De Sărbători încearcă o Fetească Neagră

De Sărbători încearcă o Fetească Neagră


Fetească Neagră este soiul de strugure autohton ce a început să reprezinte România dincolo de granițele țării. Originar din Moldova (atât regiunea Moldova de pe teritoriul României cât și din Republica Moldova), acest tip de strugure este cultivat în peste 3000 de hectare pe teritoriul țării noastre.

Luna decembrie este deja aici și cum în perioada imediat următoare avem cu toții mai multe motive pentru a sărbători, îți propun că anul acesta să pui pe masă de Crăciun, pe cea de Revelion sau la orice întâlnire cu familia și prietenii, o Fetească Neagră.

În acest sens las mai jos câteva idei de vinuri din Fetească Neagră pe care le găsești fie direct la crame, fie în magazinele specializate. Am ales câteva vinuri din Fetească Neagră din mai multe regiuni ale țării tocmai pentru că acestea sunt foarte diferite de la o regiune la altă. Dacă ești curios (curioasă), să știi că merge tare bine și o degustare comparativă, să afli ce vin e pe placul tău.

Muntenia:
Signature Fetească Neagră 2016 semnata de Aurelia Visinescu, este vinul fanion al Aureliei.
Aurelia Vișinescu este unul din enologii îndrăgostiți de acest soi de strugure pe care îl vinifică de 18 ani și pe care îl cunoaște cel mai bine. I se spune „Doamna Fetească Neagră” de mulți ani datorită faptului că a fost primul enolog din România care a reușit să vinifice Fetească Neagră în sec, iar astăzi, Aurelia Vișinescu semnează vinurile de la Domeniile Săhăteni (cramă situată în regiunea Dealu Mare). Din cele 82 de hectare de viță de vie pe care le deține crama, Feteasca Neagră ocupă 19, 4 hectare, fiind cea mai extinsă plantație.

Dobrogea:
Primordial Fetească Neagră 2020, Domeniul Bogdan: una din cele mai savuroase Fetești Negre vine din Dobrogea. Este un vin complex, foarte concentrat în fruct, dar care are și un alcool ridicat și se potrivește tare bine cu mâncare.

Banat:
Melgis Fetească Neagră: face parte din vinurile “Daring” ale Cramei Petro Vaselo ce își are viile în regiunea Recaș, lângă Timișoara. Este un vin care se deosebește prin notele minerale ce vin sdin solul argilos și calcaros din zona.

Oltenia:
Perfect Simplu Fetească Neagră 2020 de la Catleya Wines: gama Perfect Simplu include numai vinuri monovarietale gândite astfel incta să scoată în evidneta tipicitatea de soi a fiecărui vin inclus în această. Fetească Neagră din această gama are arome de prune afumate, violete, cireșe amare, ierburi priasoat tăiate și lemn dulce. Vinul a fost măturat 10 luni, dintre care 85% în tancuri de inox și 15% în butoaie noi de stejar românesc.

Transilvania:
Premium Fetească Neagră de la Villa Vinea: o Fetească neagră tipică din Transilvania. Deși este și ea învechită în butoaie de stejar timp de 10 luni, vinul are o expresie mai puțîn fructată decât vinurile din celelalte regiuni ale țării.

Vinurile de mai sus au însoțit o degustare specială de sarmale la începutul acestui an, așa că recomandarea este să le încerci și tu cu sarmale, în măsură în care le vei avea pe masa de sărbătoare, dar și cu alte preparate.

Carmina Nițescu
Winesday.ro & Winesday App

Alte sugestii

Vinuri din Georgia – crama Batono
Turismul oenologic din Romania va fi promovat la Bike Brussels 22-24 martie 2024
Velo Popas - prima certificare cicloturistică din România
2 ani de Winesday App
Novak Winery pune în valoare soiurile locale Moldovenești