Cu bicicleta la crame. Interviu Bike in Time

Cu bicicleta la crame. Interviu Bike in Time


Vinul și natura au făcut mereu casă bună. Iar cum vizitele la cramă sunt întotdeauna binevenite, iată că există mai multe variante de a le organiza: fie mergi la cramă pentru o simplă degustare, fie pentru o întreagă experiență în vie.

Ionuț Maftei organizează des tururi pe bicicletă la crame în cadrul proiectului Bike in Time și, pentru că anul trecut am observat că a organizat destul de multe astfel de tururi (pe care le-ai găsit aici în aplicație la secțiunea Evenimente și le vei găsi în continuare), l-am rugat să ne povestească mai multe despre acestea. Mai jos găsești interviul cu Ionuț. Sper să îți fie cu inspirație!

Carmina: Bună Ionuț! Îți mulțumesc că ți-ai făcut timp să îmi răspunzi la câteva întrebări, acum, la început de an.

Ionuț: Salutare, mulțumirile sunt din partea noastră ! Mă bucur că proiectul Winesday App ne dă ocazia să ne revedem !

Carmina: În primul rând te rog să ne spui câteva cuvinte despre tine și proiectul Bike in Time. Utilizatorii aplicației au găsit de-a lungul timpului în aplicație câteva evenimente foarte faine pe care le-ai organizat în 2022 însă cred că ar trebui să te cunoască puțin mai bine.

Ionuț: Voi vorbi mai puțin despre mine, pentru că proiectul este mai important.

„Bike in time” este un turoperator incoming, a cărei principală activitate este cicloturismul. Dorința noastră este de a dezvălui turiștilor România adevărată, așa cum o întâlnim pe drumuri, prin sate, prin păduri. Numele a fost sugerat chiar de călători, care au spus că s-au simțit ca într-o călătorie în timp (pe bicicletă). Așa că am folosit acest „feedback”, cu care ne-am indentificat în multe dintre excursiile noastre. Ca multe alte exemple, a apărut din îmbinarea plăcutului cu utilul, mai întâi ca un hobby, dar pe măsură ce turiștii au început să apară a trebuit să devenim mai responsabili, așa că pas cu pas am devenit ghid național, apoi ghid montan, apoi agenție de turism în toată regula. Iar lucrurile par să nu se oprească aici, pentru că piața turismului evoluează și în fiecare an venim cu ceva nou, de cele mai multe ori îndemnați chiar de situațiile cu care ne întâlnim.

Pe lângă cicloturism am extins activitățile la tururi de drumeție, drumeție pe zăpadă (snowshoeing), plimbări Stand Up Paddling, dar și evenimente corporate care includ activitățile noastre. Din 2022 suntem angajați și într-un proces de certificare internațională pentru turism sustenabil, ceea ce ne face mai responsabili și ne ajută să ținem pasul cu cerințele internaționale. 
Și deși locul nostru este prin păduri, în 2021 am acceptat o invitație de a participa într-un proiect Interreg transnational, ca experți interni pentru partenerul român – Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Turism, care este un colaborator mai vechi și căruia îi mulțumim pentru oportunitate. A fost un pas destul de curajos, pentru că ne-am trezit în situația de a fi implicați în dezvoltarea infrastructurii velo din România. O aventură pe care nu o regretăm, cu atât mai mult cu cât am rămas implicați în acest domeniu, iar în următoarea perioada vom anunță și apariția unui alt proiect – un „copil” al Bike în Time, care are legătură cu sustentabilitatea și cu promovarea cicloturismului.

Carmina:  Știu că printre toate tururile cu bicicletă pe care le organizezi ai ales mai multe teme iar una dintre ele este "tururi la crame". De ce ai ales să faci tururi cu bicicletă la crame și care este perioada din an în care organizezi mai intens acest tip de tururi?

Ionuț:
Experiențele culinare, vizitele la obiective istorice și culturale, vizitele la meșteșugari și interacțiunea cu comunitățile fac parte din tururile noastre, iar îmbinarea pedalatului cu o vizită la un producător local și o de degustare din producția proprie a fost mereu o experiență de succes. Așa s-a întâmplat și cu cramele, mai ales în perioada pandemiei, când această experiență a avut succes și la călătorii români, care cunoșteau mai puțin această nișă a turismului. Aici aș vrea să punctez și deschiderea neașteptată pe care am avut-o din partea cramelor, care ne-au lăsat să le folosim drumurile din podgorii (practic ne-au lăsat să le intrăm în case), iar surpriza mare a fost când am primit câteva telefoane chiar de la crame: „Am auzit că organizați tururi cu bicicletă pe la crame! Pe la noi când veniți?” În cele din urmă am hotărât să facem și o serie de evenimente „Cu bicicletă pe drumul vinului”, căreia i-am găsit și un nume – „Velodrumul vinului”. Noi sperăm că am fost de ajutor atât cramelor – care au avut un venit nesperat in timpul pandemiei și care pe viitor se va dezvolta, cât și vizitatorilor – care au descoperit activități și peisaje atrăgătoare foarte aproape de locuințele lor.

Este adevărat că vizitele la crame au o sezonalitate: cea mai bună perioadă este de primăvară până la mijlocul verii (când devine foarte cald), apoi în perioada culesului până la finalul toamnei. Dar experiență a arătat că există doritori în orice perioadă a anului. O altă situație cu care cramele trebuie să se confrunte este turismul de weekend, care reprezintă cam 90% din activitatea lor turistică.

Carmina: Ce fel de persoane pot participa la aceste tururi cu bicicletă pe care le organizezi? Trebuie să știi să mergi foarte bine pe bicicletă pentru a putea participa într-un tur al tău sau primești și începători?

Ionuț:
În tururile noastre am avut participanți cu vârste de la un an până la 90 ani, deci este loc pentru toată lumea, chiar dacă nu ești biciclist. De altfel, pe lângă tururile cu bicicletă, am organizat și drumeții prin podgorii, iar pentru participanții care nu pedalează există alternative de a vizita alte obiective turistice, fie cu mașina, fie în apropierea cramei.

„Și cu copiii ce facem?” – bineînțeles că este și această întrebare. Copiii sunt bineveniți la experiențele de la crame, pentru ei este o lecție despre natură, cultura viței de vie și producția de vin. Iar în locul degustării am pregătit alte programe pentru ei (fie o a doua plimbare cu bicicletă, fie o activitate în zona cramei).

Ne-am gândit și la cei care merg foarte puțin cu bicicletă, așa că la multe crame avem o diversitate de trasee, cu distanțe și niveluri de dificultate diverse.

În ultimii ani am făcut o evaluare a turiștilor care se alătură tururilor la crame și am observat că tipologia este: vârstă medie (30- 60 ani), studii universitare și post-universitare, care sunt interesați de experiențe noi și își petrec timpul liber în general activ.

Carmina: Cei care vor să vină cu tine într-un tur de obicei vin cu bicicleta lor. Există posibilitatea de închiriere biciclete, în cazul în care cineva dorește să vină și nu are una?

Ionuț:
Există și varianta închirierii bicicletelor de la noi, inclusiv pentru copii, încercăm să eliminăm orice motiv de a nu participa la astfel de evenimente.

Carmina: Anul 2023 începe cu multe planuri de tururi pe bicicletă la crame, precum și tururi mai lungi prin țară în care sigur ai câte o oprire la o cramă în zona în care are loc turul. Spune-mi te rog ce tururi plănuiești în acest an?

Ionuț:
Deocamdată suntem concentrați pe tururile de iarnă și pe cele lungi, dar avem deja și câteva evenimente la crame. Aproape toate tururile noastre includ vizite la crame și degustări, iar dacă acestea lipsesc, atunci cinele includ degustări de vinuri locale. Tururile lungi la care încă mai avem locuri disponibile sunt în Delta Dunării și în Transilvania, și toate includ degustări și vizite la crame cel puțin o zi. Utilizatorii aplicației găsesc deja aceste tururi aici în Winesday App la secțiunea "Evenimente pentru iubitorii de vin".

Carmina: Descrie pe scurt cum decurge o zi de tur de bicicletă.

Ionuț:
La crame: Experiențele cu biciclete la crame se desfășoară pe aproape întreaga zi. Dimineață ne deplasăm către cramă pe care o vom vizită și la care se va face degustarea mai târziu. Ne întâlnim, ne verificăm bicicletele, apoi pornim la tură de bicicletă. De regulă avem o oprire pe drum pentru a vizita diverse atracții, iar când revenim la cramă – intră în scenă actorii locali: proprietarii sau reprezentanții cramei, care prezintă zona, activitatea și produsele, iar prezentarea se încheie cu degustarea vinurilor proprii. Aș dori să folosesc interviul vostru pentru a mulțumi (și o fac de câte ori am ocazia): 1. Gazdelor de la crame, care sunt cu adevărat implicate în activitatea cramei și fac vizita interesantă, deși de cele mai multe ori sunt în timpul lor liber (sâmbătă și duminică); 2. Turiștilor noștri, care sunt foarte responsabili și educați și înțeleg diferența dintre degustare și petrecere, astfel încât nu am avut niciodată evenimente neplăcute.

În tururile de mai multe zile: o zi de bicicletă începe după micul dejun, se desfășoară după un program bine stabilit și de cele mai multe ori include popasuri la obiective culturale, istorice, gastronomice, meșteșugari, atracții naturale. Prânzul este fie la unul dintre aceste popasuri, fie picnic în locuri pe care le alegem cu grijă. După plimbarea cu biciclta, seară ne reunim la cină, de regulă acolo unde este și cazarea (și de regulă și un vin local).

Carmina: Dacă ar fi să dai un singur motiv pentru care un utilizator al aplicației să vină cu tine într-un tur la crame, care ar fi acela?

Ionuț:
Sunt puține ocaziile în care internetul „te dă afară din casă”, iar utilizatorii Winesday App au această șansă! De restul ne ocupăm noi!

Carmina: Ionuț, îți mulțumesc frumos pentru că ți-ai făcut timp să răspunzi la întrebări și îți doresc să ai un an 2023 plin cu ture frumoase! Aștept să îmi dai de veste ori de câte ori anunți un tur ca să îl încarc în aplicație.

Ionuț:
Mulțumesc și eu și felicitări pentru cum gestionați Winesday App! Să ne revedem prin păduri (sau la crame)!

Carmina Nițescu
Winesday & Winesday App

Alte sugestii

Vinuri din Georgia – crama Batono
Turismul oenologic din Romania va fi promovat la Bike Brussels 22-24 martie 2024
Velo Popas - prima certificare cicloturistică din România
2 ani de Winesday App
Novak Winery pune în valoare soiurile locale Moldovenești