Despre berea artizanală cu Craft Beer Voyage România - interviu Ioana Coca
Berea artizanală își face loc din ce în ce mai mult și în România, iar degustările de bere nu întârzie să apară. Pentru că acestea sunt publicate de ceva vreme și în aplicația Winesday App într-o categorie dedicată altor băuturi în afară de vin, am observat că sunt de interes pentru publicul iubitor de vin.
Așa că am stat de vorbă cu Ioana Coca despre noul ei proiect, Craft Beer Voyage România. De numele Ioanei se leagă și înființarea unei microberarii din România, însă în cele de mai jos o las pe ea să povestească mai mult.
Carmina Nitescu: Buna Ioana, ma bucur mult ca stam de vorba astazi! Ne-am cunoscut in contextul vinului insa tu vii din lumea berii. Spune-ne cate ceva despre tine astfel incat cititorii sa te cunoasca.
Ioana Coca: Povestea mea cu berea artizanală a început acum 15 ani, și ca multe pasiuni care îți schimbă viața, a evoluat natural. De la experimentele de homebrewing în bucătărie, la co-fondarea unei microberării, și apoi la explorarea berilor din întreaga lume, am descoperit că berea artizanală, la fel ca vinul sau alte băuturi, are puterea de a conecta oameni și povești. În această călătorie de 10 ani în industrie, am învățat că, dincolo de băutură, e vorba despre curiozitate, despre bucuria descoperirii și mai ales despre aprecierea autenticului.
Carmina: Pasiunea pentru bere te-a făcut să creezi lucruri noi de ceva vreme. Spune-mi te rog câte ceva despre noul tău proiect, Craft Beer Voyage România. Ce presupune acest proiect și la ce să se aștepte publicul pe viitor?
Ioana: Craft Beer Voyage Romania reprezintă demersul meu de a aduce în prim plan cultura berii artizanale. Este un proiect care își propune să educe și să inspire, prin evenimente care transformă degustarea într-o veritabilă călătorie senzorială.
În cadrul fiecărei sesiuni, explorăm sortimente extrem de diferite. Este similar cu ce se întâmplă la vinuri, unde fiecare pahar te poartă într-o altă regiune, către un alt producător pasionat. La fel și aici, fiecare bere selectată reprezintă o oprire într-un voiaj prin lumea berii artizanale, însoțită de poveștile din spatele creării ei.
Această abordare vine din convingerea că berea artizanală merită să fie înțeleasă și apreciată la adevărata sa valoare. În plus, consider că fenomenul craft beer este și un exemplu remarcabil de antreprenoriat născut din pasiune, având în vedere că mulți dintre producătorii de bere artizanală și-au început călătoria pornind pur și simplu de la dragostea pentru acest produs.
Carmina: Crezi că iubitorii de vin ar bea bere? Se aseamănă cu ceva berea și vinul?
Ioana: Absolut! De-a lungul anilor am observat că pasionații de vin sunt adesea cei mai entuziaști și surprinși participanți la evenimentele despre bere. Și e firesc, atât vinul, cât și berea craft împărtășesc complexitatea aromelor.
Vreau să menționez și un exemplu al intersectării dintre lumea vinului și a berii prin stilul belgian Lambic. Aceste beri sunt o expresie pură a terroir-ului local belgian. Sunt create prin fermentație spontană cu drojdii sălbatice, maturate în butoaie de stejar și pot fi cupaje între loturi maturate perioade diferite. În plus carbonatarea se face natural, prin refermentarea în sticlă.
Recent, am prezentat o creație de la Tilquin Gueuzerie, unde berarul a adăugat 250 de grame de struguri Viognier la fiecare litru de bere în timpul maturării în butoi. Rezultatul a fost o băutură complexă care a făcut punte între cele două lumi și a fost cu adevărat surpriza serii.
În plus, toate berile sunt servite în pahare elegante cu picior. Această atenție pentru detalii și respect pentru produs face ca experiența să fie familiară și apreciată de cunoscătorii de vin.
Carmina: În cadrul Craft Beer Voyage România ți-ai propus să organizezi evenimente tematice în care să explici berea, să faci pairing cu mâncare și totodată să oferi câteva informații de baza pasionaților (și viitorilor pasionați) de bere. Cum stă România la capitolul informații/educație despre bere? Există un public deja format când discutăm despre berea artizanală?
Ioana: Aceste sesiuni de explorare a berii artizanale reprezintă doar primul capitol al proiectului Craft Beer Voyage. Am structurat aceste întâlniri ca o introducere în universul berii artizanale, unde participanții înțeleg cele trei tipuri fundamentale de fermentație - lager, ale și spontană - însoțite de platouri atent pregătite cu preparate artizanale.
Piața berii craft din România urmează un parcurs interesant. În ultimii 10 ani, odată cu apariția primelor microberării artizanale locale, s-a format treptat o comunitate. Suntem însă la început de drum comparativ cu piețele din Vest și SUA, unde mișcarea craft beer s-a dezvoltat încă din anii '80. Dar am observat că aprecierea berii artizanale crește semnificativ când oamenii află poveștile din spate. De aceea, la evenimente, selecția berilor este ghidată nu doar de profilul lor senzorial, ci și de narativul din spatele fiecăreia.
Carmina: Spune-mi câte ceva despre următoarea degustare de bere pe care o organizezi pe 30 ianuarie in București. Care este tema și la ce să ne așteptăm? Mai sunt locuri? Unde se pot face înscrierile?
Ioana: Timing-ul de final de ianuarie se aliniază cu tendințele actuale, observ tot mai mult interes pentru un consum conștient și moderat, ceea ce se potrivește perfect cu filozofia Craft Beer Voyage, unde accentul cade pe gustarea berilor în cantități mici. Din acest motiv am și stabilit primul eveniment la finalul lunii.
Această sesiune va fi o călătorie prin cinci țări: România, Bulgaria, Germania, Belgia și SUA. Ca la fiecare eveniment, vom începe cu un aperitiv special, în trecut am surprins participanții cu Kombucha de specialitate, păstrând elementul de discovery și pentru non-alcoolic.
Pentru cei interesați, mai sunt câteva locuri disponibile.
Înscrierile se pot face prin:
Email: ioana@craftbeervoyage.com
WhatsApp: 0725 436 182
Toate detaliile evenimentului sunt disponibile pe pagina de Facebook Craft Beer Voyage Romania, care, împreună cu Instagram-ul, sunt actualizate constant cu noutăți și informații despre următoarele experiențe.
Carmina: Degustările de bere semnate de Craft Beer Voyage România sunt deja vizibile în aplicația mobilă Winesday App și vor fi publicate aici pe măsură ce le lansezi. Care sunt următoarele teme de discuție pe care ți-ai propus să le abordezi în următoarele degustări?
Ioana: În lunile următoare voi dezvolta mai multe direcții. Prima este seria de evenimente fundamentale, care explorează diversitatea stilurilor de bere și tipurilor de fermentație, oferind participanților instrumentele necesare pentru a naviga cu încredere în lumea berii craft.
Pentru cunoscătorii mai avansați, pregătesc seri tematice specializate. Un exemplu vor fi sesiunile cu Barrel Aged beers, beri de specialitate maturate în butoaie de la vin, whisky, rom sau cognac. Vom explora și lumea berilor cu fermentație spontană sau focus on a country, beri cu stiluri diferite doar dintr-o țară.
De asemenea, experiența va fi extinsă și prin evenimente regionale pentru promovarea culturii berii artizanale în toată țara și, poate cel mai interesant pentru iubitorii de gastronomie, sesiuni specializate de beer and food pairing în colaborare cu restaurante selectate, unde vom crea meniuri concept care să pună în valoare versatilitatea berii artizanale în asociere cu preparate rafinate.
Carmina: Ioana, îți mulțumesc tare mult pentru timpul pe care mi l-ai acordat și abia aștept să ajung și eu la o degustare de bere la Craft Beer Voyage România! Un an plin cu degustări savuroase îți doresc!
Ioana: Mulțumesc și eu! Te aștept cu bucurie. Este întotdeauna o plăcere să văd reacția cunoscătorilor de vin la degustările noastre.
De altfel, unul dintre cele mai oneste feedback-uri pe care le-am primit recent vine chiar de la un pasionat de vin și vreau să îl las aici: "Am fost la zeci de degustări de vin și niciodată nu m-am gândit că se poate ascunde ceva în spatele clasicei beri, companionul pentru meciuri sau pentru serile de vară. Și totuși am fost la o degustare Craft Beer Voyage undeva într-o seară de... decembrie. Surpriza a fost maximă. Acesta e un review sincer de alcoolic anonim pasionat: este incredibilă lumea nouă descoperită și poveștile din spatele unei tradiții la fel de vechi ca a vinului. Recomand măcar un event CBVR ca twist de viață și perspectivă!"
Carmina Nițescu
Winesday.ro & Winesday App
Așa că am stat de vorbă cu Ioana Coca despre noul ei proiect, Craft Beer Voyage România. De numele Ioanei se leagă și înființarea unei microberarii din România, însă în cele de mai jos o las pe ea să povestească mai mult.
Carmina Nitescu: Buna Ioana, ma bucur mult ca stam de vorba astazi! Ne-am cunoscut in contextul vinului insa tu vii din lumea berii. Spune-ne cate ceva despre tine astfel incat cititorii sa te cunoasca.
Ioana Coca: Povestea mea cu berea artizanală a început acum 15 ani, și ca multe pasiuni care îți schimbă viața, a evoluat natural. De la experimentele de homebrewing în bucătărie, la co-fondarea unei microberării, și apoi la explorarea berilor din întreaga lume, am descoperit că berea artizanală, la fel ca vinul sau alte băuturi, are puterea de a conecta oameni și povești. În această călătorie de 10 ani în industrie, am învățat că, dincolo de băutură, e vorba despre curiozitate, despre bucuria descoperirii și mai ales despre aprecierea autenticului.
Carmina: Pasiunea pentru bere te-a făcut să creezi lucruri noi de ceva vreme. Spune-mi te rog câte ceva despre noul tău proiect, Craft Beer Voyage România. Ce presupune acest proiect și la ce să se aștepte publicul pe viitor?
Ioana: Craft Beer Voyage Romania reprezintă demersul meu de a aduce în prim plan cultura berii artizanale. Este un proiect care își propune să educe și să inspire, prin evenimente care transformă degustarea într-o veritabilă călătorie senzorială.
În cadrul fiecărei sesiuni, explorăm sortimente extrem de diferite. Este similar cu ce se întâmplă la vinuri, unde fiecare pahar te poartă într-o altă regiune, către un alt producător pasionat. La fel și aici, fiecare bere selectată reprezintă o oprire într-un voiaj prin lumea berii artizanale, însoțită de poveștile din spatele creării ei.
Această abordare vine din convingerea că berea artizanală merită să fie înțeleasă și apreciată la adevărata sa valoare. În plus, consider că fenomenul craft beer este și un exemplu remarcabil de antreprenoriat născut din pasiune, având în vedere că mulți dintre producătorii de bere artizanală și-au început călătoria pornind pur și simplu de la dragostea pentru acest produs.
Carmina: Crezi că iubitorii de vin ar bea bere? Se aseamănă cu ceva berea și vinul?
Ioana: Absolut! De-a lungul anilor am observat că pasionații de vin sunt adesea cei mai entuziaști și surprinși participanți la evenimentele despre bere. Și e firesc, atât vinul, cât și berea craft împărtășesc complexitatea aromelor.
Vreau să menționez și un exemplu al intersectării dintre lumea vinului și a berii prin stilul belgian Lambic. Aceste beri sunt o expresie pură a terroir-ului local belgian. Sunt create prin fermentație spontană cu drojdii sălbatice, maturate în butoaie de stejar și pot fi cupaje între loturi maturate perioade diferite. În plus carbonatarea se face natural, prin refermentarea în sticlă.
Recent, am prezentat o creație de la Tilquin Gueuzerie, unde berarul a adăugat 250 de grame de struguri Viognier la fiecare litru de bere în timpul maturării în butoi. Rezultatul a fost o băutură complexă care a făcut punte între cele două lumi și a fost cu adevărat surpriza serii.
În plus, toate berile sunt servite în pahare elegante cu picior. Această atenție pentru detalii și respect pentru produs face ca experiența să fie familiară și apreciată de cunoscătorii de vin.
Carmina: În cadrul Craft Beer Voyage România ți-ai propus să organizezi evenimente tematice în care să explici berea, să faci pairing cu mâncare și totodată să oferi câteva informații de baza pasionaților (și viitorilor pasionați) de bere. Cum stă România la capitolul informații/educație despre bere? Există un public deja format când discutăm despre berea artizanală?
Ioana: Aceste sesiuni de explorare a berii artizanale reprezintă doar primul capitol al proiectului Craft Beer Voyage. Am structurat aceste întâlniri ca o introducere în universul berii artizanale, unde participanții înțeleg cele trei tipuri fundamentale de fermentație - lager, ale și spontană - însoțite de platouri atent pregătite cu preparate artizanale.
Piața berii craft din România urmează un parcurs interesant. În ultimii 10 ani, odată cu apariția primelor microberării artizanale locale, s-a format treptat o comunitate. Suntem însă la început de drum comparativ cu piețele din Vest și SUA, unde mișcarea craft beer s-a dezvoltat încă din anii '80. Dar am observat că aprecierea berii artizanale crește semnificativ când oamenii află poveștile din spate. De aceea, la evenimente, selecția berilor este ghidată nu doar de profilul lor senzorial, ci și de narativul din spatele fiecăreia.
Carmina: Spune-mi câte ceva despre următoarea degustare de bere pe care o organizezi pe 30 ianuarie in București. Care este tema și la ce să ne așteptăm? Mai sunt locuri? Unde se pot face înscrierile?
Ioana: Timing-ul de final de ianuarie se aliniază cu tendințele actuale, observ tot mai mult interes pentru un consum conștient și moderat, ceea ce se potrivește perfect cu filozofia Craft Beer Voyage, unde accentul cade pe gustarea berilor în cantități mici. Din acest motiv am și stabilit primul eveniment la finalul lunii.
Această sesiune va fi o călătorie prin cinci țări: România, Bulgaria, Germania, Belgia și SUA. Ca la fiecare eveniment, vom începe cu un aperitiv special, în trecut am surprins participanții cu Kombucha de specialitate, păstrând elementul de discovery și pentru non-alcoolic.
Pentru cei interesați, mai sunt câteva locuri disponibile.
Înscrierile se pot face prin:
Email: ioana@craftbeervoyage.com
WhatsApp: 0725 436 182
Toate detaliile evenimentului sunt disponibile pe pagina de Facebook Craft Beer Voyage Romania, care, împreună cu Instagram-ul, sunt actualizate constant cu noutăți și informații despre următoarele experiențe.
Carmina: Degustările de bere semnate de Craft Beer Voyage România sunt deja vizibile în aplicația mobilă Winesday App și vor fi publicate aici pe măsură ce le lansezi. Care sunt următoarele teme de discuție pe care ți-ai propus să le abordezi în următoarele degustări?
Ioana: În lunile următoare voi dezvolta mai multe direcții. Prima este seria de evenimente fundamentale, care explorează diversitatea stilurilor de bere și tipurilor de fermentație, oferind participanților instrumentele necesare pentru a naviga cu încredere în lumea berii craft.
Pentru cunoscătorii mai avansați, pregătesc seri tematice specializate. Un exemplu vor fi sesiunile cu Barrel Aged beers, beri de specialitate maturate în butoaie de la vin, whisky, rom sau cognac. Vom explora și lumea berilor cu fermentație spontană sau focus on a country, beri cu stiluri diferite doar dintr-o țară.
De asemenea, experiența va fi extinsă și prin evenimente regionale pentru promovarea culturii berii artizanale în toată țara și, poate cel mai interesant pentru iubitorii de gastronomie, sesiuni specializate de beer and food pairing în colaborare cu restaurante selectate, unde vom crea meniuri concept care să pună în valoare versatilitatea berii artizanale în asociere cu preparate rafinate.
Carmina: Ioana, îți mulțumesc tare mult pentru timpul pe care mi l-ai acordat și abia aștept să ajung și eu la o degustare de bere la Craft Beer Voyage România! Un an plin cu degustări savuroase îți doresc!
Ioana: Mulțumesc și eu! Te aștept cu bucurie. Este întotdeauna o plăcere să văd reacția cunoscătorilor de vin la degustările noastre.
De altfel, unul dintre cele mai oneste feedback-uri pe care le-am primit recent vine chiar de la un pasionat de vin și vreau să îl las aici: "Am fost la zeci de degustări de vin și niciodată nu m-am gândit că se poate ascunde ceva în spatele clasicei beri, companionul pentru meciuri sau pentru serile de vară. Și totuși am fost la o degustare Craft Beer Voyage undeva într-o seară de... decembrie. Surpriza a fost maximă. Acesta e un review sincer de alcoolic anonim pasionat: este incredibilă lumea nouă descoperită și poveștile din spatele unei tradiții la fel de vechi ca a vinului. Recomand măcar un event CBVR ca twist de viață și perspectivă!"
Carmina Nițescu
Winesday.ro & Winesday App