și vită, de sarmale cu pește, de sarmale de post, dar și de sarmalele “exotice” cum le-a spus Cosmin: inspirate de rețete de pe alte meleaguri. A fost greu să alegem.

Ca și welcome drink am ales un cupaj de Fetească Albă cu Fetească Regală foarte proaspăt, de la Catleya Wines – Fremăt alb din recolta 2022. A fost un vin fresh care se potrivea foarte bine și la primul tip de sarmale al serii însă am vrut să respectăm ideea asocierii cu câte o Fetească Neagră așa că am ales o Fetească Neagră de la aceeași cramă. 

Mai jos găsești lista vinurilor alese și cu ce tip de sarmale au fost servite:
🍷 Catleya – Perfect Simplu Fetească Neagră 2020 + Sarmale de post
🍷 Villa Vinea Premium Fetească Neagră 2019 + Sarmale clasice în frunze de varză cu carne de vită și porc
🍷 Petro Vaselo – Melgis Fetească Neagră 2020 + Sarmale clasice în frunze de viță de vie cu carne de vită și porc
🍷 Domeniul Bogdan Primordial Fetească Neagră 2020 + Sarmale grecești în frunză de viță de vie cu carne de miel, mentă și lămâie
🍷 Aurelia Vișinescu Signature Fetească Neagră 2016 + Sarmale argentiniene cu carne de vită, parmezan  și busuioc

Ca de fiecare dată, la finalul evenimentului participanții au fost întrebați care vin și care tip de sarmale le-a rămas în minte, atât ca atare cât și în asociere. Și, tot că de fiecare dată, fiecare vin și fiecare tip de sarma s-au regăsit între favoritele celor prezenți. Am observat însă că două asocieri de vin și sarmale au fost menționate mai mult față de celelalte și anume:

🍷 Domeniul Bogdan Primordial Fetească Neagră + Sarmale grecești în frunză de viță de vie cu carne de miel, mentă și lămâie
🍷 Aurelia Vișinescu Signature Fetească Neagră + Sarmale argentiniene cu carne de vită, parmezan  și busuioc

Unii au spus că le-a plăcut fix acest pairing, alții că ar fi schimbat între ele paringurile. Cert este că aceste două pairinguri au fost votate ca fiind cele mai diferite de tot ce au gustat până acum și cele mai potrivite pentru masa de sărbătoare.

Așa că anul acesta când faci pregătirile pentru Paște dacă vrei să faci ceva diferit încearcă niște sarmale grecești sau argentiniene și s-ar putea ca masă de Paște să aibă o altă savoare. 

Bineînțeles, poți alege să asociezi sarmalelor o Fetească Neagră din gama Primordial de la Domeniul Bogdan sau Fetească Neagră Signature a Aureliei Vișinescu.

La final vreau să îl citez pe Cosmin care, printre alte povești despre sarmale a spus “sarmalele sunt asociate cu ideea de sărbătoare: fie Crăciun, Paște, nuntă, botez sau înmormântare, se regăsesc mereu pe mesele românilor în momente cheie de peste an și din viață.”

Te las cu acest gând și îți doresc poftă bună și Sărbători liniștite alături de cei dragi. Bineînțeles, cu vinuri savuroase pe masă!

Carmina Nițescu
Winesday.ro & Winesday App

Alte sugestii

Vinuri din Georgia – crama Batono
Turismul oenologic din Romania va fi promovat la Bike Brussels 22-24 martie 2024
Velo Popas - prima certificare cicloturistică din România
2 ani de Winesday App
Novak Winery pune în valoare soiurile locale Moldovenești